Scoala Altfel: De la pompieri la muzeu si din tren la Politie

Luni, 06 Aprilie 2015, ora 07:41
3916 citiri
Scoala Altfel: De la pompieri la muzeu si din tren la Politie

Vizite la pompieri, la Jandarmerie, la metrou, la biblioteci si la Arhivele Nationale, activitati la Muzeul Satului, intr-un tren sau la Academia Sportului au loc in Capitala in cadrul saptamanii "Scoala Altfel", desfasurata in perioada 6 - 10 aprilie.

Aflat la cea de-a IV-a editie si organizat la initiativa Ministerului Educatiei, programul isi propune implicarea copiilor din scoli si gradinite, liceenilor si cadrelor didactice in activitati diverse, in contexte educationale nonformale.

Ministerul Afacerilor Interne si-a anuntat participarea si anul acesta la program, urmand ca toata saptamana politistii sa desfasoare zilnic, pentru elevii din ciclul primar, gimnazial si liceal, sesiuni de informare privind infractiunile carora le pot cadea victime minorii, delincventa juvenila, traficul si consumul de droguri, traficul de persoane, precum si siguranta in mediul online.

Ofiterii de prevenire de la Politia Capitalei vor merge in gradinite si scoli gimnaziale unde, prin joc si desene animate, ii vor ajuta pe copii sa deprinda comportamente responsabile. De la aceste intalniri, nu va lipsi cainele politist Zorro.

In afara scolii, activitatile dedicate programului "Scoala altfel: Sa stii mai multe, sa fii mai bun!" vor debuta luni la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza", care isi deschide portile pentru a primi elevii de liceu interesati sa urmeze o cariera de ofiter in Ministerul Afacerilor Interne. Tinerii vor avea posibilitatea sa viziteze salile de clasa si sa stea de vorba cu profesorii care le vor prezenta oferta educationala a academiei.

Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane isi va deschide portile in zilele de marti si joi, intre orele 10.00 si 13.00, pentru toti elevii bucuresteni care doresc sa participe la exercitii de alpinism de interventie, la demonstratii cu cainii si caii care merg in misiune alaturi de jandarmi. Totodata, copiii vor putea invata mai multe despre tehnica din dotarea jandarmilor.

Cei interesati de activitatea pompierilor sunt asteptati la Muzeul National al Pompierilor (Foisorul de Foc), la Facultatea de Pompieri, dar si in unitati care tin de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov, unde li se va arata cum trebuie sa reactioneze in cazul producerii unui cutremur sau a unei alte situatii de urgenta.

Politistii de frontiera din Giurgiu vor organiza vizite ale Muzeului Politiei de Frontiera din Giurgiu. De asemenea, copiii vor putea admira tehnica din dotarea Politiei de Frontiera si vor participa la exercitii demonstrative.

Pilotii Inspectoratului General de Aviatie al Ministerului Afacerilor Interne le vor impartasi elevilor aspecte referitoare la profesia de pilot, inginer de aviatie, maistru militar de aviatie si le vor prezenta aeronavele folosite in misiuni.

Arhivele Nationale ale Romaniei anunta un numar record de 220 de elevi vizitatori in saptamana "Scoala Altfel". Insotiti de profesorii lor de istorie, elevii vor vizita Arhivele Nationale, cu ajutorul specialistilor institutiei care ii vor introduce in atmosfera documentului de arhiva, printr-o incursiune in cancelariile domnesti medievale din Tara Romaneasca si Moldova, prilej cu care elevii se vor familiariza cu principalele suporturi si instrumente de scriere si vor afla detalii despre validarea documentelor sau tehnica ornamentarii acestora.

Cei mici (clasele I - IV) vor avea posibilitatea sa isi scrie numele cu slove chirilice, la fel ca inaintasii lor din secolul al XVII-lea, sa "confectioneze" steme personalizate si sa "emita" documente pe care le vor valida cu sigilii din plastilina.

De asemenea, in cadrul expunerii, elevilor le vor fi prezentate etapele formarii Arhivelor, ca institutie moderna, dar si cateva dintre documentele reprezentative ale istoriei medievale si moderne romanesti, intre care hrisoave domnesti emise de Stefan cel Mare si Constantin Brancoveanu, condici manastiresti, Proclamatia de la Islaz de la 1848, actul de abdicare a lui Alexandru Ioan Cuza, acte ale Casei Regale a Romaniei etc.

La Biblioteca Metropolitana, elevii sunt asteptati cu ateliere de lectura, ateliere creative, prezentarea bibliotecii si a serviciilor pe care le ofera. Atelierele sunt organizate de cei 42 de voluntari recrutati in acest scop si se desfasoara in 22 dintre cele 31 de filiale ale bibliotecii, cu participarea a 62 de institutii de invatamant preuniversitar. Sunt asteptati peste 3.700 de elevi de toate varstele care au ales sa participe la cele peste 120 de activitati de educatie non-formala.

