Ministrul Educatiei legalizeaza fondul scolii

Joi, 16 Mai 2013, ora 15:46

   

Ministrul Educatiei legalizeaza fondul scolii
Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat ca lucreaza la un mecanism prin care parintii si toti cei care vor sa doneze bani institutiilor de invatamant sa o poata face direct in conturile scolii.

De asemenea, el vrea sa extinda la scoli sistemul de donare a 2% din impozitul pe profit, informeaza Realitatea TV.

Pozitia noului ministru al Educatiei este diferita fata de cea a Ecaterinei Andronescu, care preciza in timpul mandatului sau ca fondul clasei "se plaseaza clar in afara legii" si le recomanda parintilor sa nu ofere bani.

Mihaela Guna, presedinte al Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti, a declarat la Realitatea TV ca este clar pentru toata lumea ca trebuie admisa finantarea suplimentara a scolilor prin intermediul organizatiilor de parinti numai daca acestea au personalitate juridica, intr-un mod transparent si ilegal, pe baza consimtamantului parintilor din unitatea de invatamant respectiva.

"Am convenit cu domnul ministru sa facem o propunere legislativa in aceste sens. Am discutat la comisia de educatie de la Camera Deputatilor", a declarat Mihaela Guna.Intrebata daca nu se asteapta la reticente din partea parintilor, aceasta a spus ca nu crede ca se va intampla asa pentru ca "fiecare parinte isi doreste sa ajute copilul", iar pana acum nu putea sa faca legal acest lucru.

Ea a precizat, de asemenea, ca toti parintii isi doresc sa le creeze conditii mai bune copiilor la scoala. "Noi nu putem de la bugetul de stat, incercam intr-o alta maniera", a spus Mihaela Guna.

Pe de alta parte, aceasta a negat ca prin legalizarea fondului clasei si al scolii s-ar afecta in vreun fel principiul gratuitatii invatamantului de stat in Romania.

"Invatamantul e gratuit, dar legea educatiei prevede si posibilitatea unor finantari suplimentare, fata de cea de baza", a explicat aceasta, adaugand ca viitoarea conducere a asociatiei de parinti, impreuna cu membrii ei, va hotari in ce masura si cum vor putea fi ajutati copiii si scoala.

"Nu inseamna ca isi propune sa cumpere manuale sau sa construiasca o scoala noua", a mai explicat aceasta, adaugand ca orice cetatean va putea dona 2% si pentru o scoala.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2644 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Cronos
rank 3
Donatiile vor fi ca la biserica: nu in cont ci direct dirigintelui/
scolii si obligator fara chitanta!!

In plus, nu cred ca pana acum, vreo persoana care a vrut sa depuna bani (ca donatie) in contul vreo unei scoli din Romania a fost impiedicata sau data in judecata ptr incalcarea vreo unei legi...
silvia_h
rank 5
Cronos - bine spus, direct dirigintelui sau invatatorului ca
... in acesti bani intra si cadourile pentru acestia sau mesele care se fac in scoli cu diferite ocazii.
silvia_h
rank 5
Cine nu a lucrat in invatamant nu stie cat sunt de hartuiti de catre
... diriginte, director si colegii de clasa, copiii saraci, care nu au bani pentru fondul clasei. Mii de copii au renuntat la scoala din cauza acestui fond blestemat. Acum, ca s-a legalizat, va fi si mai jale.
Sa nu se mai spuna ca in Romania invatamantul e gratuit, ca iata, nu e gratuit. Copilul este strans de gat sa aduca bani la scoala si poate el n-a mancat seara trecuta.
silvia_h
rank 5
Rusine domnule ministru, rusine sa va fie pentru ca i-ati impovarat
... pe copii cu impozite. Faceti tot ce va sta in putere ca sa-i indepartati pe cat mai multi romani de scoala in loc sa-i atrageti. Va este frica de oamenii invatati, educati. Ati auzit si Dvs ca un popor bine informat este un pericol pentru politicieni.
LIBERALUL
rank 5
Adică,
O semiprivatizare,dar și o atenționare că vor fi unități școlare care vor rămane cu ce primesc de la bugetul central și cu ce mai poate oferi Consiliul local.Și nu e chiar o găselniță!Am găsit in arhive și donații și un mod de a inchega un C.A. ce poate "stingherii"un director cam agresiv.In care arhive?Evident,in cele de pană la instaurarea dictaturii proletariatului...
Dar nu de mult timp,cam 4 ani,adăugam la fondul școlii cateva sute de lei cu fructele naturii precum
socul,măceșele,păducelul...Deasemenea, serbări cu participarea elevilor la locașurile de cultură.
Nu se mai practică!Stau cu gura căscată la emisiuni TV și nu vor să afle ce"zace" in elevi!
Evoluție,nu glumă!Dar profesori cu talent pe artistic?
LIBERALUL
rank 5
Intervenții ciudate!
Ați studiat arhive ale școlilor,de pană in 45-48?
Atacați tot ce nu e...portocaliu și asta deși așa ceva a devenit deja perimat?Vă atacați și foștii colegi din
invățămant?
Felicitări!
silvia_h
rank 5
Cum adica, in loc sa progresam ne intoarcem la arhivele scoli-
-lor din '45-48?
Domnule, sa puna taxa pe scoala si sa nu se mai spuna ca scoala e gratuita. Ce e asa greu sau de neinteles?
srelu
rank 5
"...donare a 2% din impozitul pe profit..."
Doamna Badea, unul din noi doi este beat si acela nu sunt eu. Impozit pe profit? Profit pe ce?

Cu o greseala de copiere ati reusit sa faceti varza tot articolul. Din moment ce nu se poate intelege despre ce bani este vorba, citirea articolului este pierdere de timp.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor