Ziare.com

Pro si contra redeschiderii scolilor: Cum e, de fapt, in Franta

de Camelia Badea
Marti, 28 Aprilie 2020, ora 10:41

   

Pro si contra redeschiderii scolilor: Cum e, de fapt, in Franta
Masti obligatorii pentru toata lumea, sapun lichid din belsug si prosoape de hartie la baie, cel putin 1 metru distanta intre elevi, atat in salile de clasa, cat si pe holuri sau in curtea scolii. Sunt doar cateva dintre conditiile stricte pe care Consiliul Stiintific asociat guvernului francez le recomanda pentru ca scolile sa poata fi redeschise in siguranta la 11 mai, asa cum propune premierul Edouard Philippe.

In timp ce la Bucuresti presedintele Klaus Iohannis a anuntat luni ca s-a decis, la cel mai inalt nivel, ca scolile si universitatile nu se mai deschid in acest an scolar, la Paris, seful Guvernului va sustine marti, 28 aprilie, la ora 15, un discurs in plenul Adunarii Nationale, in care isi va prezenta planul de relaxare a restrictiilor impuse impotriva COVID-19, urmand sa faca precizari suplimentare si cu privire la reluarea cursurilor in salile de clasa, informeaza RTL.Foaia de parcurs prezentata anterior de premierul francez a ridicat mai multe semne de intrebare, atat din partea parintilor, cat si a sindicatelor din invatamant. Ministrul Educatiei, Jean-Michel Blanquer, a declarat ca redeschiderea scolilor la data de 11 mai va fi precedata de trei saptamani pregatitoare, conditia esentiala fiind ca o grupa de invatamant nu va putea depasi 15 elevi.

In plus, parintii vor putea sa decida daca isi trimit copilul la scoala sau il lasa sa invete de acasa.

Procesul trebuie pregatit impreuna cu autoritatile locale, cu primariile, a insistat si presedintele Emmanuel Macron, in opinia caruia cadrul national general trebuie sa fie adaptat la specificul local.

Profesorii vor face ore ziua cu elevii care vin in clasa si seara cu cei care raman acasa? Ce masuri sanitare eficiente pot fi luate pentru a frana raspandirea virusului in mijlocul unei comunitati de copii? Cum ii faci pe cei mici, de gradinita, sa poarte masti sau sa stea departe unii de altii? Sunt doar cateva dintre intrebarile simple la care o parte din sindicate au raspuns: "Misiune imposibila", noteaza sursa citata.

Inainte ca premierul Frantei sa isi anunte public decizia, Consiliul Stiintific reunit inca de la debutul pandemiei pentru a sfatui Guvernul de la Paris a sintetizat intr-o NOTA mai multe date stiintifice, recomandari si masuri esentiale pentru reluarea in siguranta a activitatii scolare.

Cu toate acestea, Arnaud Fontanet, profesor la Institutul Pasteur si membru al Consiliului Stiintific, a declarat luni, intr-un interviu acordat Europe1, ca membrii acestui consiliu sustin in continuare ca scolile trebuie pastrate inchise pana in septembrie, insa decizia nu le apartine.

De asemenea, presedintele Consiliului, Jean-Francois Delfraissy, a explicat la BFMTV ca reintoarcerea copiilor la scoala creste riscul de raspandire a virusului. Copiii nu risca prea mult, pentru ca ei sunt in cea mai mare parte purtatori asimptomatici, a precizat reputatul imunolog, insa ei pot fi "sursa de infectare" pentru familiile lor, acesta fiind principalul motiv pentru care "noi am recomandat inchiderea scolilor pana in septembrie".

In schimb, doua asociatii de pediatri, printre care si Asociatia franceza de Pediatrie ambulatorie, ii asigura pe parinti ca intoarcerea copiilor in colectivitati nu va crea mari probleme.

Medicii dau asigurari ca datele publice disponibile arata ca acestia nu dezvolta forme grave si sunt mai putin contagiosi, in special cei sub 15 ani, prin urmare nu ar reprezenta un risc pentru adultii din familiile lor.