Activitati in aer liber vor fi organizate la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti", caruia peste 10.000 de elevi ii vor trece pragul in aceasta saptamana, pentru a participa la ateliere interactive de modelaj, incondeiat oua, confectionat papusi, podoabe populare, felicitari pentru Sfintele Pasti, activitatile fiind coordonate de mesteri populari.

Elevii vor vizita si "Gradina de plante medicinale", amenajata in muzeu, unde i vor putea compara diferite tipuri de plante, vor putea vedea rasaduri de plante medicinale, vor afla informatii despre modul de cultivare si recoltare a acestora si vor putea bea diferite ceaiuri.

Un tren Sageata Albastra ii asteapta pe copii in Remiza de Automotoare Bucuresti a CFR Calatori, in apropierea statiei de metrou 1 Mai. Cei mici vor avea ocazia unica sa viziteze spectaculosul bord de comanda al trenului si sa experimenteze cum e sa fii mecanic de locomotiva.

Ei vor mai invata ca trenul este cel mai prietenos mijloc de transport cu mediul inconjurator. In plus, elevii vor participa la ateliere educationale si distractive in cadrul carora vor confectiona, din materiale reciclabile, diverse amintiri din calatorii imaginare.

Elevii din 15 scoli din Bucuresti si localitatile limitrofe vor vizita Dispeceratul Central Metrorex si Depoul Berceni in saptamana Scoala Altfel si vor afla astfel cum circula trenurile de metrou, cine si de unde le dirijeaza, ce inseamna sa fii mecanic de tren de metrou, cum arata cabina unui tren, cum se intretin trenurile si statiile de metrou.

Primaria Municipiului Bucuresti inaugureaza luni activitatea Academiei de tenis si terenurilor multifunctionale, reunite sub titulatura "Academia Sportului". Situata in Complexul Sportiv "Lia Manoliu", Academia Sportului pune la dispozitia elevilor, in cadrul saptamanii "Scoala Altfel", sase terenuri de tenis si trei terenuri multifunctionale (de fotbal, volei/baschet sau handbal) situate pe terasa parcarii supraterane.

Astfel, aproximativ 2.500 de elevi bucuresteni ai claselor 0 - IV, insotiti de 100 de cadre didactice, vor participa la diverse activitati sportive ce includ fotbal, baschet, handbal, volei si tenis de camp, dar si la workshopuri de nutritie si de prim ajutor.

In sectorul 6, la Scoala Gimnaziala nr. 117, ministrul Tineretului si Sportului Gabriela Szabo si viceprimarul Gabriel Petrea vor participa la deschiderea programului "Scoala Altfel", in cadrul caruia vor fi organizate o competitie de cros si o sesiune de dezbateri privind impactul sportului asupra sanatatii si educatiei.

In cadrul programului "Scoala Altfel", Primaria Capitalei mai organizeaza circuitul turistic "Bucurestiul prin ochii tai", care cuprinde vizite la Muzeul Satului, Muzeul Aviatiei, Muzeul Militar, Gradina Zoologica, in Centrul Vechi si la National Arena, Festivalul Sportului de Masa, in cadrul caruia se vor desfasura, in scolile inscrise, competitii de mini-stafeta - 25 metri, alergare si sarituri de pe loc in lungime, alaturi de lectii de nutritie si anatomie, cursuri gratuite de natatie, la bazinul Liceului Teoretic "Dante Alighieri", programul "Planteaza, Recicleaza si Creeaza 'Capitala creste verde'", destinat elevilor bucuresteni din clasele 0 - IV, care vor crea obiecte din material reciclabil ce vor fi expuse si jurizate joi la Palatul Copiilor, unitatile de invatamant castigatoare fiind premiate cu plante pentru curtea scolii.

La Palatul Copiilor vor mai avea loc finala concursului "Festivalul artelor", cu sectiuni de teatru, muzica, dans, arta foto - video si arte plastice, luni intre orele 10.00 si 18.00 la Palatul Copiilor, finala concursului de cultura generala "Bucurestiul de ieri si de azi", miercuri, intre orele 10.00 si 17.00, si Targul Gradinitelor Bucurestene, de luni pana joi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia
Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia
Klaus Iohannis a fost inclus pe lista posibililor înlocuitori ai Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene, într-o analiză a Euronews Italia, citată de Rador Radio România, în...
Purtătorul de cuvânt al PSD, ironic cu Rareș Bogdan, după ce a glumit că a fost ofertat să candideze la Londra, Paris și Madrid: „Zic să fim mai serioși”
Purtătorul de cuvânt al PSD, ironic cu Rareș Bogdan, după ce a glumit că a fost ofertat să candideze la Londra, Paris și Madrid: „Zic să fim mai serioși”
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a lansat luni, 22 aprilie, o serie de ironii la adresa prim-vicepreședintelui PNL Rareș Bogdan, după ce liberalul, întrebat despre o...
#scoala altfel program, #scoala altfel Bucuresti 2015 , #elevi