Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

UE ne aloca 18 milioane de euro ca sa le dam elevilor fructe, legume si lapte la scoala

Luni, 31 Iulie 2017, ora 18:59
2946 citiri
UE ne aloca 18 milioane de euro ca sa le dam elevilor fructe, legume si lapte la scoala
Foto: Arhiva Pixabay

Noul program al UE de incurajare a consumului de fructe si legume in scoli va fi lansat la 1 august, gata sa fie pus in aplicare in intreaga Uniune incepand cu prima zi a anului scolar 2017 - 2018, a anuntat luni Comisia Europeana (CE).

Din cele 250 milioane de euro ale finantarii din partea UE aprobate pentru anul scolar 2017 - 2018, aproximativ 150 de milioane de euro vor fi alocate pentru fructe si legume, iar 100 de milioane de euro pentru lapte.

In cazul Romaniei, ajutorul acordat de UE pentru anul scolar 2017 - 2018 se ridica la 6,86 milioane de euro pentru fructe si legume si 10,86 milioane de euro pentru lapte.

Avand ca obiectiv promovarea obiceiurilor alimentare sanatoase in randul copiilor, programul va include distribuirea de fructe, legume si produse lactate, precum si programe educationale specifice, care sa le explice copiilor importanta unei bune alimentatii si modul in care sunt produse alimentele.

Acest program unic reuneste si optimizeaza proiectele existente, care, anul trecut, au inclus printre beneficiari peste 20 de milioane de copii. Desi participarea este facultativa, toate cele 28 de state membre au indicat ca vor lua parte la aceasta initiativa in anul scolar 2017/2018.

Phil Hogan, comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, a declarat: "Ma bucur foarte mult ca maine va fi lansat noul program pentru scoli, care va oferi un sprijin important pentru milioane de elevi si mii de agricultori din toate statele membre, sprijin care pentru agricultori s-a dovedit a fi deosebit de important in ultimii ani si a carui valoare va spori prin finantarea acordata.

Noul program raspunde, de asemenea, prioritatii mele de simplificare prin integrarea programelor precedente de promovare a consumului de legume si produse lactate in scoli".

Scolarii vor primi cu prioritate fructe proaspete, legume si lapte de consum. Se pot distribui si produse prelucrate, precum supe, compoturi de fructe, sucuri, iaurturi si branzeturi, daca aceasta optiune este aprobata de autoritatile nationale sanitare. Nu sunt permise adaosurile de zahar, sare si grasimi, cu exceptia cazului in care autoritatile nationale din domeniul sanatatii autorizeaza cantitati limitate.

Pe langa decizia privind modalitatea exacta de implementare a programului, cum ar fi includerea unor masuri educative tematice si a altor produse agricole, statele membre au posibilitatea de a completa ajutorul oferit de Uniune cu un ajutor national pentru finantarea programului.

Alegerea produselor alimentare va avea la baza considerente de sanatate si mediu, caracterul sezonier, varietatea si disponibilitatea produselor, acordand prioritate produselor originare din UE.

Statele membre pot incuraja achizitiile locale sau regionale, produsele ecologice, lanturile de aprovizionare scurte, beneficiile pentru mediu si sistemele agricole de calitate.

Noul program pentru scoli face parte din agenda de simplificare a comisarului Hogan. Noul program vine in completarea altor masuri in domenii precum politicile ce vizeaza sanatatea si educatia.

De la 1 august 2017, cele doua programe actuale - Programul de incurajare a consumului de fructe si legume in scoli si Programul de distribuire a laptelui in scoli - vor fi grupate intr-un singur cadru juridic. Noile norme urmaresc o eficienta sporita, un sprijin mai bine concentrat si o dimensiune educationala imbunatatita.

In prezent, 24 de state membre participa la vechiul Program de incurajare a consumului de fructe si legume in scoli, iar 28 la vechiul Program de distribuire a laptelui in scoli. Anul trecut, aproximativ 20 de milioane de copii au beneficiat de Programul de distribuire a laptelui si aproximativ 11,7 de milioane de copii au beneficiat de Programul de incurajare a consumului de fructe si legume.

In anul scolar trecut, elevii romani si-au luat portia de sanatate de la stat - un mar la doua zile

Citeste si Cat de des ar trebui sa-i dai copilului dulciuri si cand e cazul sa-l trimiti intr-o tabara de slabit - Interviu

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#copii fructe legume lapte scoli UE, #scoli Romania mese copii, #mese gratuite copii scoli UE, #obezitate copii UE , #elevi
Comentarii