Protest inedit al liceenilor: "Sunt major, scoate-ma de aici!"

Miercuri, 22 Ianuarie 2020, ora 15:14
11890 citiri
Protest inedit al liceenilor: "Sunt major, scoate-ma de aici!"

Peste 1.000 de liceeni din judetul Timis, care au implinit varsta de 18 ani, au semnat o petitie prin care cer sa li se respecte dreptul de a parasi perimetrul unitatii de invatamant in timpul programului daca isi doresc acest lucru, asa cum le permite Statutul Elevilor.

Ineditul demers poarta titlul "Sunt major, scoate-ma de aici!", petitia fiind semnata deja de 1.003 elevi, informeaza Consiliul Judetean al Elevilor Timis, care "ii indeamna pe beneficiarii directi ai educatiei sa isi ceara dreptul de a iesi din scoala daca au implinit varsta de 18 ani".

"Conform Art. 15, alineatul k) din Statutul Elevului, elevilor le este interzis sa paraseasca perimetrul unitatii de invatamant in timpul programului scolar, cu exceptia elevilor majori si a situatiilor prevazute de regulamentul de organizare si functionare al unitatii de invatamant.

Insa aceasta libertate nu este intotdeauna respectata de catre conducerea liceelor si

colegiilor din judetul Timis. Consiliul Judetean al Elevilor Timis a lansat in acest scop, in luna noiembrie a anului 2019, o petitie in format fizic, pe care a transmis-o tuturor reprezentantilor Consiliilor Scolare ale Elevilor din judetul Timis. Petitia a fost semnata in mod legal de un numar total de 1.003 elevi majori din liceele in care prevederile alineatului k) al Art. 15 din Statutul Elevului nu sunt respectate", se arata intr-un comunicat transmis Ziare.com.

Reprezentantii CJE Timis spun ca semnatarii "isi exprima dorinta de a parasi scoala in orice situatie, fiind responsabili de activitatile pe care le desfasoara in afara perimetrului scolii, absenta acestora de la orele de curs fiind marcata de catre cadrele didactice in catalog".

Conform sursei citate, semnaturile au fost predate conducerii Inspectoratului Scolar Judetean Timis saptamana aceasta.

"Institutiile de invatamant trebuie sa considere cele 1.003 semnaturi un manifest legal al beneficiarilor directi ai educatiei, acestia cerand sa isi exercite in totalitate libertatile care le sunt atribuite odata cu implinirea varstei majoratului", se mai arata in comunicatul citat.

Contactata de Ziare.com, Alexandra Trusca, presedintele CJE Timis, a explicat ca problema este mai veche, de cativa ani. "Anul acesta ne-am gandit sa abordam altfel subiectul. Daca vor sa iasa la magazin, de exemplu, ca sa isi cumpere ceva, e dreptul lor, al elevilor majori, drept care nu e respectat, pentru ca nu ii lasa sa iasa portarii sau profesorii care stau la intrare asa cum este in unele licee.

Iar in unele scoli regulamentul este cel care le interzice, dar regulamentele ar trebui sa respecte Statutul Elevului, insa nu o fac", ne-a explicat presedintele CJE Timis.

Consiliul Judetean al Elevilor Timis este unica structura de reprezentare a elevilor la

nivelul judetului.

C.B.

Citeste si:
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, 24 ianuarie, că speră ca greva angajaților STB să se oprească în urma negocierilor între Consiliul de Administraţie al companiei...