O scoala din Berlin are un sistem educational iesit din comun: elevii nu au orare, nu primesc note, isi aleg singuri materiile pe care vor sa le studieze, dar si data la care vor sa dea un examen.
Profesorii de la Evangelical School Berlin Centre (ESBC) incearca sa reinventeze rolul institutiilor de invatamant, transmite The Guardian.
"Misiunea unei scoli progresive este sa pregateasca copiii in asa fel incat acestia sa stie sa se adapteze schimbarilor sau - si mai bine - sa fie incantati cand apar schimbarile. In secolul 21, scolile ar trebui sa considere ca e de datoria lor sa ajute elevii sa dezvolte personalitati puternice", a explicat Margret Rasfeld, directorul ESBC.
Astfel, in aceasta scoala nu se dau note pana cand elevii nu implinesc 15 ani, nu exista orare si nici ore in care un profesor pur si simplu preda ceva la tabla.
Singurele materii obligatorii sunt germana, engleza si matematica. In rest, exista cursuri facultative precum "responsabilitate" si "provocare". Pentru cel din urma, elevii cu varste cuprinse intre 12 si 14 ani primesc 150 de euro si sunt trimisi intr-o aventura pe care trebuie s-o planuiasca singur de la cap la coada.
Unii au ales sa faca caiac-canoe, altii au mers sa lucreze la ferma, de exemplu.
Dar de ce aceasta scoala a iesit din tipare? Motivul e simplu: avand in vedere ca cerintele de pe piata muncii se schimba, iar smartphone-urile si Internetul transforma modul in care tinerii proceseaza informatia, Margret Rasfeld sustine ca cea mai importante abilitate pe care trebuie dezvoltata in scoala este capacitatea elevului de a se motiva singur.
"Ganditi-va la cei de 3-4 ani - au multa incredere in ei. Iar multi sunt nerabdatori sa inceapa cursurile. Insa cel mai adesea sistemul le distruge toate aceste lucruri", a explicat directorul scolii.
Mai mult, Margret Rasfeld considera ca obligatia ca elevii sa asculte 45 de minute un profesor si sa fie pedepsiti pentru ca au colaborat la rezolvarea unui subiect este in dezacord cu cerintele lumii moderne, dar si contraproductiv.
"Nimic nu este mai interesant pentru un copil decat sa descopere singur semnificatia unui lucru", a mai spus directorul scolii.
Elevii de la ESBC sunt incurajati sa gaseasca metode iesite din comun pentru a-si testa abilitatile dobandite la cursuri. De exemplu, mai bine fac un joc pe calculator decat sa scrie de zor la un examen la matematica. Mai mult, excursiile in afara sunt utile pentru a invata limbi straine.
Exista si reguli
Cu toate ca au libertate in ceea ce priveste modul in care invata, exista un set de reguli care trebuie urmat. De exemplu, cei care-si pierd vremea in timpul orelor trebuie sa vina la scoala sambata dimineata pentru a recupera, o pedeapsa cunoscuta drept "silentium". "Cu cat ai mai multa libertate, cu atat ai nevoie de mai multa organizare", explica directorul.
Sistemul educational al ESBC a dat roade, iar rezultatele elevilor au fost impresionante, asa ca scoala e considerata a fi una dintre cele mai bune din Germania. Mai mult, daca in 2007 a inceput cu 16 elevi, in prezent aici invata peste 500 de copii, iar listele de asteptare sunt lungi.