Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Planul Cadru de invatamant pentru invatamantul primar

Vineri, 15 Februarie 2013, ora 16:45
7340 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Planul Cadru de invatamant pentru invatamantul primar

Iata un prim pas facut de Ministerul Educatiei pentru o constructie curriculara adecvata contextului economic si social in care ne aflam, intereselor si particularitatilor de varsta ale elevilor.

Spre deosebire de alte tari, chiar foste comuniste, noua ne-au trebuit 23 de ani sa ajungem la concluzia ca "arhitectura" activitatii scolare trebuie schimbata, daca vrem sa avem o educatie si formare profesionala care sa ajute economia si cetatenii, nu sa-i blocheze intr-o paradigma veche, generata de regimul comunist.

Planul Cadru pentru primar ar trebui continuat cu acela pentru gimnaziu si liceu, pentru ca toti cei interesati sa-si faca o idee despre filosofia si arhitectura scolara, sa-si proiecteze si coreleze eforturile pe parcursul celor 9 sau 12 ani de scolaritate.

Noutatile din Planul Cadru in discutie sunt: reaparitia orelor de tehnologie (fostul lucru manual), mai multe ore de sport si chiar dans (educatie muzicala si miscare), discipline agregat (matematica si stiinte sau educatie pentru societate), si pastrarea prevederii din Legea Educatiei Nationale conform careia profesorii au 25% din numarul de ore la dispozitia lor, pentru a contribui la efortul educational cu un aport proprie, fie activitate de performanta, fie remediala.

Problemele apar la orele de educatie fizica, pentru ca nu toate scolile au resurse de spatiu pentru 4 ore pe saptamana/clasa, mai ales in lunile de iarna cand afara este frig si nu se pot face ore de educatie fizica in aer liber. Ramane ca initiativa locala sa rezolve aceasta problema, de la caz la caz, utilizandu-se alte spatii disponibile.

Importante vor fi si curriculele pe obiecte, si ce resurse de mijloace de invatamant presupun, si daca acestea pot fi asigurate de comunitatile locale din resurse proprii.

Nu stim daca exista si "harta" competentelor asteptate a fi insusite de catre elevi la sfarsitul clasei a IV-a, ar trebui si aceasta data publicitatii. Corect si firesc ar fi fost ca de la aceasta "harta" sa se fi pornit, pentru a vedea apoi in ce masura planurile cadru conduc la obtinerea competentelor propuse, si sa fie facuta publica.

La fel de corect ar fi ca toate curriculele sa fie realizate prin concurs national adresat profesorilor si specialistilor, cu un juriu cat mai neutru, pentru a asigura calitatea celor castigatoare.

Problema calitatii personalului didactic care preda in scoli se poate rezolva atunci si numai atunci cand salarizarea va fi strict legata de performanta si rezultatele muncii, autoformarea profesorilor n-ar trebui sa mai fie o problema in era Internetului. Ceea ce lipseste este motivatia autoformarii.

In concluzie, este de salutat acest prin efort de constructie a unui nou curriculum si punerea sa in discutie publica.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#program cadru invatamant 2013, #schimbare plan cadru , #elevi