Scoala de Valori: Impact personal, impact comunitar, masa critica Interviu

Duminica, 17 Martie 2013, ora 17:46
4830 citiri
Scoala de Valori: Impact personal, impact comunitar, masa critica Interviu

"Am descoperit emotionat, in multe randuri, cum exista in fibra fiecarui adolescent o dorinta sincera de a face Romania un loc mai bun. Din pacate de multe ori aceasta fibra este imbracata in dezamagiri personale si in dorinta de a pleca cat mai departe", a declarat presedintele Scolii de Valori, Stefan Palarie (foto), intr-un interviu acordat Ziare.com.

Integritate, libertate, perseverenta, inovatie, durabilitate si loialitate sunt valorile pe care le promoveaza aceasta organizatie non-guvernamentala intitulata Scoala de Valori, care, in doar trei ani de la infiintare, a reusit sa atraga (atentie!) un sfert de milion de euro in educatie.

"E doar un inceput si ne dorim sa implementam programe in valoare de milioane de euro. Credem ca stim cum sa facem asta eficient", afirma Stefan Palarie, detinator al unui master in Comunicare Manageriala si Resurse Umane si totodata al unei bogate experiente, de peste 12 ani, in training si forme alternative de educatie.

Pasionat de diversitate si interculturalitate, Stefan Palarie are credinta ca "schimbarea este posibila, iar responsabilitatea este a noastra a tuturor" si o convingere: "cheia este sa ajungem sa construim din sectorul civil cu o viteza mai mare decat viteza cu care lucrurile se dezintegreaza dinspre clasa politica".

Scuzati-mi expresia neacademica, dar ce v-a apucat? Traim intr-o tara in care, ca sa il citez pe Andrei Plesu, "bunul gust si buna cuviinta sunt in coma", iar dumneavoastra incercati sa promovati valori? Nu stiti ca ele fug mancand pamantul spre lumea libera?

Buna intrebare! ... Adevarul este ca pentru nici o clipa inainte de lansarea acestei organizatii nu ne-am pus problema oare "ce se cauta in Romania?", oare "ce ar da bine?" sau "ce este Romania pregatita sa primeasca?". Nu ar fi fost nici sanatos si nici veridic sa fi inceput asa. In schimb, am pornit la drum cu constatarea ca cei 20 de ani ai lui Brucan au fost anii in care societatea romaneasca a pierdut toate reperele morale, atat macro cat si micro, si orice forma de model public demn de urmat.

Paradoxal, sub comunism, daca izolam nomenclatura si sistemul politic, la nivel de mica comunitate societatea era mai stabila si avea o constientizare a valorilor mult mai bine definita. Cu toate conotatiile ei rasucite, "Munca" era atunci o valoare, ca si intelectualitatea. A fi profesor, medic, avocat, inginer iti conferea un statut social, iar indivizii convietuiau intr-un echilibru si un set de modele in mica comunitate (chiar si mic urbana sau rurala).

Lipsa acestui echilibru si a unui set bine definit de valori la nivel de individ a fost motorul a ceea ce noi, la Scoala de Valori, am inceput in 2009.

Mai tarziu am constatat ca a porni impotriva curentului a fost un lucru bun. Povestea noastra atrage multi oameni pentru ca si ei resimt aceleasi lipsuri morale si isi doresc acelasi fel de schimbare.

Cum ati pornit? Cum v-ati gasit unii pe altii? Cati sunteti? Cum ati pus scoala pe picioare?

Am pornit in 2009 cu un e-mail scris din suflet catre un cerc mai mare de prieteni si cunoscuti. Era un e-mail despre Romania pe care vrem sa o lasam copiilor nostri.

A functionat. In 24 de ore aveam alti 7 oameni care au zis 'Merita sa ne intalnim la o cafea si sa discutam despre asta'. Aproape toti aveau ceva in comun cu mine - in timpul facultatii fusesera membrii AIESEC.

Echipa s-a transformat, fiecare si-a adus bucata de contributie, iar unii au plecat mai departe, dar cu sufletul sunt inca alaturi de noi. Astazi suntem 11 oameni activi in spatele Scolii de Valori alaturi de multi consultanti si suporteri de la distanta.