Ce contine documentul elaborat de Consiliul Stiintific de la Paris

Documentul intitulat "Elevi, scoli si mediul familial in contextul crizei COVID-19" incepe cu lista nominala a membrilor acestui consiliu, prezidat de Jean-Francois Delfraissy, doctor si profesor specializat in imunologie, si pe care mai pot fi regasiti specialisti din Sanatate, dar si antropologi sau matematicieni.

Nota a fost transmisa autoritatilor nationale la data de 24 aprilie 2020, ora 15, in conditiile in care Franta isi propune sa relaxeze restrictiile incepand din data de 11 mai.

Aceasta nota are ca obiectiv sa prezinte "conditiile sanitare minimale care trebuie indeplinite de unitatile scolare si modalitatile de supraveghere a elevilor si personalului", incepand din 11 mai 2020 si pana la vacanta mare, programata sa inceapa in Franta pe 4 iulie.

Nota priveste atat elevii, cat si parintii, cadrele didactice, personalul administrativ si pe toti cei care vin in comun cu acestia, in timpul procesului educativ.

Consiliul Stiintific spune ca a luat act de "decizia politica privind redeschiderea prudenta si progresiva a unitatilor scolare" incepand din 11 mai, tinand cont de conditiile sanitare, sociale si economice existente.

Astfel, autoritatile trebuie sa asigure ca masurile sanitare detaliate mai jos sunt operationale in momentul redeschiderii scolilor si sa asigure coordonarea la nivel central si local a tuturor actorilor implicati, inclusiv a primariilor si consiliilor judetene.

Baza de pornire

La primul punct al documentului se prezinta clar datele statistice cele mai importante - cate scoli, gradinite, licee, colegii si licee profesionale exista in Franta, care este numarul total al elevilor, defalcat apoi pe fiecare forma de invatamant, si cati dintre acestia stau in internate. Urmeaza cateva precizari similare despre cadrele didactice si personalul administrativ.

Nota informativa continua cu informatiile legate de impactul COVID-19 asupra copiilor, indicandu-se foarte clar sursa stiintifica a fiecarei informatii in parte.

Astfel, prima concluzie este ca cele mai multe date statistice confirma "caracterul benign" al maladiei la copii, dar si faptul ca testarile (determinate de identificarea unor simptome sau de intrarea in contact cu persoane infectate) au aratat ca raportul cazurilor pozitive in cazul copiilor este similar cu cel al adultilor, pentru copiii cu varste intre 10 si 19 ani (circa 15%), fiind putin mai ridicat in cazul baietilor.

In schimb, raportul este mult mai scazut in cazul copiilor mai mici de 10 ani (doar 6%) si fara diferente notabile intre baieti si fete.

Investigatiile intra-familiale arata ca 28% dintre cei 36 de copii testati pozitiv la PCR intr-un anumit caz specific erau asimptomatici in momentul in care s-a descoperit ca sunt infectati.

O observatie interesanta: Copiii au prezentat mai degraba forme de afectare de tip ORL decat pulmonare.

Mai multe studii arata ca, indiferent de forma clinica prezentata, copiii pot pastra virusul in nas sau gat pentru o perioada cuprinsa intre 9 si 11 zile.

Excretia virusului in scaun este frecventa (chiar in absenta diareei) si poate dura pana la 30 de zile, fara sa se cunoasca deocamdata daca virusul este infectant sau nu in acest caz. (...) Noul coronavirus poate fi detectat in fecale timp de mai multe zile dupa infectare, dar nu exista dovezi care sa arate ca virusul ramane infectios in acest caz, se precizeaza intr-o sursa bibliografica suplimentara.

Pana acum, nu s-a facut o documentare exacta a efectelor epidemiei in crese, scoli, colegii, licee sau universitati din Franta, cu exceptia unui liceu din Crepy-en-Valois, unde virusul a infectat 38% dintre liceeni, 43% dintre profesori si 59% dintre membrii personalului administrativ. Rata de transmitere intra-familiala secundara a fost de 11% la parinti si de 10% la frati si surori. Inchiderea scolii pentru vacanta a avut un efect imediat asupra transmiterii virusului, se arata in document.

Dintre cei infectati, 9 (5,3%) au fost spitalizati, dintre care 2 adolescenti. Nu a avut loc niciun deces. Folosirea testarii pentru documentarea retrospectiva probabil ca contribuit la identificarea ei, altfel ar fi trecut neobservata, mai precizeaza autorii Notei.

Consiliul stiintific francez vorbeste si despre importanta testarii si a efectuarii de anchete epidemiologice, dar si despre obligativitatea introducerii unor sisteme de monitorizare portabile care sa permita prelevarea de probe nasofaringiene pentru detectarea SARS-CoV-2 cu ajutorul aparatelor PCR, in mod sistematic, in sectiile de urgenta si in spitale, inainte de redeschiderea scolilor.

Principii de baza

Consiliul Stiintific din Franta sustine principiul voluntariatului, familia avand dreptul sa decida daca elevul merge fizic la scoala sau continua invatamantul la distanta.

Autoritatile trebuie sa furnizeze parintilor si personalului unitatilor de invatamant materiale de informare si formare.

Parintii vor trebui informati asupra conditiilor exacte in care se deschide scoala, asupra faptului ca participarea elevului este voluntara, el nefiind obligat sa fie prezent fizic, dar si asupra rolului activ pe care il au in ceea ce priveste supravegherea starii de sanatate a copilului si semnalarii unor eventuale simptome. Asociatiile de parinti trebuie sa fie implicate.

De partea cealalta, cadrele didactice si personalul scolii trebuie sa cunoasca regulile de distantare sociala si in ceea ce priveste purtarea mastilor de catre ei si de catre elevi. In prima zi de reluare a cursurilor se poate face o demonstratie practica in acest sens, adaptata varstei scolarilor.

Intrarile in incinta unitatii scolare trebuie organizate astfel incat sa se evite pe cat posibil contactul interpersonal, de exemplu, prin esalonarea orelor de sosire si de plecare.

Fiecare elev sau adult trebuie sa se poata spala des pe maini (sa existe sapun lichid, apa curenta, prosoape de hartie pentru sters mainile) si sa faca acest lucru in mod repetat, la intrarea in scoala, la inceputul si la sfarsitul orei, precum si in recreatie. La plecarea spre casa, elevii pot beneficia de solutii hidroalcoolice.

Salile de clasa si celelalte spatii comune trebuie sa fie foarte bine dezinfectate, in special clantele, intrerupatoarele etc, de mai multe ori pe zi, cu atat mai mult in cazul in care un elev e testat pozitiv pentru COVID-19. Aerisirea salilor trebuie facuta foarte bine, in special in timpul recreatiilor sau al orelor de masa.

Regula de baza a distantarii sociale (cel putin 1 metru intre doua persoane) trebuie respectata cu strictete, in salile de clasa, pe holuri, pe scari etc. Consiliul admite ca acest lucru este extrem de dificil, mai ales la gradinita. O alta propunere este sa se faca anumite repartizari orare: elevii sa invete grupati, din doua in doua zile sau din doua in doua saptamani, sau unii dimineata si altii dupa amiaza etc.

Ce se intampla daca e depistat un caz?

Scoala trebuie organizata pe niveluri si in spatii diferite, in asa fel incat elevii unei clase sa nu intre in contact cu ceilalti, iar in cazul in care un elev este depistat pozitiv sa poata fi restrans grupul care trebuie izolat, nefiind astfel nevoie de inchiderea intregii unitati de invatamant.

Consiliul Stiintific din Franta propune ca elevii sa manance in sala de clasa, fiecare la locul lui, adica sa se inchida salile de mese acolo unde ele exista.

Rolul parintilor

Parintii trebuie sa vegheze la pastrarea unei igiene stricte a mainilor elevului cand acesta revine de la scoala.

In cazul aparitiei unui simptom de COVID-19, parintii trebuie sa verifice temperatura copilului inainte ca acesta sa plece la scoala. Daca apar mai multe simptome, trebuie luata legatura cu medicul de familie, care va decide daca se face un test PCR.

Pentru a reduce pe cat posibil multiplicarea cazurilor de infectare, parintii nu vor avea acces in incinta unitatii scolare, primirea copiilor de varsta mica fiind organizata in acest sens de catre conducerea scolii.

Mastile sunt obligatorii

Purtarea mastilor (industriale sau confectionate artizanal) este obligatorie in cazul personalului si al elevilor de liceu, care pot intelege si se pot conforma acestei reguli.

In cazul copiilor de gradinita acest lucru este imposibil, dar pentru elevii de gimnaziu ar putea functiona o astfel de regula. Rolul parintilor in acest caz este esential.

In orice caz, regula distantarii sociale trebuie sa fie respectata cu strictete.

Daca elevii sunt transportati cu microbuzele scolare, trebuie gasite solutii astfel incat numarul copiilor aflati simultan intr-un astfel de vehicul sa fie redus.

Consiliul Stiintific francez face si cateva recomandari legate de activitatile extrascolare, subliniind faptul ca ele trebuie sa fie controlate si bine organizate, astfel incat, daca apare un caz de infectare, contactii sa poata fi identificati rapid.

Recomandari speciale se fac si pentru internatele in care sunt cazati elevi, unde regula distantarii sociale trebuie, de asemenea, respectata cu strictete. In ceea ce priveste liceele profesionale, este nevoie de o buna organizare a atelierelor si aparaturii specifice, in vederea limitarii raspandirii COVID-19. O atentie sporita trebuie acordata claselor in care invata copii cu dizabilitati.

Cand se face testarea cu aparate PCR

Consiliul Stiintific francez considera ca o testare masiva cu aparate de tip PCR nu este rezonabila, tinand cont ca e vorba despre mai mult de 14 milioane de persoane implicate in actul educational si care ar trebui testate repetat (la 5-7 zile) pentru a se putea vorbi despre o eficacitate in depistarea virusului. In schimb, testele se pot face in cazul scolilor in care se constata debutul epidemiei.

Procedura in cazul elevilor depistati pozitiv trebuie stabilita si cunoscuta foarte bine inainte de redeschiderea scolilor.

Astfel, daca personalul scolar constata ca un elev prezinta simptome de COVID-19, acesta va fi imediat evacuat. Daca nu e clar despre ce e vorba, se ia temperatura elevului de catre un cadru didactic sau de catre asistentul medical al scolii.

In cazul in care este vorba despre suspiciune serioasa, parintii sunt indrumati sa duca elevul la o testare specifica intr-un centru medical specializat. Copilul nu va fi reprimit la scoala pana cand testul nu iese negativ.

Daca rezultatul este pozitiv, copilul este izolat 14 zile la domiciliu si sunt testati membrii familiei, iar colegii sunt tratati ca si contacti ai bolnavului.

Daca se constata ca este vorba despre un caz grav, se iau masuri suplimentare, printre care testarea tuturor celor care au intrat in contact cu bolnavul, precum si inchiderea salii de clasa pentru dezinfectare.

Trei concluzii esentiale

Consiliul Stiintific francez estimeaza ca esentiala colaborarea intre conducerile scolilor, cadrele didactice si asociatiile de parinti, pe tot parcursul procesului, pana la incheierea anului scolar.

Totodata, Consiliul Stiintific subliniaza importanta formarii tuturor celor implicati in ceea ce priveste respectarea barierelor si masurilor de distantare sociala si, mai ales, organizarea atenta a activitatii scolare in acest sens, inainte de redeschiderea portilor pentru elevi.

De asemenea, Consiliul Stiintific subliniaza ca redeschiderea scolilor pe 11 mai ar trebui sa se faca progresiv, la nivel national, tinandu-se cont de situatiile locale, si ca procesul trebuie sa se adapteze permanent la evolutia situatiei sanitare generale, urmarindu-se constant evolutia pandemiei de COVID-19.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14553 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Am ezitat daca sa va scriu sau nu cum este cu scoala in Elvetia.

In Franta inca nu este este perfect definit nici cadrul legal, nici cadrul sanitar necesar pentru reluarea scolii (toate cele 3 nivele: pre-scolari, scolari, colegieni).

Iata cum este in Elvetia.

