Invitatii Ziare.com Oana Badea: SOS scoala gimnaziala!

Marti, 02 Aprilie 2013, ora 07:31
5888 citiri
Invitatii Ziare.com Oana Badea: SOS scoala gimnaziala!

In Romania, jumatate dintre absolventii invatamantului gimnazial sunt analfabeti functional, adica stiu sa citeasca, dar nu inteleg ceea ce au citit pentru a putea folosi. In aceste conditii, planul cadru pentru invatamantul primar in anul scolar viitor prevede scaderea numarului orelor de limba romana si dublarea celor de sport.

Dincolo de eternele exercitii de imagine, cei care si-au asumat in ultimul an responsabilitatea domeniului educatiei - Liviu Pop, Ecaterina Andronescu, Remus Pricopie - se preocupa asiduu de reimpunerea regulilor care au generat lipsa de performanta in preuniversitar.

Intr-un populism desantat au ales calea negarii oricarui model european de reusita. Legea Educatiei Nationale, o lege buna pentru ca a preluat si adaptat solutiile europene, nu este defel o lege ieftina. Tot ce aveau de facut era sa obtina 6% pentru Educatie, doar au 70% in Parlament! S-au dovedit insa incapabili de a-si convinge propria majoritate.

Un exemplu de neperformanta! La sfarsitul clasei a IV-a, elevii trebuie sa fie capabili ca printr-o buna lectura sa inteleaga si sa descopere toate celelalte discipline studiate. "Lectura este, probabil, cea mai importanta abilitate prin care un copil se poate dezvolta(...). Indiferent de obiectul de studiu, citirea este cruciala pentru succesul in scoala", se arata in studiul "PIRLS 2011 - International Results in Reading".

Care sunt performantele romanesti si ce intreprind autoritatile in acest sens?

Ce este PIRLS (Progress in International Reading Literacy Study)?

PIRLS este o evaluare internationala aplicata elevilor de clasa a patra, la fiecare cinci ani, incepand din 2001 pentru evidentierea nivelului atins in invatarea citirii ca instrument.

PIRLS are scopul de a ajuta tarile sa ia decizii informate pentru imbunatatirea predarii si invatarea cititului ca instrument de invatare. Astfel, elevii cu performante ridicate la testarea PIRLS dovedesc faptul ca citesc, inteleg si interpreteaza informatii din texte de aproximativ 800-900 de cuvinte.

Elevii romani testati PIRLS au varsta medie de 10,9 ani.

90 de minute, cat dureaza testul, elevii citesc doua texte la prima vedere, urmand sa dovedeasca faptul ca se concentreaza asupra textului si identifica informatii in mod explicit, extrag concluzii, interpreteaza si integreaza idei si informatii, analizeaza si evalueaza continutul, limbajul si elemente ce tin de constructia textului.

PIRLS priveste cititul ca instrument al muncii intelectuale folosit atat pentru lectura literara, cat si pentru dobandirea si utilizarea de noi informatii in procesul cunoasterii.

Performantele elevilor variaza de obicei intre 300 si 700 puncte, unde 500 este punct de referinta.

PIRLS evidentiaza rezultatele elevilor pe 4 niveluri: experimentat (625), avansat (550), intermediar (475) si de baza (400).

Multe dintre tarile evaluate sunt implicate in aplicarea reformelor structurale si curriculare luand decizii si pe baza rezultatelor PIRLS 2001 si 2006. Tocmai de aceea, tendintele manifestate in tarile participante in timpul deceniului 2001-2011 nu pot fi ignorate.

La evaluarea PIRLS din 2011 au participat un numar de 49 de tari. Primele locuri au fost ocupate de Hong Kong - 571 puncte, Federatia Rusa si Finlanda - 568 puncte si Singapore - 567 puncte.

Singapore a avut cel mai mare procent de elevi experimentati, 24%, urmata de Federatia Rusa, Irlanda de Nord, Finlanda, Anglia si Hong Kong cu 18-19 %.

Cum sta Romania?

Pentru Romania cifrele arata astfel: in 2011 am obtinut 502 puncte, in 2006, 489 puncte iar in 2001, 512 puncte.

Romania s-a situat la PIRLS 2011 pe locul 33, din 49 de tari, la PIRLS 2006 pe locul 36, din 45 de state participante, iar la PIRLS 2001 pe locul 22 din 35 de tari participante.

Asa cum se observa in 2001 ne aflam intr-o situatie mult mai buna decat in 2006. Este de salutat faptul ca dupa declinul drastic din 2006 (scadere de 23 de puncte) in 2011 reusim timid sa trecem pragul celor 500 de puncte, nivelul de referinta.

Procentele medii la PIRLS 2011 sunt: 8% - pentru nivelul experimentat, 44% - pentru nivelul avansat, 80% - pentru nivelul intermediar si 95% - pentru nivelul de baza.

Comparativ, Romania a obtinut urmatoarele procente medii: 7% pentru nivelul experimentat, 32% pentru nivelul avansat, 65% pentru nivelul intermediar, 86% pentru nivelul de baza.

Ca o prima concluzie, la toate aceste niveluri suntem sub medie. Am facut progrese la nivelurile experimentat si avansat, dar nu exista modificari la nivelurile intermediar si de baza, iar aceasta tendinta de polarizare se impune a fi oprita. Este o alta concluzie importanta pentru fundamentarea deciziilor legate de curriculum, numar de ore in planul cadru, programa si metode.

In jumatate din tarile evaluate PIRLS 2011, 95% din elevii au atins nivelul de baza. In Federatia Rusa, Finlanda, Hong Kong, Danemarca si Croatia, nivelul de baza este de 99% in timp ce 100% din elevii Olandei au atins acest nivel.

PIRLS interpreteaza rezultatele si din perspectiva dimensiunii de gen.

In Romania, fetele obtin punctaje peste nivelul de referinta 500, in timp ce baietii sunt sub acest nivel. De exemplu, in ceea ce priveste interpretarea si integrarea ideilor si informatiilor dintr-un text, fetele au o medie a punctajului de 512 puncte, in timp ce media baietilor este de 494 puncte.

Scade numarul orelor de romana, creste numarul orelor de sport

Evolutia timp de 10 ani, conform celor trei evaluari PIRLS, este in mod categoric un punct de plecare relevant pentru decizia cu privire la numarul de ore alocat in planul cadru pentru dobandirea abilitatii de a citi.

Dispunand de 5-8 ore pe saptamana in invatamantul primar, abia am reusit revenirea pe linia de plutire. Ce se va intampla cand numarul de ore va scadea pare usor de anticipat.

Asociatia Generala a Invatatorilor din Romania a criticat recent propunerea prin care ministerul intentioneaza sa scada numarul orelor dedicate studierii limbii romane cu pana la 46%, argumentand ca masura vine in contradictie cu rezultatele slabe de la testarile internationale.

"Nu avem siguranta ca impactul nu va fi unul jalnic", concluziona printre altele comunicatul de presa al AGIRO.

Numarul orelor de sport creste de la 2 la 4 ore pe saptamana. Un sondaj la care au participat peste 2.000 de persoane, in cea mai mare parte dascali, arata ca 63% din cei intrebati nu sunt de acord cu introducerea celor 4 ore de sport.

Cu toate acestea, masura este anuntata ca sigura pentru anul scolar 2013-2014. Cred ca semnalele de alarma transmise dinspre oamenii de la catedra nu vor fi ignorate, iar trendul pozitiv de la PIRLS 2011 nu va fi calcat in picioare de minister. Invatatorii trebuie lasati sa-si faca treaba!

Masurile de maxima urgenta ar trebuie sa fie luate in gimnaziu unde se produc scaderi dramatice evidentiate prin instalarea analfabetismului functional.

In 2000, analfabetismul functional era de 41,3%, in 2006 ajunsese la 53,5%. Intr-un fel, sunt si rezultatele mandatelor ministrilor Marga si Andronescu.

In Romania 1 din 2 absolventi ai invatamantului gimnazial este analfabet functional. Procentul elevilor de 15 ani care nu inteleg ceea ce citesc ajunge dupa gimnaziu la 50%, desi in clasa a IV-a nivelul de baza este atins de 86% din elevi. Firesc este sa te intrebi de ce?

Raspunsul explica in mare parte esecul de la bacalaureat, iar situatia obliga la masuri urgente: SOS scoala gimnaziala!Citeste si:
Mihai Chirica se dezice de George Smion, după ce l-a susținut la alegerile europarlamentare. „Se crede o persoană mesianică, care va veni și va salva România” VIDEO
Mihai Chirica se dezice de George Smion, după ce l-a susținut la alegerile europarlamentare. „Se crede o persoană mesianică, care va veni și va salva România” VIDEO
Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, cel care l-a susținut pe liderul AUR George Simion la alegerile europarlamentare din 2019, și-a schimbat opinia despre acesta. Chirica a declarat...
Avocat, despre congresul PNL: ”Juridic, este un eveniment privat în spațiu închis, la care pot participa maximum 200 de persoane vaccinate”
Avocat, despre congresul PNL: ”Juridic, este un eveniment privat în spațiu închis, la care pot participa maximum 200 de persoane vaccinate”
Avocatul Adrian Toni Neacşu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), susţine, într-o postare pe Facebook, că viitorul Congres al PNL, programat peste o săptămână la...
Sursa: Ziare.com
Comentarii