Mai multe licee vor deveni "scoli antreprenoriale" incepand de anul viitor

Luni, 08 Ianuarie 2018, ora 10:26
5322 citiri
Mai multe licee vor deveni "scoli antreprenoriale" incepand de anul viitor
Foto: Arhiva Ziare.com

Incepand de la anul, mai multe licee vor purta titulatura de "scoala antreprenoriala", elevii lor urmand sa invete diverse materii prin care sa li se dezvolte spiritul de afaceri.

Informatia apare intr-un document oficial semnat de ministrul Educatiei, Liviu Pop, si prezentat de Profit.ro.

In acest sens, Ministerul Educatiei, prin Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic, a elaborat un proiect de metodologie, care va fi dezbatut in cadrul unui grup de lucru interinstitutional si supus ulterior aprobarii, urmand sa intre in vigoare in anul scolar viitor.

"Avand in vedere ca se intentioneaza evaluarea liceelor pentru a se acorda aceasta marca, nu este oportuna infiintarea de licee de antreprenoriat, ci dezvoltarea unitatilor de invatamant existente pentru a fi indeplinite criteriile incluse in metodologia specificata mai sus", se arata in documentul citat.

De altfel, extinderea educatiei antreprenoriale in toate scolile este unul dintre cele 20 de obiective prioritare anuntate inca din luna august de Ministerul Educatiei, conform unui comunicat oficial postat pe site-ul institutiei.

Dezvoltarea spiritului antreprenorial in randul liceenilor este o practica pe plan international, existand si o competitie finantata de Comisia Europeana, care sustine atat initiativa, cat si atragerea de resurse si facilitarea accesului elevilor la piata de munca.

Conform JA Romania, educatia antreprenoriala presupune intregul curriculum formal si non-formal din scoala, prin care actorii implicati in procesul de invatamant (profesori, elevi, personal administrativ al scolii) isi dezvolta urmatoarele competente antreprenoriale:

  • Spiritul de initiativa
  • Increderea in sine
  • Realismul abordarii si conexiunea permanenta cu mediul in care se desfasoara activitatea scolara
  • Capacitatea de a comunica si a lucra eficient in echipa
  • Capacitatea de gestionare a resurselor umane si materiale
  • Capacitatea de asumare a riscurilor
  • Perseverenta
  • Creativitatea si inovatia

Conform JA Romania, caracteristicile unei scoli antreprenoriale sunt urmatoarele:

  • Are o viziune clara si politici privind educatia antreprenoriala
  • Aloca in orarul anual, spatiu pentru educatia antreprenoriala
  • Dezvolta activitati specifice atat curricular, cat si extracuricular, pentru dezvoltarea competentelor antreprenoriale ale elevilor si membrilor comunitatii educationale
  • Are desemnat un responsabil pentru educatia antreprenoriala
  • Valorifica parteneriatele cu diversi parteneri din comunitate
  • Determina elevii sa fie responsabili in procesul de invatare
  • Foloseste metode de evaluare specifice competentelor transversale necesare in antreprenoriat
  • Profesorul este facilitator al procesului de invatare, iar procesul de invatare se desfasoara majoritar la scoala
  • Valorifica eficient programul de practica si parteneriatul cu mediul de afaceri din comunitate

La editia din 2017, distinctia de Scoala Antreprenoriala a anului a fost atribuita Colegiului Economic Ion Ghica din Targoviste, iar la editiile anterioare castigatoare au fost Colegiul Economic Partenie Cosma din Oradea si respectiv Colegiul National de Informatica din Piatra Neamt.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#licee scoli antreprenoriale Romania , #elevi