Mai multi bani pentru invatamantul preuniversitar. Cat costa un elev?

Miercuri, 23 Decembrie 2015, ora 14:19

   

Mai multi bani pentru invatamantul preuniversitar. Cat costa un elev?
Finantarea de baza asigurata de la bugetul de stat pentru invatamantul preuniversitar va fi majorata, in 2016, cu aproximativ 20% comparativ cu anul in curs.

Astfel, costul standard per elev, in invatamantul gimnazial din mediul urban, pentru anul 2016, creste de la 2520 lei la 3043 lei, iar in mediul rural, de la 2898 lei la 3499 lei.


Costul standard reprezinta cheltuieli cu salarii, sporuri, indemnizatii si alte drepturi salariale in bani, stabilite prin lege, precum si contributiile aferente acestora, se arata intr-un comunicat al Guvernului, remis Ziare.com.

Guvernul a aprobat miercuri o hotarare de modificare a HG 72/2013 privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per elev/prescolar si stabilirea finantarii de baza a unitatilor de invatamant preuniversitar de stat.Prin aceeasi hotarare este majorat si costul standard per elev/prescolar privind cheltuielile cu pregatirea profesionala, cheltuielile cu evaluarea periodica a elevilor si cheltuieli prevazute la articolul bugetar "bunuri si servicii", de la 312 lei in 2015, la 321 lei.

Finantarea de baza a unei unitati scolare rezulta prin multiplicarea costului standard per elev/prescolar cu coeficienti specifici unitatii scolare si cu numarul de elevi si se aproba, anual, prin hotarare a Guvernului.

Conform Legii Educatiei Nationale, finantarea de baza a invatamantului preuniversitar se face dupa principiul "resursa financiara urmeaza elevul", in baza caruia alocatia bugetara aferenta unui elev sau unui prescolar se transfera la unitatea de invatamant la care acesta invata.

In anul scolar 2015-2016, in invatamamantul preuniversitar de stat sunt inscrisi peste 3.000.000 de elevi.

E.E.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1995 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
MacGigi
rank 5
Are cineva vreo explicatie pentru ce scolarizarea costa 2500 la oras
si aproape 2900 la tara? Decalajul este destul de important. Nu discut necesitatea de aplati acesti bani pentru educatia copiilor, ci doar discrepanta sat/oras.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor