Ziare.com

Ministerul Educatiei explica rezultatele slabe de la evaluarile PISA: Principalul factor este cel socio-economic

Marti, 03 Decembrie 2019, ora 14:54

   

Ministerul Educatiei explica rezultatele slabe de la evaluarile PISA: Principalul factor este cel socio-economic
Ministerul Educatiei explica rezultatele evaluarii PISA - care indica un nivel mai slab pentru elevii romani - precum si factorii care le-au influentat, printre acestia numarandu-se cel socio-economic, diferenta de punctaj dintre elevii cu un statut bun din acest punct de vedere si cei cu un statut mai scazut fiind semnificativa.

De asemenea, o alta remarca a reprezentantilor ministerului este aceea ca elevii romani din medii dezavantajate au aspiratii scolare mai reduse, chiar daca au rezultate foarte bune.

Un elev dintr-o familie cu statut socioeconomic dezavantajat are doar 13% sanse sa fie inscris intr-o scoala plasata intre primele 25% dupa performanta, este o alta constatare a ministerului.

"In general, factorul socioeconomic influenteaza performantele elevilor de pretutindeni. In Romania, elevii din familii cu statut socioeconomic bun au obtinut, la citire/lectura, cu 109 puncte mai mult decat cei din familii cu statut socioeconomic scazut, diferenta fiind mult mai mare decat cea inregistrata la testarea din 2009 (86 de puncte). Statutul socioeconomic a fost strans corelat si cu performantele la matematica si stiinte.

Elevii romani din medii dezavantajate au aspiratii scolare mai reduse, chiar si cei care inregistreaza rezultate foarte bune: 1 din 4 elevi cu rezultate foarte bune, provenind din medii dezavantajate, se gandeste ca nu va absolvi invatamantul tertiar, comparativ cu 1 din 30 de elevi cu rezultate foarte bune, din medii socioeconomice avantajate", arata MEC, referindu-se la factorii care influenteaza performantele elevilor, la testul PISA.

Datele de cercetare arata disparitati semnificative ale rezultatelor intre scoli.

Cu alte cuvinte, exista tendinta de grupare pe scoli a elevilor cu rezultate bune.

Corelatia dintre profesor si elevIn Romania, 49,4% dintre profesorii care predau la scolile participante la evaluarea PISA au urmat cursuri de master, acest procent fiind mai mare decat media tarilor participante la testare, respectiv 43,9%.

"Cu toate acestea, datele arata o corelatie slaba intre rezultatele elevilor si nivelul de studii al profesorilor. Atitudinea profesorilor fata de predare, entuziasmul manifestat in activitatea didactica influenteaza insa rezultatele elevilor. In majoritatea tarilor, inclusiv in Romania, elevii care au apreciat ca profesorul lor preda cu interes si cu pasiune au obtinut rezultate mai bune", mntioneaza MEC.

In toate tarile si economiile participante la PISA 2018, fetele au rezultate mai bune la citire/lectura decat baietii. In ceea ce priveste matematica si stiintele, rezultatele elevilor romani arata performante asemanatoare intre fete si baieti.

Elevii romani apreciaza ca efortul depus pentru rezolvarea sarcinilor de lucru a fost, in medie, de 7,9 pe o scala de la 1 la 10, unde 10 semnifica efortul maxim.

"Efortul depus este apropiat de media OECD, insa mai mic decat cel pe care elevii nostri l-ar fi depus daca era vorba despre o evaluare cu miza personala (examen, evaluare notata)", remarca institutia.

PISA (Programme for International Student Assessment) este un studiu comparativ international initiat de catre Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), cu scopul de a masura dezvoltarea competentelor de baza ale elevilor cu varste intre 15 si 16 ani, in domeniile citire/lectura, matematica si stiinte. Intervalul de varsta 15-16 ani este reprezentativ pentru finalizarea sau apropierea de finalizarea invatamantului obligatoriu.

Evaluarea PISA pune accent pe competentele necesare pentru viata personala, sociala sau pentru integrarea pe piata muncii - cu alte cuvinte, accentul nu cade neaparat pe ceea ce stiu elevii, ci pe aplicarea cunostintelor in situatii concrete de viata.

Administrarea evaluarii PISA se realizeaza de catre un consortiu international, la fiecare trei ani. Pregatirea si adaptarea la nivelul fiecarei tari participante a instrumentelor de evaluare este realizata de un centru national, desemnat de Ministerul Educatiei.

In Romania, s-a dat testul cu pixul pe hartieIn Romania, evaluarea PISA 2018 a fost coordonata de Institutul de Stiinte ale Educatiei, ciclurile anterioare fiind coordonate de Centrul National de Evaluare si Examinare.

Majoritatea tarilor sau economiilor participante la PISA 2018 au administrat testarea folosind calculatorul. Romania a administrat testele in format tiparit (format utilizat de 9 tari: Romania, Moldova, Ucraina, Argentina, Iordania, Arabia Saudita, Macedonia de Nord, Liban si Vietnam), fiind planificata aplicarea pe calculator a testelor pentru urmatorul ciclu de evaluare - PISA 2021.