Povestea pe scurt e probabil aceeasi pentru multe initiative de suflet: timp de doi ani am fost toti voluntari si aduceam bani de acasa pentru a ne sustine activitatile. Astazi lucrurile devin stabile si putem investi in cresterea proiectelor.

Cat de repede gasiti "scolarii"? Cui va adresati, care sunt principiile pe care doriti sa le promovati si directiile pe care doriti sa va dezvoltati in continuare?

Toti adolescentii din Romania (pentru ca noi lucram cu grupul liceenilor din Romania) isi doresc din tot sufletul sa aiba parte de educatie de calitate si de experiente de neuitat. Asta face sa ne fie foarte usor sa ne gasim "scolarii". Pentru noi nu cererea este o problema, ci capacitatea noastra.

In aceasta primavara, pentru programul educational GROW (www.growedu.ro) realizat in parteneriat cu AIESEC am avut un numar record de 3.500 de aplicanti. Am putut primi doar 2.000.

Pe scurt ne adresam tuturor liceenilor din Romania - un numar de aproximativ 840.000 de elevi. Ne dorim sa punem la dispozitia lor o educatie non-formala de calitate care ii ajuta sa capete incredere in propriile forte, sa se cunoasca mai bine (inclusiv sa-si defineasca valorile personale), sa isi stabileasca ce vor sa faca in viata, sa intalneasca modele de la care se pot inspira si sa afle unde pot gasi informatia atunci cand au nevoie de ea.

Am descoperit ca pentru cei aproximativ 8.000 de adolescenti din programele noastre de pana acum, aceste 5 ingrediente de mai sus au dus la schimbari personale notabile. Avem o istorie de doar 3 ani, dar suntem cu ochii pe absolventii nostri si va vom povesti cum i-au ajutat programele noastre in timp si unde au ajuns.

Am fost de la inceput obsedati nu doar de impact personal, ci si de conceptul de impact comunitar si cel de masa critica - ne dorim ca schimbarile individuale sa conduca la schimbari de generatie si apoi de societate, dar stim ca trebuie sa avem rabdare pentru ca educatia este procesul care genereaza beneficii pe termen lung si nu imediat.

Ca directii de viitor, dorim sa marim numarul de beneficiari ai educatiei noastre (iar tehnologia este unul din cele mai facile instrumente) si sa implementam programe de schimbare la nivel de scoala/liceu, nu doar la nivel de individ.

Asa ca invatam intensiv despre cum functioneaza astazi Ministerul Educatiei, o scoala, o intalnire in cancelarie, despre nevoile si realitatile profesorilor si parintilor, nu doar cele ale adolescentilor, cu care suntem familiarizati.

Cum vi se par adolescentii din ziua de azi? Ce ii caracterizeaza?

Absolut normali... Doar ca, in general, mult mai dezorientati. Pe de o parte de numarul incomparabil mai mare de optiuni avute la dispozitie si de cealalata parte de lipsa de surse competente de informare si ghidare. Profesorii si uneori chiar parintii sunt depasiti de viteza de transformare a societatii si nu stiu ce sa le recomande.

De asemenea, cred ca sunt mai putin indrazneti - se refugiaza mai tare in lumea lor si se confrunta mai putin cu mediul inconjurator.

Le vorbiti tinerilor si despre personalitati? Ce modele le propuneti? Dati-ne cateva nume si cateva argumente pentru care merita sa fie considerate modele.

Da, vorbim despre modele. Este un element critic in filosofia noastra. Am avut programe educationale in care am implicat oameni precum: Dumitru Prunariu, Alexandru Tomescu, Ivan Patzaichin, Luiza Zan, Florin Iaru, Cristian Lupsa, Adrian Florea, Lucinia Bal, Adina Vlad. Toti au ceva in comun - si-au urmat pasiunea vietii si au transformat pasiunea in performanta.

