Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Planul Cadru de invatamant pentru invatamantul primar

Vineri, 15 Februarie 2013, ora 16:45

   

Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Planul Cadru de invatamant pentru invatamantul primar
Iata un prim pas facut de Ministerul Educatiei pentru o constructie curriculara adecvata contextului economic si social in care ne aflam, intereselor si particularitatilor de varsta ale elevilor.

Spre deosebire de alte tari, chiar foste comuniste, noua ne-au trebuit 23 de ani sa ajungem la concluzia ca "arhitectura" activitatii scolare trebuie schimbata, daca vrem sa avem o educatie si formare profesionala care sa ajute economia si cetatenii, nu sa-i blocheze intr-o paradigma veche, generata de regimul comunist.

Planul Cadru pentru primar ar trebui continuat cu acela pentru gimnaziu si liceu, pentru ca toti cei interesati sa-si faca o idee despre filosofia si arhitectura scolara, sa-si proiecteze si coreleze eforturile pe parcursul celor 9 sau 12 ani de scolaritate.

Noutatile din Planul Cadru in discutie sunt: reaparitia orelor de tehnologie (fostul lucru manual), mai multe ore de sport si chiar dans (educatie muzicala si miscare), discipline agregat (matematica si stiinte sau educatie pentru societate), si pastrarea prevederii din Legea Educatiei Nationale conform careia profesorii au 25% din numarul de ore la dispozitia lor, pentru a contribui la efortul educational cu un aport proprie, fie activitate de performanta, fie remediala.

Problemele apar la orele de educatie fizica, pentru ca nu toate scolile au resurse de spatiu pentru 4 ore pe saptamana/clasa, mai ales in lunile de iarna cand afara este frig si nu se pot face ore de educatie fizica in aer liber. Ramane ca initiativa locala sa rezolve aceasta problema, de la caz la caz, utilizandu-se alte spatii disponibile.Importante vor fi si curriculele pe obiecte, si ce resurse de mijloace de invatamant presupun, si daca acestea pot fi asigurate de comunitatile locale din resurse proprii.

Nu stim daca exista si "harta" competentelor asteptate a fi insusite de catre elevi la sfarsitul clasei a IV-a, ar trebui si aceasta data publicitatii. Corect si firesc ar fi fost ca de la aceasta "harta" sa se fi pornit, pentru a vedea apoi in ce masura planurile cadru conduc la obtinerea competentelor propuse, si sa fie facuta publica.

La fel de corect ar fi ca toate curriculele sa fie realizate prin concurs national adresat profesorilor si specialistilor, cu un juriu cat mai neutru, pentru a asigura calitatea celor castigatoare.

Problema calitatii personalului didactic care preda in scoli se poate rezolva atunci si numai atunci cand salarizarea va fi strict legata de performanta si rezultatele muncii, autoformarea profesorilor n-ar trebui sa mai fie o problema in era Internetului. Ceea ce lipseste este motivatia autoformarii.

In concluzie, este de salutat acest prin efort de constructie a unui nou curriculum si punerea sa in discutie publica.Despre ce vrei sa scriem?
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5392 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
un oarecare
rank 5
Vlastoane!
Mai omule, nu mai vorbi de invatamant, ca esti paralel cu totul! Nu te mai screme cu idei si pareri despre acest fenomen, nu-l cunosti, nu sti despre ce-i vorba si , nu in ultimul rand, nu ai chemare! Ti-o spune unul care are destui ani, in toate formele de invatamant din Romanica!
Apuca-te de colectionat nasturi, cutii de chibrituri, timbre...baut bere, etc.Dar lasa invatamantul in pace, este ceva prea superior pentru tine!
t_beriu
rank 5
ceva argumente dai?
normal ca nu...lasa-te de comentat pe forumuri, daca nu esti in stare cu toata "eruditia" ta sa enunti cu subiect si predicat ce nu iti place la autorul articolului.
Apropo, ai mai multi ani in sistemul de invatamant ca dl Vlaston? Sau e vorba de mai multi ani repetati la liceu si (oare?) facultate....
TRAIAN zeus
rank 1
my friend, stai linistit !
ramolitului Vlaston ( fost comunist, actual legionar) ii place ca la 2-3 zile sa frece pwula pe ziare.com. Dupa ce a pierdut contractele cu Ministerului Educatiei, nu are ce face. Asa ca sta pe forum cu pwula in mana !
imbacsitul
rank 5
@un oarecare & "este ceva prea superior pentru tine"
Judecand dupa felul in care scrieti imi e greu sa cred ca ati absolvit Gimnaziul iar despre experienta dumneavoastra in invatamant as zice ca s-ar datora repetarii mai multor ani de scoala.
Poate gresesc!
Apollo13
rank 3
Pe mosul asta il cauta....
....cineva pe acasa si el bate cimpii! Hai lasa-ne!
LIBERALUL
rank 5
Aici,
Zice mult mai bine ca in alte dăți,cand doar critica,susținand numai ce făcuse Funeriu!Repet,se
reia planul cadru din 1998,cu excepția care este CP!
Ingrijorarea cu sălile de sport la gimnaziu,e justificată!S-au reabilitat și 3 clădiri-termic și seismic- intr-o școală cu bani UE,dar săli de sport IOC!
grindina
rank 5
cred că românașii
trebuie să fie prioritate după producția de orice.

Așa că il "grindinesc" pe autor cu elemente care, poate, nu i-au atras atenția. Fiecare om tălmăcește "Biblia" după cunoștințele și experiența proprie.

"Sistemul", ca orice sistem, iși apără privilegiile iar reprezentanții și mai abitir (pană nu-s dați afară). Imi place formula folosită de ministru - "părinții, părerea părinților contează".

Sigur, o pot interpreta ca pe o găselniță de PR dar hai să-i dau Cezarului ce e al Cezarului - bună intenție. Așa că voi aborda problema din acest punct de vedere.

Am văzut că Religiei i s-a acordat o oră pe săptămană la toate clasele 0-4 și nu e rău. Rău e că GEOGRAFIEI - adică exact uneia din rădăcinile omului - nu i s-a acordat nimic pană in clasa a patra; cand ea trebuie să fie prezentă mai mult ca oricare dintre discipline incă de la grădiniță.

Nu știu in ce constă ora de Științe ale naturii ca să mă dumiresc dacă au prins acolo elemente de geografie, geologie dar... copiii cunosc deja pămantul care se lucrează sau nu, nisipul cu care fac castele, marea (care ocupă plajele), raurile, cutremurele, ploaia, zăpada... Să nu i le ordonezi puțin in minte deși știi că vor fi esențiale in viața lui, mi se pare dezrădăcinant.

Alături de "Dumnezeu a creat omul" imi pare de neconceput pentru copii să nu știe exact pe ce stau infipți cu picioarele și de unde mănancă mai ales că văd asta zi de zi fără să se infricoșeze de neant.

In timp ce una este spirituală, probabilă și moralizatoare, cealaltă este reală, palpabilă, determinantă pentru viață.

Pornind de la "uită-te pe unde calci" copilul poate descoperi apa in Sahara !!
just_comment
rank 5
Adevărul este
că la clasele primare in perioada mai-iunie nu se mai fac decat recapitulări. este destul de clară necesitatea unei reforme curriculare. insă una facută cu cap, care să pună accent pe formarea deprinderilor aplicative, experimente simple, adaptate varstei...
este suficient să arunci o privire peste programa la matematică in UK, de exemplu, ca să ințelegi cat de diferit este modul in care se predă matematica elementară in Romania...
LIBERALUL
rank 5
Corect d-le Vlaston!
Numai că nu ne-a trebuit 23 de ani,pentru că in ministeriatul Marga s-a făcut primul plan cadru!Și,
sigur că putea fi imbunătățit,dar grijile ulterioare
au fost altele!
Au intervenit unii cu ideea că părinții solicită
un orar mai rarefiat...Mai puține ore.Eu aș fi introdus religia o oră la două săptămani!Și urmărit
elevul de invățător printr-o fișă psihopedagogică,să
pună in practică ce a ințeles de la Doamne-Doamne!
Anul 2000,nu a fost de bun augur pentru reforma care
incepuse și a fost frantă!Din 1967,tot reforme am prins ca profesor...Și am prins vreo 3-4 și ca elev!
Reklama
rank 1
Activitatile Extrascolare
...fac diferenta.

Parintii sunt fraieri ...daca insista ca elevii sa fie premianti.
Scoala este un mediu subiectiv in care intrecerea este mai mult sau mai putin trucata.
Pt elevi cu potential ...trebuie sa-i atragi in activitaiti extrascolare ...incepand la varste fragede.
Daca a trecut de clasa VI-a si nu are o pasiune 'oarecare' ...va fi un tocilar cu putine sanse sa iasa in evidenta mai tarziu.

Pt elevi de clasa V, VI ...recomand lectii programare.
Grafica 3D interactiva in retea ...este pt ei.
Evident ...scoala nu poate tine pasul cu tehnologia.
Pt activitati extrascolare trebuiesc persoane specializate ...nu profesori.

lectii programare ... ... ... http://oportun.3x.ro
...
zambila
rank 1
Nu va uitati cum se voteaza
...in tara asta votul e universal.

'Daia' lucrurile nu merg prea bine.
Reklama
rank 1
De ce ing IT romani
...nu au cautare la export ...precum medicii ?

Pt ca nu stiu programare.
La licee precum vianu, sava, mViteazu si mai tarziu la facultate ...'planul cadru' *** si studentii 'tocilari' ...se trezesc la absolvire ca nu stiu lucruri elementare.
In loc sa invete java in clasa v-a incep in anul iii de facultate. (...cata prostie)
Daca au pretentii in UE (nu hotelieri,barmani, spalat vase) ar terebui sa se orienteze ...din clasa v-a sa aiba microbul IT.
In ue ...nu se cauta contabili, avocati, relatii cu publicul ... medicina si IT au insa ceva cautare.
marian_stas
rank 1
România "autistă" începe din Școala "autistă"...
...care incepe din Ministerul Educației "autist".

Pe romanește: Curriculum "de lemn". Aici suntem acum.

Mai pe larg, aici:

http://adevarul.ro/educatie/scoala/romAnia-2013-curriculum-de-lemn-1_511e5ef500f5182b8565aa53/index.html

Și, in cuvinte vii de profesor universitar adevărat, aici:

http://elisabetastanciulescu.ro/2013/02/orele-de-educa%C8%9Bie-fizica-din-%C8%99coli-mijloace-care-iau-locul-scopurilor-sau-despre-cum-sa-nu-luam-decizii/
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor