Olimpicii romani, recompensati: Vreau sa raman in tara, se poate face cercetare si in Romania

Joi, 31 Iulie 2014, ora 14:56
2439 citiri
Olimpicii romani, recompensati: Vreau sa raman in tara, se poate face cercetare si in Romania
Foto: Ziare.com

Elevii romani, care s-au intors cu o medalie de aur si trei de argint de la Olimpiada de Chimie din Vietnam, au fost recompensati in cadrul unui eveniment marca "Sustinem Performanta".

Maria Andreea Filip, eleva in clasa a XII-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti, si-a adjudecat medalia de aur, devenind, astfel, cel mai bun elev la chimie din lume.

Intoarsa la Hanoi, Vietnam, Andreea a declarat pentru Ziare.com ca a avut parte de o experienta culturala si sociala deosebita. Aflata la cea de-a treia sa participare la un astfel de concurs international, eleva sustina ca pe viitor vrea sa ramana in tara si sa se orienteze in domeniul cercetarii.

La randul lor, Dumitru Calugaru, elev in clasa a XI-a la Colegiul National Tudor Vladimirescu, din Targu Jiu, Vlad Mihai Mandric, elev in clasa a XI-a la Colegiul National Sfantul Sava, din Bucuresti, si Bogdan Stefan Ivan, elev in clasa a XII-a la Colegiul National de Informatica Tudor Vianu, din Bucuresti s-au intors acasa cu medalii de argint.

Performanta pentru elevii romani: patru medalii la Olimpiada Internationala de Chimie

Dumitru Calugaru, care a obtinut si in 2013 o medalie de argint la Olimpiada de Chimie de la Moscova, si-ar dori un viitor tot in cercetare, dar nu stie deocamdata daca in Romania sau in Marea Britanie. Povesteste ca si-a descoperit pasiunea pentru chimie de mic, iar prima performanta la o olimpiada internationala a avut-o inainte de a avea buletin, cand era in clasa a saptea.

Bogdan Stefan Ivan nu se gandeste sa studieze in strainate, vrea sa ramana in tara, alaturi de familie si prieteni: "Vreau sa raman in tara, se poate face cercetare si in Romania". Vlad, colegul sau din lotul olimpic, mai are un an la dispozitie pentru a decide unde vrea sa urmeze facultatea.

"Ne intoarcem obositi si totodata fericiti pentru rezultatul obtinut de echipa Romaniei la Olimpiada Internationala de Chimie. Toata echipa a muncit pentru acest rezultat de exceptie. Participarea la un astfel de concurs presupune o pregatire complexa din partea elevilor, la care au contribuit echipe de profesori", a declarat prof. Daniela Buzdugan, inspector general in cadrul Ministerului Educatiei.

Programul "Sustinem Performanta" incurajeaza pentru al 23-lea an consecutiv performantele tinerilor romani. Intr-o prima etapa, ei au beneficiat de un program de pregatire in cadrul unor laboratoare, avand la dispozitie echipamente performante si specialisti in domeniu care sa ii indrume. Ulterior, o companie farmaceutica a suportat partial costurile de deplasare si participarea la competitia din Vietnam, iar la final rezultatele tinerilor au fost rasplatite cu premii si burse de excelenta.

Daca pana acum, fiecare medalie de aur era rasplatita cu 2.000 de euro, argintul cu 1.500 de euro si bronzul cu 1000 de euro, anul acesta Maria Andreea Filip a fost recompensata cu 4000 de euro, in timp de baietii medaliati cu argint au primit cate 2000 de euro. Plus, tinerii care aleg sa ramana sa studieze in tara vor primi si o bursa lunara.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#elevi olimpici chimie, #Sustinem Performanta olimpici chimie , #elevi