Reactie vehementa a BOR care se opune orelor obligatorii de educatie sexuala: Atentat la inocenta!

Luni, 27 Aprilie 2020, ora 14:07

   

Reactie vehementa a BOR care se opune orelor obligatorii de educatie sexuala: Atentat la inocenta!
Patriarhia Romana pledeaza pentru un caracter optional in scoli al orelor de educatie pentru viata, sustinand ca incadrarea in mod obligatoriu a elevilor in programe de educatie sexuala reprezinta "un atentat asupra inocentei copiilor", impiedicand dezvoltarea lor "fireasca" si "marcandu-i" pentru intreaga viata.

Pozitia Patriarhiei survine publicarii in Monitorul Oficial a Legii nr. 45/3 aprilie 2020, care modifica si completeaza Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, care prevede obligativitatea organizarii in scoli, cel putin semestrial, a unor programe pentru viata si sanatate, inclusiv educatie sexuala pentru copii.

Patriarhia Romana aminteste ca a sustinut caracterul optional in scoli al orelor de educatie pentru viata, iar programele scolare corelate acestora sa fie elaborate potrivit "valorilor morale".

Intr-un comunicat de presa transmis luni, Patriarhia afirma ca prevederile acestei legi contravin unor articole din Constitutie, Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului si Legii educatiei nationale nr. 1/2011 si precizeaza ca in 13 martie a transmis adrese cu privire la aceasta propunere legislativa catre seful statului, premier si ministrul Educatiei si Cercetarii, in care a semnalat aceste aspecte.

"Consideram ca incadrarea in mod obligatoriu a elevilor in programe de educatie sexuala reprezinta un atentat asupra inocentei copiilor, impiedicand dezvoltarea lor fireasca si marcandu-i pe acestia pentru intreaga viata.

In acest sens, mai multe studii realizate in diferite tari au demonstrat ca o astfel de abordare a educatiei copiilor a avut ca urmare inceperea vietii sexuale mai devreme, cu implicatiile de rigoare, fara vreo imbunatatire in plan social.

Spre exemplu, analiza intitulata 'Re-examinarea dovezilor: Educatia sexuala completa in scoli in Statele Unite ale Americii', realizata in anul 2019, de Institutul pentru Cercetare si Evaluare, din SUA, organizatie independenta cu peste 25 de ani de experienta in evaluarea programelor de acest tip, arata ca programele de educatie sexuala in scolile publice nu sunt eficiente, iar unele au dus chiar la cresterea ratei sarcinilor la adolescenta, la reducerea varstei debutului sexual, precum si la comportamente sexuale riscante. Concluzia cercetarii este ca astfel de programe sunt mai degraba 'de indoctrinare sexuala' decat 'de educatie'", se arata in comunicatul citat.

Patriarhia mentioneaza ca in unele state ale Uniunii Europene educatia sexuala este organizata in cadrul altor discipline scolare - Austria, Grecia, Irlanda, Letonia, Portugalia, Slovacia, Spania, iar in altele ca disciplina distincta neavand caracter obligatoriu - Bulgaria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia, Lituania, Polonia.

"In Romania, studierea temelor specifice educatiei pentru viata si sanatate se realizeaza in cadrul disciplinei scolare obligatorii Consiliere si dezvoltare personala, careia i se aloca deja o ora/saptamana in Planul-cadru pentru invatamantul gimnazial. De asemenea, in sistemul public de invatamant romanesc exista deja discipline optionale, ofertate la nivel national, care abordeaza aspecte privind educatia pentru viata: Educatie pentru sanatate; Pregatiti pentru viata. Educatie pentru viata si comunitate; Adolescenta si autocunoastere; Mai intai caracterul", explica sursa citata.

Pregatirea pentru viata intima, in sarcina familieiPatriarhia Romana considera ca pregatirea pentru viata intima trebuie sa fie lasata in primul rand in sarcina familiei, care poate aprecia corect si obiectiv stadiul de dezvoltare psiho-fizic, intelectual si emotional al copilului.

"In tara noastra, numeroase si reprezentative asociatii din societatea civila si-au exprimat ingrijorarea fata de efectele educatiei sexuale asupra copiilor. Aceste asociatii si-au prezentat pozitia in mod public si au propus solutii alternative, in care accentul cade pe educatia pentru familie.

Consideram ca pregatirea pentru viata intima si de familie trebuie sa fie lasata in primul rand in sarcina familiei care poate aprecia corect si obiectiv stadiul de dezvoltare psiho-fizic, intelectual si emotional al copilului", se mai arata in comunicat.

Potrivit BOR, "identitatea si viata persoanei umane nu se epuizeaza intr-o realitate exclusiv biologica sau socio-culturala".

"Viata are si o dimensiune spirituala, ignorata in societatea contemporana secularizata, care a pierdut sensul sacru al vietii umane. Biserica a acordat dintotdeauna o importanta deosebita cresterii spirituale a omului, care este chemat la viata vesnica in iubirea lui Dumnezeu.

De aceea, este relevanta si valorificarea specificului formativ al educatiei religioase, care contribuie la cultivarea unei constiinte vii si marturisitoare a valorii eterne a persoanei umane, la promovarea demnitatii acesteia in familie si in societate si la reducerea efectelor negative ale crizei contemporane de identitate si de orientare", se mai sustine in comunicatul Patriarhiei Romane.

Vezi si Educatia sexuala devine obligatorie. Ce a mai decis Parlamentul ca trebuie sa faca scolile
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de10608 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
StefanN
rank 5
Nu cunosc detalii despre orele de educatie sexuala
si nu stiu daca sunt o idee buna sau nu, dar nu inteleg de ce e stire faptul ca BOR nu e de acord? De ce adica ar trebui consultati domnii de la BOR in privinta programei scolare?
JijeetDrol
rank 5
Stiti bancul cu Vulpea care nu iesea la "munca voluntara"
(pentru cine-si aminteste) pretextand ca are ora sexuala ???
Romania a ajuns dintr-o tara de coacalari ....o tara de cocalari rudari analfabeti si decaderea continua ...
BaronLucovid
rank 5
orele de religie toxica
sa fie inlocuite cu educatie sexuala iar boaitele alungate din scoli
DAN-795
rank 5
SA LE DEA Dnul SANATATE ...la acesti sarmani si , promitem
sa nu-i deranjam pe cei ce se ocupa cu amorul daruit chiar de un bebelus grasut si rotofei si care nu zboara (?????!!!!!) precum finantele unui buget al PSD , care castiga bani din imprumuturi si din dat cu sasul , pentru ca ei pot si , ceea ce nu stiu e , ca nu-i pot lua cu ei in groapa ...
renate46
rank 1
despre cine comenteaza
Dle Dan-795,
Sa mor daca am inteles ceva din ce-ai postat, dar imi exprim indoiala ca ai putea fi mai explicit.
z123456
rank 5
BOR este complet in afara timpului
ei uita complet de existenta internetului actual care da acces copiilor la numeroase site-uri pornografice.
Nu este mai corect sa prevenim asta cu o educatie sexuala in scoli?
Nu inteleg reactia bisericii in totala neconcordanta cu actualitatea.
Comentariu inadecvat
karlovy
rank 5
bor a fost si ramane doar o infama unealta de manipulare
Slujbasii bor, de la ultimul catun pana la cei plimbati in limuzine de lux, sunt doar exemple de imbuibare si dezmat. Nu intamplator granita europeana a bunastarii si civilizatiei se opreste pe axa tarile baltice / Ungaria / Slovenia / Croatia.
DAN-795
rank 5
NICI NU POTI CREDE CA esti chiar un puritan daca
micutul Amor care indeamna fara rusine catre sexul liber este mai nevinovat decat o ora de sexologie ..
Comentariu inadecvat
MadWolf
rank 5
Se vede...
Se vede treaba ca ai participat din greu la orele de religie, cele pe care le "lauzi" atata.
frizea
rank 2
Atentat asupra inocenței copiilor
Care inocență, popilor? Suntem țara din Europa cu cei mai mulți copii cu copii? N-ar trebui să-i educăm, nu-i așa? Voi aveți nevoie de veșnicii pupători de moaște care să cotizeze pentru averile voastre.
Teddy62
rank 5
biserica promoveaza "inocenta perpetua"...
unde nu numai copiii, dar si adulti sint tinuti tot timpul in...."inocenta intelectuala"...
joematriterul
rank 1
BOR retrogradă
BOR este in afara realității contemporane!
Educația sexuală poate preveni evenimente nedorite din viața tinerilor.
Inainte erau comuniștii, acum sunt ortodoxiștii, la fel de bătuți in cap!
RN
rank 5
Mișto!
BOR se sprijină in argumentație pe un studiu făcut de mormoni... Asta da atitudine ecumenică!
Mai degrabă insă nu știu ce e cu institutul ăla.
Comentariu inadecvat
tepes59
rank 2
ati citit ce modificari s-au adus?
Oricata ura aveti pe preoti - nu poti sa fii de acord la ce aberatii contine aceasta lege:
este stipulat că "de la varsta de 0-4 ani, copiilor trebuie să li se predea in cadrul acestor ore de educație sexuală Despre masturbarea timpurie. Bucuria și plăcerea de a atinge propriul corp. In afară de *** mai apar și noțiuni ca identitatea de gen unde este inclusă homosexualitatea. La copiii intre 4 – 6 ani se consolidează cunoștințele despre prietenie și dragoste față de persoanele de același sex!"
Ce ziceti mai oamnei buni?
iskander35
rank 5
Chestia asta cu noua lege
a orelor de educatie sexuala care ar contine *** timpurie la copii de 0-4 ani e probabil inventia dumneavoastra.
v_sile
rank 5
Nu probabil, e sigur
Sunt doar texte sputnik reciclate iar si iar.

