Jumatate dintre elevii romani au facut sex inainte de 15 ani. Alte distractii - alcool, tigari si droguri

Luni, 31 Martie 2014, ora 13:57
6961 citiri
Jumatate dintre elevii romani au facut sex inainte de 15 ani. Alte distractii - alcool, tigari si droguri
Foto: Adevarul

Jumatate dintre elevii din Romania au intretinut relatii sexuale pana la varsta de 15 ani. Nici alcoolul sau tigarile nu le sunt necunoscute, iar multi dintre el au consumat si droguri.

Intr-un raport recent al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) referitor la adolescentii scolarizati se arata ca 48% dintre baieti si 17% dintre fete si-au inceput viata sexuala inainte de 15 ani, scrie Adevarul.

Mai ingrijorator este faptul ca numai 9% dintre acestia au folosit protectie. Specialistii sustin ca varsta este una prea frageda pentru astfel de experiente, dar ca fondurile pentru campanii de educare in acest sens sunt insuficiente.

Elevi filmati in timp ce faceau sex oral in sala de clasa

"Nu e firesc ca debutul vietii sexuale sa aiba loc atat de devreme. In ziua de azi, copiii au foarte multe intrebari, prea putine le adreseaza familiei si multi sunt tentati sa obtina informatiile de pe retele de socializare. Din pacate, fondurile pentru campaniile de educare sunt tot mai putine", a spus medicul Mioara Predescu de la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" din Capitala.

Unii dintre elevi au intretinut relatii sexuale chiar si la scoala, de vina pentru acest comportament, potrivit expertilor, fiind lipsa unor materii esentiale, cum ar fi educatia sexuala, care sa ii informeze pe copii despre riscuri si modalitati de a se proteja.

Ancheta la un liceu dupa ce elevii au povestit ca s-au drogat si au baut intr-o excursie

De asemenea, 12% dintre elevii cu varste cuprinse intre 11 si 15 ani au fumat marijuana. Mai mult, adolescentii si-au procurat stupefiantele chiar din apropierea scolii, se mai precizeaza in studiul OMS.

"Datele pe care le avem sunt ingrijoratoare. Spre exemplu, adolescentii consuma substantele interzise adesea in anturaj, insa o mare problema e faptul ca pot cumpara droguri din vecinatatea unitatilor de invatamant. Daca nu se vor lua masuri, ne asteptam ca lucrurile sa se inrautateasca", a spus o reprezentanta a Asociatiei "Salvati Copiii", Diana Stanculeanu.

In plus, datele arata ca adolescentii au consumat pentru prima oara alcool inainte sa implineasca 11 ani - 19% dintre baieti si 11% dintre fete.

Esantionul din tara noastra pentru studiu realizat in perioada 2010 - 2012 a fost de peste 5.500 de elevi cu varste cuprinse intre 11 si 15 ani.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#sex elevi, #relatii sexuale elevi, #elevi droguri, #elevi fumat, #elevi alcool , #elevi