Guvernul Romaniei nu a asigurat finantarea pentru deplasarea in Statele Unite a elevilor care au castigat in acest an concursul "NASA Space Settlement" desi a promis public acest lucru, asa ca elevii s-au descurcat cum au putut.
34 de diplome, reprezentand premii I, II, III si mentiuni au fost obtinute de echipele de elevi romani din Bucuresti, Brasov, Constanta si Slatina care au participat la editia din acest an a concursului organizat de NASA si National Space Society (NSS) si dedicat proiectelor pentru asezari in spatiul cosmic. 8 din cele 23 de premii I, acordate pe categorii de varsta, au fost castigate de echipe romanesti, in conditiile in care la concurs au participat peste 1.500 de elevi din 18 tari.
Castigatorii au fost invitati la Los Angeles in perioada 14 -18 mai pentru a-si ridica premiile si a face cunostinta cu competitori din alte tari, dar si cu diverse personalitati din domeniu.
NASA nu finanteaza astfel de deplasari, iar familiile si scolile unde invata elevii au fost nevoite sa gaseasca sponsori, pentru ca Ministerul Educatiei nu da bani pentru asa ceva, cu toate ca deplasarea echipelor romanesti in SUA ar fi o excelenta ocazie de a promova Romania.
Cazul a fost semnalat pe Internet la inceputul lunii aprilie de Victor Potra, care le-a oferit un spatiu pe blogul sau elevilor de la Colegiul Tudor Vianu din Capitala unde sa poata cere ajutorul. Ulterior, Ziare.com a preluat initiativa.
La scurt timp de la aparitia acestui articol am fost contactati din Statele Unite de preotul Chris Terhes, presedintele Asociatiei Romanilor Greco-Catolici, care a decis sa demareze o campanie de strangere de fonduri pe Internet. Actiunea sa a capatat amploare, mai multe firme si mijloace mass-media aratandu-si interesul fata de acest subiect.
Direct vizat, Guvernul a decis sa reactioneze, dar dupa cateva zile.
"La solicitarea prim-ministrului Victor Ponta, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a aprobat includerea concursului 'NASA Space Settlement' pe lista concursurilor internationale pentru care se asigura finantare pentru participarea elevilor romani", se arata intr-un comunicat remis presei la data de 11 aprilie. Multi au rasuflat usurati si, probabil, unii dintre cei care intentionau sa faca donatii au renuntat, fiind convinsi ca Guvernul se va tine de cuvant.
In urma cu cateva zile, am fost informati ca banii promisi nu au venit, desi pana acum trebuiau deja cumparate biletele de avion si rezervate camerele pentru cazare.
Intr-un document remis liceelor la care invata elevii castigatori si semnat de secretarul general adjunct in Ministerul Educatiei Gabriel Ispas se arata ca "participarea oficiala a elevilor din Romania la competitii internationale se face in urma unor confruntari la nivel national" si se mai precizeaza ca trebuie sa fie respectate prevederile Ordinului nr. 3035/10.01.2012, in timp ce "deplasarea loturilor reprezentative ale Romaniei la competitiile internationale se finanteaza de catre minister in baza art. 3 din HG nr. 369/1994".
In concluzie, MEC a cerut ca directorii de licee sa comunice daca "modul in care s-a facut selectia" si daca participarea la concurs s-au facut "conform dispozitiilor legale in vigoare". Cu alte cuvinte, castigatorii au fost luati la rost si cam atat.
"Copiii pleaca!"
Directorul Colegiului Tudor Vianu din Capitala, prof. Cristinel Paun, ne-a confirmat informatiile obtinute anterior, preferand sa vada doar partea plina a paharului.
"Exista o parte pozitiva si o parte negativa. Cea mai importanta e cea pozitiva, si anume faptul ca guvernul a introdus in calendarul international al Ministerului Educatiei acest concurs, lucru care le da posibilitatea copiilor care castiga premiul intai sa intre la facultati fara examen. Este un lucru exceptional, batut in cuie. Pe site-ul ministerului a aparut concursul NASA ca un concurs international in calendar.
Partea financiara nu poate fi sustinuta pentru ca exista niste prevederi legislative, cum ar fi o hotarare de guvern din 1994 cu privire la finantarea concursurilor internationale. Mai exista un ordin al ministrului privind organizarea unor faze de calificare. Or, noi neavand o NASA in Romania, este greu sa organizezi faze de calificare, ca la olimpiade, si atunci sunt probleme legate de finantare", ne-a explicat acesta.
Din fericire, la Colegiul Tudor Vianu problema financiara a fost rezolvata pe alte cai.
"Am beneficiat de suficiente sponsorizari si de o confirmare pentru o rectificare bugetara de la primaria Sectorului 1, de unde vom primi bani, ca si altadata. Copiii pleaca! Am cumparat biletele, am rezervat camere, nu toate, mai avem cateva de rezervat, dar avem banii sau sunt pe punctul sa vina. Noi nu suntem acum afectati de problema banilor de la Guvern. (...) Dar, subliniez, pentru copii, faptul ca a fost introdus concursul in calendarul ministerului este o realizare incomparabil mai importanta decat daca fiecare copil ar fi primit 1.500 de euro, sa zicem, ca sa poata sa se deplaseze peste doua saptamani in SUA", a mai declarat prof. Paun.
Acesta ne-a povestit si cum au fost stransi banii, dezvaluindu-ne ca parintele Chris Terhes a traversat oceanul si a venit, miercuri, in vizita la liceu, pentru a-i cunoaste personal pe cei pentru care s-a straduit sa faca rost de fonduri.
"Sunt multi copii de la noi, 19, care fac deplasarea. Pana la urma, cu greu, cu sprijin, banii au fost stransi. Ne-au sprijinit foarte mult cei din SUA, care au creat o emulatie. Suma pe care ei au strans-o nu este foarte mare, dar importanta este solidaritatea cu care am fost tratati. Lucrul asta a generat solidaritate si din partea unor firme si asociatii romanesti. Asta a fost ceva extraordinar!
Eu si copiii ne-am intalnit cu parintele Terhes. A fost o intalnire placuta, amiabila, copiii s-au simtit bine si cred ca si dansul s-a simtit la fel. Ne-a spus ca ne va acorda tot sprijinul cand ajungem la Los Angeles. Eu ma bucur foarte tare ca am reusit sa aducem o picatura de bucurie si copiilor, si familiilor lor", s-a aratat multumit directorul colegiului.
"Fiecare roman, indiferent unde s-ar afla, poate schimba ceva in aceasta tara"
Ziare.com a discutat si cu parintele Chris Terhes, pentru a afla de ce s-a implicat in acest caz si cum a decurs campania.
"Am vazut articolul publicat de Ziare.com in care ati relatat povestea acestor copii si am fost impresionat de numarul mare de premii pe care l-au primit de la NASA si de faptul ca nu pot veni in Statele Unite la conferinta pentru ca nu au bani de transport si cazare. Cand am vazut ca locul de decernare al premiilor este Los Angeles, mi-am spus ca este un motiv in plus sa nu stau de-o parte si ca trebuie sa fac ceva sa-i ajut. Am reusit sa strangem on-line, in cateva zile, $1,815 din donatii. Dupa plata comisioanelor, am trimis in cont Colegiului Tudor Vianu suma de $1,627.92.
Mai important decat suma in sine obtinuta din donatii a fost faptul ca, prin reactia noastra din State Unite, am reusit sa aducem acest subiect in atentia mai multor jurnalisti din Romania care au scris despre subiect. Ulterior, Ministerul a dat un comunicat prin care a spus ca s-a aprobat includerea concursului 'NASA Space Settlement' pe lista concursurilor internationale pentru care se asigura finantare pentru participarea elevilor romani", ne-a declarat acesta.
