O noua manipulare, o noua fobie (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 27 Februarie 2012, ora 23:59
5127 citiri
O noua manipulare, o noua fobie (Opinii)

Chestiunea transformarii grupei pregatitoare de la gradinita in clasa pregatitoare obligatorie de la scoala nu avea cum sa nu creeze tensiuni. Si nu doar cele inerente oricarei schimbari radicale.

Se poate discuta serios si despre oportunitatea modificarii, si despre felul in care a fost pregatita concret trecerea, insa isteria creata in ultimele zile a avut un iz intepator de manipulare. Ea provine din citirea inversa, cu rea intentie ma tem, a unei obligatii pe relatia scoala - elev, o obligatie unilaterala.

Asadar, singura obligatie legala este aceea a scolii de domiciliu a elevului, scoala care nu ii poate refuza acestuia inscrierea. Elevul nu este insa legat in niciun fel de aceasta scoala. Are locul garantat in ea, dar se poate inscrie in orice scoala doreste. Nimeni nu leaga elevul de glie asa cum au inceput sa tipe, instigati sau nu, parintii care s-au apucat sa conteste in instanta decizia ministerului.

Este adevarat ca atunci cand optezi pentru o alta scoala decat cea de domiciliu exista riscul sa nu prinzi loc si sa revii la cel garantat, de langa casa. Dar nici la teatru nu prind toti doritorii bilet. Exista un numar limitat de locuri, care se vor ocupa in functie de criterii stabilite de Ministerul Educatiei. Sa nu fim ipocriti! Sigur ca dincolo de aceste criterii va exista in selectie si o doza de, sa-i zicem elegant, subiectivism, motivat de mita, pile sau orice alt "argument". Dar acest "subiectivism" exista in orice domeniu si, culmea, nu putea fi evitat decat daca elevul ar fi fost intr-adevar legat de glie, adica ar fi fost obligat sa se duca la scoala de domiciliu si n-ar fi existat nicio selectie.

Una peste alta, din acest punct de vedere nu s-a schimbat mai nimic fata de anii trecuti. Aceleasi reguli aplicate clasei intai se aplica acum clasei pregatitoare. Si totusi in anii trecuti nu a introdus nimeni o actiune in instanta. Pentru ca pe atunci cotizatiile la sindicat erau colectate de la profesori automat din salarii, o mana cereasca pentru liderii sindicali anulata de fostul ministru Daniel Funeriu?

Cum spuneam, dincolo de aceasta manipulare, inlocuirea grupei pregatitoare cu clasa pregatitoare ramane discutabila. Fostul ministrul Daniel Funeriu si-a justitificat decizia amintind cum a aparut grupa pregatitoare. Pana in 2002, la grandinita existau doar 3 grupe, mica, mijlocie si mare, urmate de clasa I. Scaderea populatiei scolare a foat insa atat de accentuata incat mii de educatoare au ramas fara norme. Au fost salvate de la disponibilizare prin aparitia aceastei grupe pregatitoare. Asa s-a ajuns la o realitate ingrijoratoare: cea mai imbatranita populatie scolara de clasa I din Europa si copii care stagnau 2 ani, pentru ca intre programa grupei mari si a celei pregatitoare nu exista nicio diferenta majora.

In plus, dintr-un excedent al locurilor din gradinite, am ajuns la o adevarata criza in domeniu, cu mii de copii care nu prindeau loc si ramaneau acasa la varste cand ar fi fost normale intrarii in colectivitate. Consecinta? 20 000 de copii care la 6 ani nu erau nici la scoala nici la gradinita.

Sigur ca toate aceste argumente sunt cat se poate de valide. Dar realitatea romaneasca, schioapa, ofera si contraargumentele. Foarte multe scoli nu au nici spatiile si nici cadrele didactice necesare pentru a organiza in mod corespunzator clasa pregatitoare. Daca in privinta claselor se mai pot face improvizatii, de unde vor aparea cadrele didactice, stiut fiind ca doritorii sa intre in invatamant pe salariile mici de acum nu sunt foarte multi?

In plus, exista si alta problema legata de infrastructura. Copilul de la grupa pregatitoare statea pana la ora 18 la gradinita, unde manca si dormea dupa-amiaza, ceea ce pentru parintii salariati era o mare usurare. Copilul din clasa pregatitoare trebuie sa plece la 12 acasa. Ce fac parintii salariati cu el? Este el pregatit pentru un progam de tip after-school sau semiinternat, adica pentru o activitate intensa pana la ora 18 fara odihna de dupa pranz? Vor avea scolile posibilitatea sa ofere sau sa extinda sistemul after-school?

Sunt raspunsuri care ar trebui sa vina pana in toamna si de care va depinde validarea deciziei ministerului in privinta clasei pregatitoare, insa isteriile gratuite si manipularile nu ajuta cu nimic. Dimpotriva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
#clasa pregatitoare gradinita scoala, #elevi clasa pregatitoare, #schimbari structura an scolar , #elevi
Comentarii
Poza out_base
out_base
rank 5
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Cum să fie altfel decât manipulare când însuşi CTP a scris negru pe