1. Scolile vor incepe de pe 11 mai. Mai intai prescolarii, apoi ceilalti, la o saptamana de interval.
2. Scoala este OBLIGATORIE in Elvetia. Parintii care nu vor sa-si lasecopii la scoala sunt pasibili de o amenda de 5'000 de franci + pedeapsa penala.
3. Chiar daca un parinte este contaminat, elevul TREBUIE sa mearga la cursuri! Opinia medicala de aici este ca copiii nu transporta virusul decat in situatii exceptionale! Iar pentru asta, conditiile de scolarizare sunt facute in asemenea fel incat sa previna orice contaminare in lant.
4. Daca un copil este contaminat la scoala, asigurarea sa medicala (care este obligatorie pentru toata populatia) va acoperi toate cheltuielile de vindecare. Parintii nu pot cere nici o despagubire! Motivul refuzului: Nimeni in lume nu poate garanta ca cineva se imbolnaveste sau nu! Deci, eventuala boala este ceva natural si imprevizibil. Asta este LEGEA si asa afost explicat ieri la radio si in presa.
5. Conditiile de separare social, protectie si higiena a copiilor sunt la un potential maxim. Inca de la nivelul scolar, vor purta masti in clasa si in recreatie. Armata elvetiana va distribui in toate magazinele tarii, 1 milion de masti de calitate pe zi, timp de 20 de zile. Un pachet de masti de 25 bucati, costa 16 franci. Se vinde un singur pachet la fiecare client. Mastile sunt reutilizabile.

Cam asta este pe aici. Imi pare rau ca copiii Romaniei trebuie sa suporte un an de educatie ca acesta. Dar si aceasta "vacanta" poate fi utilizata inteligent :) Este suficient sa vrei.

 
 

 

...

imi cer scuze, n-am citit articolul.

nu l-am citit, dar o sa l citesc!, imediat cind se va scrie si unul cu titlul urmator:
" Pro si contra redeschiderii scolilor: Cum e, de fapt, in Suedia? "

 

e OK asa cum e...si la americani sint inchise...

atat ca aici se face online obligatoriu...au programe online cu teme pe care trebuie sa le faca zilnic si care sint urmarite inclusiv de inspectorat daca sint parcurse, au ore zilnic pe zoom sau alte platforme cu invatatoarea...
la cat de vraiste e sistemul de invatamant acasa, asta e singura decizie acceptabila pentru anul asta...nu vad unde puneai 15 copii in clasa in scoli cu doua schimburi...si sa fi fost, aveai de adus profesorii in doua schimburi...alta distractie..

Autoarea articolului pune la indoiala decizia...

Guvernamentala de inchidere a anului scolar luata ieri in Romania.
Probabil ca pe Camelia Badea au disperat-o proprii copii si ii vrea plecati din casa pentru cateva ore zilnic, la scoala ar fi ideal. De unde si aceasta documentare in articol.
Dar eu cred ca informatiile guvernamentale sunt mai aprofundate. De exemplu testarea experimentala a redeschiderii scolilor in acea provincie franceza nu era cunoscuta de presa romana ieri.

Suedia: comparatii

Numar de locuitori:

Suedia - 10,23 milioane
Italia - 60,36 milioane
Olanda - 17,28 milioane
Germania -83,02 milioane

Numarul deceselor in legatura cu Covid-19 este in Suedia de 10 ori mai mare decat in Finlanda, de 5 ori mai mare decat in Norvegia si de 3 ori mai mare decat in Germania.
La nivel international Suedia se afla pe locul 7 la rata deceselor, raportate la numarul de locuitori.

RO ..tineri inalta calificare / ultimii in UE / statistici oficiale

Un ministru al educatiei (Franta) ...spunea ca matematica in exces ...este un cliseu pagubos ...(opinii diverse)
...ar fi cazul sa analizati motivele pt care ...RO suntem ultimii din UE in educatie ...ceva NU merge ...diletantilor

Competitiv Vest ...alta mancare de peste ...exclus clisee mioritice ...programaScoloara online-offline ...apa de ploaie
Competitiv Vest ...o solutie ...microb-IT ...programare sec.XXI ...in timp util ...Vacanta de vara ...Gimnaziu

Cariere tehnica top ...IT ...cerere > oferta ...tineri pregatiti ...cele mai multe oportunitati vest
...emigrant programator USA ...salarii medii > 10.000 $/luna ...dublu comparativ UE

Lasati voi scoala mioritica ...online-offline ...tot ultimii din UE veti fi
Competitiv Vest ...activitatile extraScolare fac diferenta

stop ...meditatii clasice ...cultura generala ...sec.xix ...apa de ploaie ...viitor in ceata
start ...activitati extraScolare ...programare sec.xxi ...cunostinte relevante ...oportunitati vest

...exclus profesor ...profil mate-info ...diletant UE ...it-Vianu & co ...liceu elita :)
... ...IT ...>20 promotii creiere spalate
... ... ...la Microsoft NU se mai vorbeste romaneste
... ... ...noi si grecii ultimii din UE ...oficial

...obligatoriu ing.IT ...portofoliu sec.XXI (la vedere) ...oportunitati vest

Cu dedicatie ...pt elevi ...viitori ing.IT ...programatori top ...competitivi vest ...sec.xxi

...game Car @ ... http://oportun.3x.ro/race/race.html
...game Aircraft ... http://oportun.3x.ro/air/air.html
...game Tanc @ ... http://oportun.3x.ro/tanc/tanc.html

...programare == joc ...distractiv ...vacanta de vara ...un moment prielnic

pt profesori ...profil mate-info ...diletanti ...performante catastrofale ...v.statistici UE
...pt culegatori de capsuni si sparanghel ...emblema mioritica ...emigrant vest

...daca NU aveti ...un link IT (competitiv vest :) ...programare sec.xxi (argument sa ma contraziceti :)
... ...votati degeaba :)
... ... ...succes
...

 

RO ..tineri inalta calificare / ultimii in UE / statistici oficiale

Analizati motivele (diletantilor) ...cand veti gasi raspunsul ...sa chemati elevii la scoala
"Decat mult si fara rost mai bine putin si prost" ...Stati acasa ...Mergeti la scoala degeaba ...doar ca sa va aflati in treaba :)))

 

imi vine sa rad

conditii de igiena in scolile din romania? sa fim seriosi. si daca un copil este suspect de covid si nu va fi primit pana la confirmarea testului. va fi stigmatizat de colegi chiar daca va fi bine.
pentru online. in suedia s-a apelat la constiinta cetatenilor. crezi ca ar fi functionat vreodata in romania? iar daca s-ar fi luat o asemenea masura in romania sa vezi cum ar fi sarit de fund in sus toata lumea. ar fi acuzat guvernul de inconstienta si alte alea. tu, ca prim ministru ti-ai fi permis sa iei o asemenea masura (feudala din punctul meu de vedere - cine e puternic rezista, cine nu poate muri. eu nu vreau sa imi moara parintii, unchii, matusile)

 

Și cine stă intre copii

Intr-o școală medie cu aproximativ 200-300 de elevi nu sunt mai mulți de 15-20 de persoane (educatoare,invățătoare,profesori,personal de intreținere).Cum supraveghează aceste 20 de persoane 300 de copii să respecte distanțarea socială?Cred că președintele a luat cea mai bună decizie.

 

doar ca

in septembrie scolile se vor confrunta cu aceleasi probleme de asigurare a igienei.
Peste vara nu va fi adusa apa curenta in scolile care nu au, nu vor fi construite toalete moderne.
Niste bani vor fi tocati la vara, ramane da vazut daca prin asta nu se va asigura doar finantarea pentru alegerile ce vor veni, sau ciar se vor regasi in dotarile pentru scoli.

 

De ce am scris comentariul de la ora 13:16? Simplu.

Pentru a va expune motivele pentru care in RO nu putea fi luata alta decizie alternativa. Inchiderea scolilor era singa decizie rezonabila!

Daca scolile erau deschise, nu exista nici o posibilitate de uniformizare de tratament. Oamenii nu ar fi respectat obligatiile de a scolariza copii, deci ar fi fost necesara o masura coercitiva! Ati mai fi suportat si alte amenzi? Cu siguranta nu! Asa ca ... masura anuntat ade presedintele Iohannis si guvernul Romaniei este singura masura adaptata mentalitatii romanesti.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor