O initiativa buna, comunicata prost - Vacanta de vara nici nu dispare, nici nu se scurteaza

Joi, 31 Octombrie 2013, ora 17:25
4750 citiri
O initiativa buna, comunicata prost - Vacanta de vara nici nu dispare, nici nu se scurteaza

Senatorul Valeriu Todirascu (Noua Republica) a inregistrat recent o initiativa legislativa potrivit careia elevii ar putea participa, daca doresc, pe timpul vacantei de vara la activitati organizate in scolile in care invata. Comunicata prost, initiativa a bagat panica in scolari.

"Proiect socant pentru elevi: vacanta de vara s-ar putea desfiinta!", "Vacanta de vara ar putea fi desfiintata" si "Elevii si-ar putea lua adio de la vacanta de vara" sunt cateva titluri care au aparut luni in mass-media.

Inregistrata la Senat pentru dezbatere cu nr.b692 in urma cu doua saptamani, initiativa este sustinuta de mai multi senatori PDL, se bazeaza pe argumente mai mult decat pertinente si isi propune rezolvarea unei probleme serioase cu care se confrunta multe familii.

Contactat de Ziare.com, Valeriu Todirascu a subliniat inca de la inceput: "Initiativa legislativa in cauza nu propune scurtarea vacantei sau impunerea unei scoli de vara obligatorii".

Ce se doreste de fapt

"Initiativa legislativa propune introducerea facultativa a scolii de vara, cu program special, si a programului facultativ al gradinitelor in perioada de vara, asigurand astfel posibilitatea desfasurarii neintrerupte a activitatii profesionale a parintilor.

Nu toti elevii sau prescolarii pot beneficia de supraveghere si educatie din partea parintilor sau in institutii specializate in cele 3 luni de vara, cand scolile sau gradinitele sunt inchise, iar in aceste perioade, copiii sunt expusi anturajelor periculoase ale strazii. Mai mult, prescolarii ai caror familii nu beneficiaza de sprijinul unor bunici, pot ramane nesupravegheati", ne-a explicat senatorul care au fost motivele pentru care a initiat aceasta modificare a Legii Educatiei.

Valeriu Todirascu a precizat ca exista tari in care sunt organizate astfel de cursuri de vara pentru elevi, care au numeroase alte avantaje.

"Aceste cursuri imbunatatesc major educatia copiilor prin activitati instructiv-recreative: jocuri sportive, participare la activitati culturale (spectacole, muzee), contacte cu alte grupuri de elevi, drumetii, vizitare de orase sau zone turistice, vizite in alte tari", un exemplu in acest sens fiind Olanda.

Senatorul a mai subliniat faptul ca in ziua de azi copiii sunt tentati sa stea mult prea mult in fata televizorului sau a computerului, din lipsa de oportunitati.

"Aceste activitati organizate de fiecare scoala pe timpul vacantelor de vara, ar reprezenta un bun remediu impotriva izolarii copiilor in lumea virtuala", crede acesta.

O problema ar putea fi insa costurile, care vor fi suportate doar de catre parintii care doresc sa isi lase copiii sa participe la cursurile scolare de vara sau pe cei mici la gradinita, sub supraveghere.

"Aceste programe de scoala de vara se pot organiza contracost, fiind platite de parinti, deci nu vor fi necesare cresteri bugetare in invatamantul scolar, ci numai programarea vacantei profesorilor in mod alternativ pentru a exista cadre didactice disponibile pentru activitatea din vacante", a explicat senatorul, care si-a exprimat increderea ca initiativa sa legislativa va fi sprijinita de colegii din Senat, "ea neavand o conotatie ideologica sau partinica".

Concret, initiativa legislativa a senatorului Valeriu Todirascu prevede introducerea aliniatului 3 la art. 13 din Legea Educatiei, care prevede urmatoarele: "Programul scolar cuprinte atat anul scolar cat si scoala de vara, cu program special, neobligatoriu, organizata in vacanta de vara. Ministerul Educatiei va reglementa, prin Ordin al Ministrului Educatiei, aceasta activitate".

De asemenea, la art. 28 se introduce alineatul 3, care prevede: "Programul gradinitelor va cuprinde un program de baza, in timpul anului scolar, si un program special, cu plata, in timpul vacantelor scolare, necesar pentru a permite supravegherea si instruirea copiilor ai caror parinti doresc aceasta. Programul gradinitelor va fi reglementat prin Ordin al Ministrului Educatiei".

Ziare.com va invita la dezbatere: Aveti probleme cu supravegherea copiilor pe timpul vacantei de vara? Cum le rezolvati? Credeti ca ar fi mai bine pentru ei sa aiba oportunitatea de a participa la diverse activitati recreative alaturi de colegi si sub indrumarea profesorilor din scoala? Ati plati pentru a va putea lasa copilul, in siguranta, la gradinita cat timp sunteti la serviciu?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#lege scoli vara vacanta, #lege activitati scolare vacanta, #lege gradinita vacanta , #elevi