Pr. Terhes ne-a mai precizat ca avea programata o vizita la Bucuresti in aceasta perioada asa ca a profitat de ocazie si si-a facut timp pentru a-i vedea pe elevii castigatori de la Colegiul Tudor Vianu.
"Am fost impresionat de naturaletea, spontaneitatea si inocenta lor. Ar fi un castig deosebit pentru Romania daca acesti elevi ar avea oportunitati aici, in tara. Le-am spus, printre altele, ca indiferent unde pasii vietii ii vor duce in lume, sa nu uite niciodata de unde au plecat", a adaugat acesta.
Intrebat ce invataminte se pot trage din aceasta experienta, pr.Terhes a raspuns: "Fiecare roman, indiferent unde s-ar afla, poate schimba ceva in aceasta tara daca se implica personal".
"Daca domnul Victor Potra nu ar fi scris pe blog-ul sau despre acest caz, dumneavoastra la Ziare.com poate nu ati fi aflat despre el. Daca nu ati fi scris pe Ziare.com despre acest caz, noi nu am fi aflat in Statele Unite. Daca noi nu am fi reactionat de acolo, poate ca subiectul nu ar fi avut expunerea pe care a avut-o.
Doresc, de aceea, sa multumesc pe aceasta cale domnului Victor Potra si site-ului Ziare.com pentru ca au relatat despre caz, precum si tuturor celor care au donat pentru aceasta cauza. Implicarea fiecaruia a facut posibila aceasta experienta frumoasa pentru acesti elevi romani deosebiti", a concluzionat pr. Chris Terhes.
"Banii sunt aprobati, dar nu ii vedeti acum"
Joi seara, intr-o interventie telefonica la postul B1TV, secretarul general adjunct Gabriel Ispas a incercat sa scuze Ministerul Educatiei pentru faptul ca nu s-a tinut de promisiune. El a dezvaluit ca Romania participa la concursul NASA din... 2003, si totusi niciodata pana acum nu au fost puse la dispozitie fonduri pentru castigatori, cu toate ca in fiecare an elevii romani au obtinut premii.
Gabriel Ispas a explicat ca ar fi nevoie de circa 600.000 de euro pentru ca cei 180 de elevi premiati si insotitorii lor sa se deplaseze la Los Angeles si s-a plans ca dupa aparitia cazului in presa ministerul a fost "bombardat" cu "60 de mailuri de pe adrese personale" in care se cerea asigurarea fondurilor promise.
In prezent, "unele licee nu au nevoie de bani, pentru ca si-au rezolvat singure situatia, dar sunt cateva colegii care ne spun ca au nevoie de sustinere", a explicat oficialul, precizand ca este vorba despre Sfantul Sava si Alexandru Ioan Cuza din Bucuresti, dar si alte cateva licee din tara.
"Datele sunt stranse la Directia de Invatamant preuniversitar, care luni dimineata va face propunerea catre ministrul Educatiei. Eu nu am facut decat sa centralizez niste documente. (...) In privinta Colegiului Tudor Vianu, avea alocata suma, numai ca trimestrializarea de la primaria Sectorului 1 nu a fost corecta. Nu e vorba ca li s-au promis niste bani, ci li s-a spus ca 'banii sunt aprobati, dar nu ii vedeti acum'. Singura diferenta nu era de plecare a lor, ci diferenta era de momentul in care se poate plati factura pentru plecarea acolo", a mai declarat acesta.
Ce sa intelegem de aici? Este greu de crezut ca un oficial nu stie ca biletele de avion trebuie achitate pe loc si ca ele se scumpesc pe masura ce se apropie data plecarii. Faptul ca MEC a avut nevoie de aproape trei saptamani ca se inteleaga cum stau lucrurile, in conditiile in care situatia se repeta in fiecare an, din 2003 incoace, spune multe despre felul in care este guvernat invatamantul romanesc.
Am doar o observatie privind suma de care ar fi fost nevoie,... Vezi tot
Oh, am uitat, se... Vezi tot