In Romania, testele de evaluare PISA 2018 au fost aplicate in 170 de unitati de invatamant. Au participat 5.081 de elevi din clasele VII-X, fiind validate si prelucrate 5.075 de teste. Cea mai mare pondere au avut-o elevii din clasa a IX-a (77,9%), urmati de cei de clasa a X-a (15,1%), clasa a VIII-a (6%) si de clasa a VII-a (0,9%).

Elevii au primit cate o brosura de test, avand la dispozitie 2 ore. In total, au fost utilizate 30 de brosuri diferite, fiecare cuprinzand o combinatie de itemi din doua sau trei domenii de testare.

Pentru colectarea unor date de context socioeducational, elevii au completat un chestionar care a cuprins intrebari despre familia lor, modul lor de viata, climatul scolii, practicile didactice ale profesorilor de limba si literatura romana (domeniul citire/lectura fiind domeniu principal de testare la PISA 2018).

De asemenea, date despre caracteristicile scolilor participante la testare au fost culese printr-un chestionar adresat directorilor acestor unitati de invatamant.

Acesta a vizat informatii despre mediul scolar, oferta educationala, personalul didactic, oportunitatile de invatare oferite elevilor etc.

Citeste detalii despre scorul elevilor romani obtinute la PISA:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 4143 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bine a zis Funeriu...

Cand spune ca si profesorii astia plini de diplome, grade, etc. ar trebui pusi sa dea testele ***. Toti prostii au inteles ca pot sa-si cumpere diplomele si sa se descurce cu spaga si smechereala. Mai invata doar cei care vor sa plece in strainatate sau care inca mai spera...

 

Traiasca mafia din minister...

Curriculumul de la clasele mici este supra-incarcat cu matematica, elevii fiind indopati cu notiuni inutile ,pe care nu le inteleg. Limba si literatura romana este neglijata - nu se mai fac lecturi in clasa , dictari, iar manualele sunt de neinteles , prost concepute, pline de pretiozitati (eul liric, eul epic...) si complet neatractive pentru copii.
Saracia endemica este o mare problema .Sunt si multi copii orfani , in familii dezorganizate, cu necazuri : costurile mari cu transportul, copii obligati sa lucreze sau sa stea acasa ca sa aiba grija de fratii mai mici,fete ramase gravide , infractionalitate. O solutie ar fi internatele dar acestea au fost desfiintate de primari si transformate in ,,locuinte sociale" pentru clientela politica.

 

principalul factor este lipsa de neuroni si sinapse din sistemul

educational romanesc * minister, birocrati, profesori * astia t/a/m/p/e/s/c elevii

 

Examenele terminale nu sunt teste ***

Elevii sunt invățați altceva decat ***, după programa noastră. Pot fi găsite alte motive de a tăia salariile bugetarilor.

 

Evident

La ce sa te astepti cand 3 milioane de adulti voteaza un partid de infractori condus de o analfabeta pe nume Viorica Dancila?

 

DAcă mi se permite, cred că trebuie făcută o precizare.

Anume, factorul este socio-economico-juridico-politico-religios-administrativ-maro, exact acesta este vinovatul!
Profesorii sunt cei mai buni, doar factorul și-a băgat... evaluarea unde nu era cazul! :|

 

Pt doamna ministru PNL ...profesor romana-IT-Vianu ...dusa cu pluta

...ce mai face impresarul sportiv ...pe care l-ati ales in echipa ...:)?

 

Așa ceva ...

Ministrul educatiei, despre dezastrul la testele ***. Nu trebuie neapărat să ne ingrijorăm. Nu verifică ce stiu elevii, ci cum aplică.
Imaginați-va ca prostia asta ieșea din gura unui psd-ist!

 

Tu deschizi gura, bai Bula-PSD

pesedeul a schimbat legea educatiei de 100 de ori in ultimii 30 de ani, a facut ca sa le fie scarba copiilor sa mearga la scoala cu latrina in fundul curtii.
Nimic nu se poate indepta peste noapte, nici macar neuronul al singuratic care se rataceste bezmetic prin craniul tau cel gol.

In Romania, daca ai note bune probabil ca te cari....

Iar daca ai note proaste, ajungi milionar PSD...

 

Principalul factor - dezinteresul autoritaților!

... Cine să facă invățămant de calitate, cadrele care iau note de 3 si 4 la titularizare? Cine sunt profesorii care pregătesc viitoarele cadre didactice - niste impostori, ei inșiși analfabeți.

Nu se poate, pai nu ai vazut :

Corelatia dintre profesor si elev

In Romania, 49,4% dintre profesorii care predau la scolile participante la evaluarea *** au urmat cursuri de master, acest procent fiind mai mare decat media tarilor participante la testare, respectiv 43,9%.

cite e Spiru HAret in floare nici in .... nu ne doare


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor