Pricopie: Biserica are o legitimitate istorica in educatie, inaintea Statului

Marti, 23 Iulie 2013, ora 17:41
1602 citiri
Pricopie: Biserica are o legitimitate istorica in educatie, inaintea Statului
Foto: Arhiva

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, considera ca predica din biserica trebuie transpusa in proiecte filantropice si educationale pentru copii si pledeaza pentru intensificarea conlucrarii dintre Biserica, stat si societatea civila in prevenirea abandonului scolar.

In cuvantul de binecuvantare adresat participantilor la festivitatea de inchidere la nivel national a proiectului "Alege scoala!", organizata de Patriarhia Romana si Fundatia World Vision Romania, in Aula Magna Teoctist, patriarhul a afirmat ca nu putem fi buni europeni, daca nu suntem buni romani, daca nu ne preocupam de educatia copiilor.

Intaistatatorul BOR i-a sfatuit pe participantii la proiect sa se preocupe de rezolvarea problemelor care au aparut pe parcursul derularii acestuia, urmand sa continue si sa desavarseasca noul program.

Varlaam Ploiesteanul, episcop vicar patriarhal, secretarul Sfantului Sinod, a prezentat obiectivele, rezultatele, grupul-tinta si principalii indicatori ai proiectului, afirmand ca "Alege scoala!" s-a nascut din programul national "Hristos impartasit copiilor" si a avut ca scop general reducerea abandonului scolar si a delincventei juvenile prin dezvoltarea unor solutii alternative de tip "Scoala de duminica". El a reunit 3.206 preoti si profesori de religie si mai bine de 35.000 de copii si a cuprins activitati precum: sesiuni de formare pentru preoti si profesori de religie care lucreaza cu copii in cadrul orelor de cateheza, concursuri pe teme religioase pentru copii si tabere de creatie crestina.

Pr. dr. Constantin Naclad, managerul proiectului "Alege scoala!", a declarat ca acesta a contribuit la promovarea valorilor crestine in beneficiul diminuarii abandonului scolar, demonstrand ca BOR are un rol activ in domeniu.

El a spus ca rezultatele acestui proiect pot constitui baza unor proiecte viitoare, argument al unei bune colaborari dintre Biserica si comunitatea stiintifica.

Directorul executiv al Fundatiei World Vision Romania, Catalin Andrew Popa, a elogiat munca educatorilor implicati in proiect, mentionand ca evenimentul sarbatoreste "intretinerea flacarii" credintei si aplecarii spre studiu al copiilor defavorizati.

"Lumina din ochii copiilor care participa la acest proiect este contagioasa", a spus Popa, care considera ca acesta este primul pas in parasirea ciclului nefericit al saraciei, pas la care concura, printr-un parteneriat benefic, Biserica, statul si societatea civila.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a laudat rezultatele proiectului "Alege scoala!", afirmand ca impactul acestui "megaproiect" va fi unul pe termen lung.

El a atras insa atentia asupra "dezastrului" care caracterizeaza Romania in cazul copiilor cu varste cuprinse intre 6 si 16 ani situati "in afara scolii", al caror numar este de 100.000.

Pricopie considera ca si "clasa pregatitoare are rolul ei" in apropierea copiilor de scoala, exprimandu-si speranta ca in doi ani societatea romaneasca sa aiba maturitatea de a cobori varsta inceperii scolii la cinci ani.

"Daca nu facem ce trebuie in invatamantul primar si gimnazial, nu trebuie sa ne miram de rezultatele 'exceptionale' de la bacalaureat", a spus ministrul, pentru care "Biserica are o legitimitate istorica in educatie, inaintea Statului".

Au fost acordate o serie de distinctii unor persoane implicate in buna realizare a proiectului.

Proiectul "Alege scoala!" s-a desfasurat in doua etape: 2009 - 2012, implementarea proiectului in trei regiuni de dezvoltare - Bucuresti si Ilfov, Nord-Est (judetele Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui) si Sud (judetele Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman) si 2010 - 2013, extinderea proiectului la nivel national - Nord-Vest (judetele Bihor, Maramures, Salaj, Satu Mare, Cluj si Bistrita-Nasaud), Sud-Vest (judetele Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea), Sud-Est (judetele Braila, Buzau, Constanta, Tulcea, Galati si Vrancea), Vest (judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis) si Centru (judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu).

In perioada 27 mai - 18 iulie, in cele 19 eparhii apartinand judetelor Timisoara, Craiova, Cluj, Harghita, Buzau, Galati, Oradea, Arad, Caransebes, Deva, Alba Iulia, Maramures, Salaj, Slatina, Severin, Constanta, Tulcea, Sibiu, Valcea, au fost organizate sesiuni festive de inchidere (locala) a proiectului "Alege scoala!".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proiect Alege scoala, #patriarhul Daniel proiecte scoala , #elevi