Profesoara obligata sa ii achite daune morale unei eleve de clasa a III-a pe care a palmuit-o: Un copil se educa, nu se "dreseaza"

Sambata, 11 Iulie 2020, ora 14:18

   

Profesoara obligata sa ii achite daune morale unei eleve de clasa a III-a pe care a palmuit-o: Un copil se educa, nu se "dreseaza"
Curtea de Apel Cluj a pronuntat joi, 9 iunie 2020, sentinta finala intr-un proces in care o profesoara de engleza din Sighetu Marmatiei a fost trimisa in judecata pentru purtare abuziva dupa ce i-a dat o palma unei eleve de clasa a treia. In urma procesului, profesoara a scapat de pedeapsa penala, dar a fost obligata sa ii achite daune morale de 1.000 de lei elevei.

Incidentul a avut loc in 1 martie 2018, in timpul orei de engleza de la Scoala Generala nr. 10 din Sighetu Marmatiei. Pentru ca eleva de clasa a treia deranja ora, profesoara s-a enervat si i-a dat o palma peste fata. Fata a inceput sa planga, iar colegii fetei au anuntat-o pe mama elevei, care a depus plangere impotriva profesoarei.

In urma incidentului, profesoara a fost sanctioanta de conducerea scolii cu avertisment scris, dar profesoara a ajuns sa fie si judecata pentru purtare abuziva.

Prima faza a procesului s-a judecat la Judecatoria Sighetu Marmatiei, unde judecatorii i-au aplicat profesoarei o amenda de 3.000 de lei si au obligat-o sa ii achite elevei daune morale de 1.000 de lei.

"Chiar daca aparatorul ales al inculpatei a apreciat, in concluziile sale din fata instantei, ca fapta inculpatei nu ar fi atat de grava, pentru ca "aceasta incerca sa educe tinerii", sustineri pe care inculpata, la ultimul cuvant, a aratat ca si le insuseste, instanta arata ca un copil se educa, nu "se dreseaza" . Se pune problema ce pot intelege si ce pot invata niste copiii in varsta de 9 ani la scoala, fiind evident ca nu se poate pretinde unor copii sa se comporte ca niste adulti", se arata in sentinta Judecatoriei Sighetu Marmatiei.In aceeasi sentinta, judecatorul mai arata ca "profesorii care sunt angajati pentru a educa copiii, iar nu pentru a-i lovi, sunt datori sa transmita informatiile necesare elevilor cu iubire, rabdare, stapanire de sine, cu atat mai mult cu cat si inculpata este mama si cu siguranta nu ar fi de acord ca vreun alt cadru didactic sa ii agreseze copilul, indiferent de comportamentul acestuia". "Prin fapta sa, inculpata aduce atingere unor valori sociale protejate de lege, respectiv integritatea corporala si emotionala ale unor copii ale caror caractere sunt in formare, precum si prestigiului unitatii de invatamant unde s-a savarsit fapta, imprejurari care impun organelor judiciare masuri ferme, in vederea contracararii acestui comportament deviant fata de un elev aflat in plin proces de educare", a mai retinut Judecatoria Sighetu Marmatiei.

Sentinta primei instante a fost atacata cu apel la Curtea de Apel Cluj, unde judecatorii au dispus renuntarea la aplicarea unei pedepse. "Aplica inculpatei un avertisment si ii atrage atentia asupra conduitei sale viitoare si a consecintelor la care se expune daca va mai savarsi infractiuni", au decis judecatorii, care au mentinut daunele morale de 1.000 de lei la care profesoara a fost obligata sa i le achite elevei. Sentinta este definitiva.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 19154 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
florescujohn
rank 3
Daca mai merita o palma?
Mai dai 1000.
Mi mult decot pensia minima.
Nu sint de acord cu pedeapsa corporala, dar pedagoci era daca o mutai la alta scoala si penalizata la salariu decit sa dai exemplu asta cretin.
Sa vedeti citi elevi nu vor fi impinsi de parinti sa fie palmuiti.
Profesorii o sa se lase de meserie sau o mimeaza.
CosmaRacoare
rank 1
Este mult mai complicat cazul decit pare...
Toata lumea are impresia gresita,total gresita,ca educatia unui copil se face la scoala.FALS!Educatia unui copil se face in familie si se completeaza la scoala daca educatia in familie a fos una corecta.Un copil bine educat(acasa) nu deranjeaza ora.O profesoara nu are dreptul sa aplice o corectie fizica unul elev care deranjeaza ora,o poate face in alt fel!In aceasta situatie si familia elevei este in egala masura vinovata de situatia creata!
vgabriel2k
rank 5
Astia or fi tot aia ce le-au permis agresorilor
S-o viziteze pe victima dupa ce i-a acuzat de viol da' onorata zdreanta cu ciocanelu' a decis ca cei doi violatori se pot plimba liberi?Sau or fi aia ce-au conchis,in nemarginita lor intelepciune,ca tainuirea de catre copii a abuzurilor fata de parinti reprezinta consimtamantul pentru viol?
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor