Vrei sa iti inscrii copilul in clasa pregatitoare sau in clasa intai? Ce pasi trebuie sa urmezi

Vineri, 24 Februarie 2012, ora 14:49
9044 citiri
Vrei sa iti inscrii copilul in clasa pregatitoare sau in clasa intai? Ce pasi trebuie sa urmezi
Foto: Arhiva

Clasa pregatitoare, obligatorie din anul scolar 2012-2013, da batai de cap parintilor. "De ce se introduce acesta clasa?", "ce copii pot fi inscrisi in aceasta clasa?", "ce trebuie sa contina dosarul de inscriere?" sau "ce se intampla cand nu mai sunt locuri disponibile la scoala arondata?" - sunt intrebarile care se afla, in aceste zile, cel mai des pe buzele parintilor.

Evaluarea psihosomatica a copiilor a inceput pe 20 februarie si, potrivit metodologiei aprobate de Ministerul Educatiei, se va incheia pe 29 februarie.

Prescolarii, evaluati inainte de a fi inscrisi in grupa pregatitoare sau in clasa I

Cum se face evaluarea prescolalilor?

Evaluarea dezvoltarii psihosomatice a copiilor se efectueaza sub coordonarea centrului Judetean/al municipiului Bucuresti de resurse si asistenta educationala, in perioada prevazuta de calendarul inscrierii in clasa pregatitoare si in clasa I, se arata in metodologia MECTS.

Parintii pot face programare pentru realizarea evaluarii psihosomatice a copiilor. Inainte de a se prezenta la testare, parintii trebuie sa obtina o adeverinta medicala de la pediatrul copilului, prin care se atesta ca prescolarul este "clinic sanatos"/"apt pentru scoala". Documentul va fi prezentat comisiei de evaluare.

Ce se intampla la evaluare?

Fiecare copil va fi evaluat de catre un psiholog, timp de 40 de minute, in prezenta parintelui sau a tutorelui legal instituit care il insoteste, insa acesta nu poate interveni in procesul de evaluare.

Rezultatul evaluarii va fi comunicat in scris, in aceeasi zi si nu poate fi contestat. Decizia comisiei judetene/a municipiului Bucuresti, referitoare la nivelul de clasa la care urmeaza a fi inscrisi copiii care au participat la evaluarea dezvoltarii psihosomatice, este comunicata prin afisare la unitatile de invatamant, potrivit Ministerului Educatiei.

Unde sunt evaluati copiii?

Parintii pot face programare pentru realizarea evaluarii psihosomatice a copiilor, in fiecare oras fiind deschise mai multe centre de evaluare. In Bucuresti, cele sase centre sunt:

- Scoala cu clasele I-VIII Nr.5 "Corneliu Popescu"- Calea Victoriei Nr. 114, telefon 021/316.99.18

- Scoala cu clasele I-VIII Nr. 24- Strada Tunari nr. 52, telefon 021/210.71.85

- Scoala cu clasele I-VIII Nr. 195- Strada Lunca Bradului nr. 2, telefon 021/340.45.55

- Scoala cu clasele I-VIII Nr. 190 "Marcela Penes"- Strada Sergent Nitu Vasile nr. 16, telefon 021/332.46.89

- Scoala cu clasele I-VIII Nr. 128- Strada Ion Creanga Nr. 6, telefon 021/410.22.19

- Scoala cu clasele I-VIII Nr. 117- Strada Fabricii Nr. 22- 021/430.20.40

Cum se stabileste clasa in care va fi inscris copilul?

Copiii care implinesc 7 ani pana la data de 31 august 2012 inclusiv vor fi inscrisi in clasa I.

Copiii care implinesc 6 ani pana la data de 31 august 2012 inclusiv vor fi inscrisi in clasa pregatitoare, dar pot fi inscrisi si in clasa I, la solicitarea scrisa a parintilor, in urmatoarele situatii: daca sunt inscrisi si frecventeaza, in anul scolar 2011-2012, grupa mare, pregatitoare pentru scoala ori daca au a obtinut rezultate bune la evaluari.

Parintii isi pot inscrie copiii de 5 ani chiar si direct in clasa a doua - vezi conditiile

In plus, daca trec de niste teste suplimentare, micutii pot fi inscrisi direct in clasa a doua, a anuntat, joi, secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Oana Badea.

Cand se face inscrierea in clasa pregatitoare?

Inscrierea in clasa pregatitoare se face in intervalul 5 martie -9 mai 2012 la scoala arondata locuintei copilului sau familiei, arata metodologia aprobata de MECTS.

Pe locurile libere, se inscriu si, ulterior, se inmatriculeaza, copiii care provin din alte circumscriptii scolare, in conformitate cu solicitarile parintilor.

Ce criterii de departajare exista?

In situatia in care intr-o unitate de invatamant numarul cererilor de inscriere de la parinti din afara circumscriptiei scolare este mai mare decat numarul de locuri libere, vor fi aplicate urmatoarele criterii de departajare:

- Existenta unui certificat medical de incadrare in grad de handicap a copilului

- Existenta unui document care dovedeste ca este orfan de ambii parinti sau provine de la o casa de copii

- Existenta unui document care dovedeste ca este orfan de un parinte sau provine dintr-o familie monoparentala

- Existenta unui document care dovedeste ca unul dintre parinti este cadru didactic/cadru didactic auxiliar/angajat in invatamant

- Existenta unui frate/a unei surori a copilului, inmatriculat/inmatriculata in unitatea de invatamant la care se solicita inscrierea

In metodologie se precizeaza, de asemenea, ca este interzisa includerea printre criterii a oricaror tipuri de teste si examene. Criteriile stabilite de scoli pentru departajare se anunta public prin afisare la sediul scolii, pe data de 19 martie 2012. De asemenea, este interzisa modificarea lor dupa aceasta data.

Cum garanteaza ministerul Educatiei un loc in scoli fiecarui copil?

Fiecare copil are garantat un loc in scoala cea mai apropiata de casa, cu mentiunea ca Bucurestiul este un caz aparte, au declarat oficiali din Educatie pentru Ziare.com.

"Romania este mare. In cea mai mare parte a Romaniei, parintii isi dau copiii la cea mai apropiata scoala. Acestia pot fi linistiti ca vor avea un loc in acea scoala. Ei au un loc rezervat", a explicat, joi, Oana Badea, intr-o conferinta de presa.

Ministrul Educatiei, Catalin Baba, a explicat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca toti copiii vor merge la scoala.

"Toti copiii vor merge la scoala. Fiecare parinte a intrat in posesia unei brosuri. Nu exista niciun motiv ca parintii sa dea bani pentru inscrierea copiilor la scoala. Parintii isi pot duce copiii la scolile pe care si le doresc. Vrem sa facem o licitatie corecta si vrem sa obtinem un pret cat mai mic. Va trebui sa avem lucrarile incheiate pana pe 21 mai. Am prevazut bani din fonduri europene pentru pregatirea cadrelor didactice", a declarat Catalin Baba.

Oficialul a precizat ca a avut vineri o intalnire cu premierul Razvan Ungureanu, in cadrul careia au clarificat aspecte legate de metodologia pentru clasa pregatitoare.

Unde aflu mai multe informatii?

Ministerul Educatiei a deschis o linie Telverde 0 800 816 ABC pentru informatii privind clasa pregatitoare si clasa I pentru anul scolar 2012 - 2013. Linia este deschisa de luni pana vineri, intre orele 9.00 si 17.00.

Fiecare judet poate afla astfel informatii referitoare la inscrierea in clasa pregatitoare si in clasa I. ABC reprezinta indicativul telefonic al fiecarui judet.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#elevi teste evaluare, #inscriere prescolari clasa intai, #inscriere clasa pregatitoare pasi , #elevi