Asta este tipul de ghidaj pe care il oferim adolescentilor - ii sfatuim sa-si asculte instinctele si sa-si descopere valorile si pasiunile - dupa care sa dea totul pentru a le urma. Performanta si recunoasterea vin dupa aceea.

Dar avem frecvent in programe oameni mai putin cunoscuti care transmit acelasi mesaj. In studiile noastre am descoperit ca cel mai des intalnit model al adolescentilor este "mama". Din pacate mama nu mai functioneaza ca model activ in timpul adolescentei (e o discutie psihologica lunga aici) si atunci intervenim in programele noastre cu aceste modele noi la care se pot raporta.

Va rugam sa ne spuneti ce inseamna pentru dumneavoastra "responsabilitate", "valoare", "patriotism", "Europa".

Responsabilitate - a te ridica la inaltimea inzestrarii pe care o ai si a pune in mod activ toate resursele tale sa produca valoare pentru cei din jur (familie, comunitate)

Valoare - la nivel personal, este un principiu calauzitor de viata care intervine si dicteaza atunci cand ai de luat o decizie extrem de grea, la nivel general, pentru mine reprezinta eficienta, prosperitate si bunastare

Patriotism - e un termen in care nu ma regasesc in nici un fel. Cred ca este un fel de speta a termenului de responsabilitate definit inainte, dar astazi granitele unei natiuni sunt din ce in ce mai voalate si dizolvate. Eu cred mai degraba in umanitate si intr-o societate globala. A fi un cetatean global si responsabil inseamna sa contribui la comunitatea ta independent de granite.

Europa - cea mai buna definitie am invatat-o de la partenerii nostri - Biroul de Informare al Parlamentului European - si apartine lui Vaclav Havel: "the homeland of our homelands". Personal, cred ca Europa este pentru Romania un model de societate de urmat.

Le-ati vorbit tinerilor vreodata despre plagiat, despre furt intelectual? Ce le-ati spus?

Am descoperit prin studiile noastre ca adolescentii au in mediul online un alt set de valori si comportamente decat in viata din afara Internetului. Pornesc de la premiza ca daca o resursa exista disponibila online atunci ea poate fi folosita - si vorbim aici de muzica, filme, dar si articole sau referate. "E-referate" mai precis.

Intr-un studiu propriu despre utilizarea tehnologiei realizat in 3 licee de varf din Bucuresti am descoperit ca 100% din liceenii intervievati folosisera in ultimul an o sursa tip "e-referate" pentru proiectele de scoala.

Am descoperit o problema profunda si reala la care este greu de dat o solutie. Pe de o parte, scoala nu ar trebui sa permita asa ceva - acceptul acestui tip de proiecte ii educa pe adolescenti ca plagiatul este o normalitate. Pe de alta parte, educatia e la fel de importanta. Etica comportamentului este o directie in care investim si dezvoltam in proiectele noastre.

Ce ii invatati pe elevii dumneavoastra sa aleaga intre: stat/privat, nationalism/europenism, a face bani/a face ce iti place, a ramane in grup/a avea intitiative?

Cred ca am raspuns deja la asta: ii invatam sa aleaga ce au deja in interior - evident sa-si asculta pasiunile, sa inceapa lucruri noi, sa le duca pana la capat cu curaj, sa-si transforme pasiunea in performanta si performanta intr-un motor financiar.

Dar mai important decat orice sa-si urmeze valorile personale in toate deciziile de viata.

Valorile le vor spune daca sa plece peste hotare, daca sa se intoarca, daca sa fie excelenti antreprenori sau familisti traditionali.

Am descoperit emotionat, in multe randuri, cum exista in fibra fiecarui adolescent o dorinta sincera de a face Romania un loc mai bun. Din pacate de multe ori aceasta fibra este imbracata in dezamagiri personale si in dorinta de a pleca cat mai departe.

Cum stati cu banii, e nevoie si de ei, nu?

Noi ne vedem ca pe niste investitori in educatie. Ne place sa spunem ca pana acum am atras de-a lungul timpului un sfert de milion de euro in educatie, cea mai mare parte din contributii ale companiilor partenere. E doar un inceput si ne dorim sa implementam programe in valoare de milioane de euro. Credem ca stim cum sa facem asta eficient.

Oamenii care conduc Scola de Valori si cei care ne sunt consultanti vin din mediul de afaceri, de aceea modelul este cel al unei intreprinderi sociale care genereaza rezultate in educatie.

Punem mai mult accentul pe modelul antreprenorial decat pe cel al unei fundatii traditionale, dar in egala masura ne-ar placea ca rezultatele noastre sa trezeasca atat de multa incredere in societate incat oameni generosi sa ajunga sa treaca Scoala de Valori in testamentul lor. In Romania asta suna a science fiction, in Martea Britanie acest tip de filantropie este o normalitate de peste o suta de ani.

Cert este ca si daca, peste noapte, am avea chiar si 10 milioane de euro buget intr-un an, avem deja raspunsul la intrebarea cum ar putea fi cel mai eficient investite in transformarea educatiei si a societatii Romanesti.

Care este bilantul activitatilor pana acum? Care dintre proiectele derulate vi s-a parut ca a avut cel mai mare impact?

Programul GROW este cel mai vechi si mai mare program al nostru avand si cel mai mare impact:

*75 de traineri internationali din 43 de tari au venit in Romania prin intermediul programului GROW

* peste 4.895 de liceeni au aplicat in programul GROW

* pentru acest proiect avem 200 de licee partenere din 21 de orase in care are loc GROW

*din ianuare 2010 si pana in prezent au avut loc 9 editii ale proiectului GROW

*4 premii nationale si internationale:

-Charlemagne Award - "Cel mai bun proiect educational pentru tineri din Romania", Aprilie 2011

-Civil Society Gala - Best idea of financial education award for teenagers - Mai 2011

-Educational Awards Gala - Cel mai popular proiect--Fundatia Dinu Patriciu

- Charlemagne Award - "Cel mai bun proiect educational pentru tineri din Romania", Aprilie 2012

V-ati "lovit" de autoritati pana acum sau ati reusit sa cooperati bine cu ele? In ce fel?

Spre suprinderea tuturor colaboram exceptional cu Ministerul Educatiei. Odata ce accepti regula jocului - aceea de a nu te astepta la finantare - si odata ce iti dovedesti cu rezultate valoarea adusa, Ministerul Educatiei, dar si conducerile scolilor sunt un real suport si sprijin.

Practic in toate proiectele colaboram cu profesori, directori si inspectori, iar colaborarea a fost foarte buna.

Ce mai puneti la cale?

"Adopta un liceu" - impreuna cu cele mai bune ONG-uri educationale, lideri de business si experti educationali ne propunem cresterea calitatii educatiei la nivelul a 5 licee din Romania continuu, ireversibil si sustenabil pe o durata de 3 ani de zile.

In urma proiectului vom difuza un film documentar care sa transmita mesajul - schimbarea este posibila, iar responsabilitatea este a noastra a tuturor.

Si o ultima intrebare, tipica mai mult pentru sondajele de opinie: Credeti ca Romania merge intr-o directie buna? Daca da, de ce, daca nu, de ce?

Care Romanie? Am decis sa nu ma mai uit la Romania politica. Ea nu cred ca ne reprezinta. Cand, in Decembrie 2012, 40% din votanti au fost cei de peste 60 de ani, atunci clasa politica ii reprezinta pe ei.

Eu simt ca nu avem timp sa ne uitam la asta, avem mult de munca ca Romania sa aiba grija reala de noua generatie - si asta fac zilnic prin Scoala de Valori.

Faptul ca organizatii ca a noastra exista si ca atrag din mediul de afaceri oameni talentati si pasionati arata ca asistam la o maturizare a societatii civile din Romania - iar din perspectiva asta putem spune ca Romania merge in directia buna.

Cheia este sa ajungem sa construim din sectorul civil cu o viteza mai mare decat viteza cu care lucrurile se dezintegreaza dinspre clasa politica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Scoala de Valori, #Stefan Palarie Scoala Valori, #educatie adolescenti non formala , #elevi