Modificarile din regulamentul de functionare a scolilor: Elevul de serviciu si uniforma obligatorie, scoase din schema

Miercuri, 10 Ianuarie 2018, ora 11:53
8569 citiri
Modificarile din regulamentul de functionare a scolilor: Elevul de serviciu si uniforma obligatorie, scoase din schema
Foto: Arhiva Ziare.com

Elevii nu vor mai fi obligati sa faca de serviciu pe scoala sau sa poarte uniforma unitatii de invatamant, insa au obligatia ca la inceputul orei sa isi depoziteze telefoanele mobile in locul special amenajate in clasa, prevede noul regulament de organizare a scolilor, care a fost modificat de catre ministrul Educatiei.

Liviu Pop a anuntat modificarile pe pagina personala de Facebook.

Organizatiile de elevi se declara nemultumite ca nu a existat o consultare publica legata de aceste modificari.

Noul regulement prevede ca pe durata orelor de curs telefoanele mobile se pastreaza in locuri special amenajate in sala de clasa: "In timpul orelor de curs este interzisa utilizarea telefoanelor mobile; prin exceptie de la aceasta prevedere, este permisa utilizarea acestora in timpul orelor de curs numai cu acordul cadrului didactic in situatia folosirii lor in procesul educativ sau in situatii de urgenta; pe durata orelor de curs telefoanele mobile se pastreaza in locuri special amenajate din sala de clasa setate astfel incat sa nu deranjeze procesul educativ".

De asemenea, este interzis serviciul elevilor pe scoala, dar si sanctionarea elevilor care nu poarta uniforma unitatii de invatamant.

Noul regulament mai prevede ca notele nu pot fi folosite ca mijloc de coercitie: "Rezultatul evaluarii, exprimat prin calificativ, nota, punctaj nu poate fi folosit ca mijloc de coercitie, acesta reflectand strict rezultatele invatarii, conform prevederilor legale".

Totodata, este interzisa si constituie abatere disciplinara implicarea copiilor elevilor sau a personalului din unitatea de invatamant in strangerea si/sau gestionarea fondurilor.

Exista si o prevedere legata de integrarea in colectiv a elevilor scutiti medical in timpul orei de educatie fizica si sport, acestia urmand sa primeasca sarcini organizatorice.

"Pentru integrarea in colectiv a elevilor scutiti medical in timpul orei de educatie fizica si sport, cadrul didactic le poate atribui sarcini organizatorice care vor avea in vedere recomandarile medicale, de exemplu, arbitraj, cronometrare, masurare, inregistrarea unor elemente tehnice, tinere a scorului".

O alta masura se refera la faptul ca personalului din invatamant ii este interzis sa incurajeze actiuni de natura sa afecteze imaginea publica a elevului si viata intima privata sau familiala a acestuia sau a celorlalti salariati din unitate.

In document se mai mentioneaza ca parintele sau sustinatorul legal al elevului care nu asigura scolarizarea in perioada invatamantului obligatoriu este sanctionat, conform legislatiei in vigoare, cu amenda cuprinsa intre 100 si 1000 de lei ori este obligat sa prestezi de munca in folosul comunitatii.

De asemenea, parintele sau tutorele legal al prescolarului sau elevului din invatamantul primar are obligatia sa il insoteasca pana la intrarea in unitatea de invatamant, iar la terminarea activitatilor educative sau orelor de curs sa il preia.

In cazul in care acesta nu poate sa faca asa ceva, imputerniceste o alta persoana.

Schimbarile anuntate de ministrul Educatiei au fost primite cu reticenta, mai multe persoane reactionand la postarea lui Pop, inclusiv presedintele Asociatiei Elevilor din Constanta.

Vezi aici toate modificarile facute prin ordinul semnat de ministrul Educatiei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#schimbari regulament scoala, #modificare educatie regulament scoala, #uniforma obligatorie elev serviciu , #elevi