Pentru oricine e curios, textul legislativ e disponibil peste tot si contine fix asta, ca paragraf incriminat de BOR:

"i) derularea sistematică in unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, in vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor."

Acolo scrie de educatie in vederea "prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor", dar omul de mai sus viseaza la filme despre *** aratate copiilor de 0-4 ani. Mare mizerie, nene!

Si sa nu uitam, vorbim de Romania, tara care e campioana in UE la intreruperi de sarcina in cadrul persoanelor minore de sex feminin. BOR crede ca daca bagam capul in nisip, ca strutii, lucrurile astea or sa dispara de la sine.
timp
rank 5
Intre educatie sexuala si religie
Nu cred ca orele de educatie sexuala pot sa primeze , iar religia in scoli sa fie eliminata. Ne ascundem goliciunea ca parinti, fata de copii nostri, din cauza rusinii dar nu ne rusinam sa-i indepartam de Dumnezeu, de Biserica si credinta. Ii invatam cum sa se comporte üe strada, sa fie politicosi, dar nu-i invatam sa se roage si ce sa faca atunci cand intra in biserica.Avem grija de animale, suntem pedepsiti conform legii daca sunt vatamate din cauza noastra, dar avem libertatea de a face avorturi, cu alte cuvinte a ucide pruncii. Fara religie in scoli se va promova nu numai rationalismul ci si ateismul si in felul acesta cum sa nu se manie Dumnezeu pe noi ca popor, cand dintotdeauna am fost crestini ortodocsi. O societate care nu-L cunoaste pe Dumnezeu nu poate fi o societate sanatoasa. Vom deveni atei, rationalisti, fara Dumnezeu si in felul acesta va veni totul de la sine, pierderea identitatii ca popor, pierderea credintei si in cele din urma pierderea sufletelor noastre.Concluzia..."nimic fara Dumnezeu".
2009
rank 5
catre StefanN
Daca nu cunosti detalii despre orele de ed.sex. iti sugerez sa iei legatura cu dl. Barna presedinte usr. Dumnealui detine agenda de promovare a educatiei de gen si baba Vanga ca in 2 ani romanii vor fi pregatiti ideologic pentru cssatoriile homosexuale
StefanN
rank 5
Dar Romania este deja pregatita
pentru casatoriile gay, asta s-a vazut la referendumul din 2018. Sau imi scapa ceva?
hunedorean
rank 1
Sexul si popii.
Propun ca elevii sa fie obligati sa invete cum sa pupe moaste si sa-si insuseasca cunostinte de finante,ptr biserici binenteles!!!
frizea
rank 2
Sunteți în urmă, domnule
Asta se predă deja.
Marius54321
rank 5
Era unul pe la Husi care ....
.... facea educatie sexuala la se minarul teologic de-i sareau bobitele in stanga si-n dreapta!!! Sau ala n-o fi avut educatie si nu stia cu ce sa mananca. Asa ca se juca cu ea in "nisipuri miscatoare".
Ce farisei! Daca lui Ciobotea ii mai dadeau vreo 100 milioane de coco pentru catedrala nesimtirii neamului preotescs, era totul in regula. Ia sa le ia toate privilegiile si beneficiile si sa-i impoziteze pentru toate averile declarate si nedeclarate. Si sa le faca putine educatie "financiara"!
dragos_66
rank 5
BOR tot in Evul mediu...
Asta imi aduce aminte de un banc:
- Sunt o bunica si nepotica mea a implinit 15 ani. Pot incepe sa-i fac educatie sexuala ?
Radio Erevan raspunde : Desigur, daca vreti sa aflati lucruri noi.
Intentia e buna dar acestor tineri le intra pe o ureche si le iese pe alta. Tot gasca dicteaza.

PS
Romania este stat laic sau teocratic. Ce cauta orele de religie in scoala ?
KPK1
rank
Popii.
Ce vor popii?.
Inocenta?.
Ignoranta?.
Sa fie si inocenti si ignoranti?.
SeranFishmonk
rank
Vănnguerro de farisseillerres....
"Societatea este", ăăĂ?
Cand a mai avut societatea procentul ăsta de lozz public dat "moralei creșȘtenne"?
ESTE adevărat că, fără atenție, poci să faci mai mult rău decat bine.
Dar BORtoasselle?...sunteți ultimii pe listă la făcut "sugestii de moralitate", tavarișcii.
Că darră se știe!...precum se știe!!...de la mult-prea-prosstovittul vellaciao, că Buhhu Sfant rezolvă tot...a și rezolvat mereu, la Romanccitta, no?
D-aia e paradisul hoților și infernul fraierilor...buuhuuhuuuuuuu!!!.....
Kasper
rank
Chiar asa?
Ce mai vrea BOR? Este o lege trecuta prin Parlament si promulgata de presedinte. Rolul si locul BOR este sa respecte legile tarii, nu este chemat sa-si dea cu parerea. Au avut atatea sute de ani dreptul asta, acum sa-si randuiasca lucrurile in propria ograda, gen preotul Pomohaci sau episcopul Barladeanu de la Husi.
Caliman Eugen
rank
Patriarhia are dreptate!
Educatia sexuala CALIFICATA in scoli (iar nu in familie care este functie de incapacitatea culturala a parintilor) conduce cu siguranta la atacul contra inocentei copiilor!
Educatia scolara sexuala ataca insasi prostia si inocenta copiilor care se avinta in relatii sexuale fara a cunoaste pericolele si consecintele acestora, "educati" doar de filmele pornografice si interdictiile teoretice ale parintilor!
Daca educatia sexuala de pina acum a "familiilor" ne-a adus in situatia sa avem cel mai mare numar de mame-copil si avorturi in prezenta acestei "pseudo" sau inexistentei de facto educatie sexuala familiala, BOR ar trebui sa "faca ciocul mic" si sa-si vada de probemele religioase, iar nu de problemele noastre prin sfaturi contra interesului copiilor!
Din pacate, din ce in ce mai mult, BOR si preotimea - in numele credintei ortodoxe se baga si indruma in domeniile in care nu are ce cauta, avind tendinta instituirii unui inceput de fundamentalism religios - intr-o Romanie dorita laica!
Se pare ca BOR si ortodoxismul nu poate iesi din negura perioadei istorice sclavagiste in care s-a nascut, adaugind mereu si mereu cite ceva la ceeace a spus Mintuitorul, poluindu-i astfel viziunea si intelesul venirii sale...
Flying_Dutchman
rank
Mai BOR-ule te faci ca ploua.!Pai noaptea dupa ora 24 duduie duduie
peretii manastirilor,de gemetele de placere ale calugarilor tineri infocati de placerile care le vin de la buccile-ncalzite de stromeleagurile celor mai varstnici....
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor