Ziare.com

Romania reala: Invatamantul romanesc, incotro?

de
Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 20:20

   

Romania reala: Invatamantul romanesc, incotro?
Le-am cerutstudentilor mei, anul III Romana-Engleza, sa comenteze, in engleza, un poem englez din secolul XIX, la alegere.

Trei sferturi n-au putut numi niciun poet englez din secolul XIX si nicio poezie. (Au studiat in anul II Byron, Coleridge, Wordsworth, Shelley). Unul a povestit un roman de Dickens. Cinci au povestit piesa de teatru Romeo si Julieta(numita alternativ "roman",novel, oripoem).Restul de cincisprezece din saizeci, care si-au amintit totusi o poezie, au scris totusi in engleza.

Am corectat mai jos greselile lor:

themnu poate inlocuitheir.Nu se poate spunethem motherin loc detheir mother. intitulatednu exista in engleza (cf. Merriam-Webster).
combinatednu exista in engleza.
to enjoy of lifee incorect ( verbulto enjoye tranzitiv).
writtede incorect in loc dewrote.
poetrynu e identic cupoem.
lirycsnu e ortografiat corect si cu siguranta nu inseamna textul unei poezii, ci versurile unui cantec.
romannu exista in engleza, corect enovel.
disapointnessnu exista, corect edisappointment.
beautifuly thinge incorect.
tryede incorect.
gavesnu exista (givesaugave).
tooked placee incorect.
tabloulGiocondanu e de Picasso, ci de Leonardo da Vinci.
Romeo and Julietnu e un roman.
Romeo and Julietnu e un poem.
Shackspearnu se scrie astfel.

Daca se dadea admitere la facultate ei ar fi cazut la admitere. Toti acesti tineri vor deveni profesori de limba engleza si romana peste trei luni.

Imi este inexplicabil cum asemenea studenti pot deveni profesori, cand in oranduirea veche, bolsevica si totalitarista, ei n-ar fi putut nici macar trece admiterea. Cum s-a ajuns in aceasta situatie?

Putin dupa Revolutie, prin 1995, cred, au aparut locurile cu taxa la Universitati. Ceva mai tarziu s-a suprimat concursul de admitere.

Astfel, Universitatile au dat de gustul banilor. Studentii deveneau intangibili. De vreme ce plateau, prezenti sau nu, trebuia sa treaca examenele, trebuia sa capete diplome. Dupa diplome, dadeau concursul de titularizare, pe care nu-l luau, ramaneau suplinitori si titulari negasindu-se, tot suplinitorii predau.

Primii studenti pe bani au terminat prin 2000. Primii lor elevi au terminat liceul prin 2004. Dupa implementarea programului Bologna, studentii au terminat in trei ani in loc de patru sau cinci, cu lucrari de licenta de saizeci de pagini, nu de o suta sau doua sute.

Lucrarile scurte pot fi cumparate sau descarcate contra cost de pe Internet, de pe site-uri specializate (o suta de lei bucata).

Liceenii intra pe bani la Universitate, fara admitere, termina in trei ani, devin profesori suplinitori, iar elevii lor sunt prost pregatiti, mai prost pregatiti decat precedentii.Paradoxal, se face mai multa scoala la liceu decat la Universitate: la liceu, profesorii pot inca sa lase repetenti elevii care nu invata, fiindca liceul e gratuit, iar profesorii nu sunt platiti dupa numarul de elevi. Studentii sunt mai prost pregatiti decat elevii de liceu.

Le-am cerut celor saizeci de studenti ai mei referate. Din saizeci, mi-au dat referate vreo 20. Din ele, zece erau transcrise (CTRL+ paste) de pe un site Internet, www.referate.ro.

O vina pentru situatie o are asa-numitul invatamantaxat pe competente. In noul sistem, elevii, vezi doamne, nu mai tocesc date seci, ci dobandesc competente. Mare este confuzia din capetele pedagogilor de scoala noua!

Exista materii axate pe competente (a invata engleza, franceza ori muzica inseamna sa stii vorbi engleza, franceza, respectiv sa canti, fluieri sau fredonezi melodii). Exista materii bazate pe cunostinte (istoria, geografia, anatomia si zoologia, de pilda). Exista materii intermediare, ca biologia si chimia, in care competentele si cunostintele sunt complementare. Cultura generala e alcatuita doar din cunostinte.

Educatia axata pe competente naste monstri, fiindca a sti cine a pictat Gioconda e o cunostinta, nu o competenta. O alta studenta, tot de anul III Litere, ma instiinteaza ca poetul ei preferat e Macedonski, autorul frumosului poem"Mistretul cu colti de argint".

Pe vremea mea, a numi pe cineva "autorul meu preferat" presupunea macar sa-i fi poti identifica poeziile.Se presupune ca un absolvent de engleza stie dupa trei ani ca in engleza, romanul se numestenovel.

Universitatea zulusa

Este imperativ necesar, e indispensabil sa se revina la Universitatea gratuita cu concurs de admitere si cu numar limitat de locuri.E suficient ca s-a inchis un cerc vicios, ca absolventii de universitati fast-food au virusat invatamantul gimnazial si liceal si trimit universitatilor liceeni care nu stiu nimic.

Conform cu site-ul QS, Quaquarelli Symonds, Israelul, tara mica, cu suprafata Moldovei, are trei universitati pe locurile 102, 114 si 132 din lume. Carolina din Praga e pe locul 230 in lume. Universitatea Eotvos Loranddin Budapesta e pe locul 400.

Universitatea Bucuresti e pe locul 500, langa Universitatea din Szeged, (populatie 166.000 locuitori) Universitatea Kwazulu din Africa de Sud, din Bangladesh , Kazahstan si Sri Lanka.

Universitatea din Liubliana e pe locul 400. Universitatea Iagelona din Polonia e pe locul 302. Universitatea Ben Gurion, din desertul Neghev, e pe locul 323. Universitatea Babes-Bolyai este dupa locul 600, langa niste universitati saudite, srilankeze si kazahe (nisip, jungla, nisip).

Site-ul ARWU al Institutului de Pedagogie al Universitatii Jiao Tong se opreste la primele cinci sute de universitati din lume, unde pe la coada se afla Universitatea Kwazulu Natal, cea din Liubliana si cea din Wellington, Noua Zeelanda.

Universitatea din Bucuresti are de ajuns din urma universitatea zulusa din Durban, cea slovena (Liubliana, 280 000 locuitori) si cea din Wellington (386000 locuitori, la capatul lumii, in largul Pacificului).

Am expus in Observatorul cultural, numarul 296 din 2005, cazul unui profesor universitar de latina. Greselile de traducere pe care le facea demonstrau o cunoastere precara a limbii latine.

(Solilocviile lui Augustin) Aliud est enim exhausta pestis, aliud consopita.
Una este o epidemie terminata, altceva e o epidemie care mocneste.

Dan Negrescu, traducere la Solilocvii, p. 60: "una sunt secaturile molimei, si alta scufundarile in somn adinc".

(Etica lui Abelard) Poenitentia est commissa deflere et flenda non commitere. Cainta inseamna sa deplingi cele savirsite si sa nu savirsesti lucruri de deplans.

Dan Negrescu, Etica lui Abelard, p. 81: "Cainta a fost data spre a plange, dar nu inseamna ca plansul o si face eficienta".

(Solilocviile lui Augustin) Hoc ergo unum superius praetermiseras. Trecusesi cu vederea acest lucru mai sus.Dan Negrescu, traducere la Solilocvii, p. 82: "Asadar, acest lucru il pui mai presus".

(Toma de Aquino,De ente et essentia) sicut diaphaneitas deaere." - .ca transparenta laaer. Dan Negrescu, traducere, p. 85: ". starea diafana inarama.".

Un om care confundaa neglijacua pune mai presussi care confunda transparenta aerului cu opacitatea aramei, prevedeam in acel articol, va deveni in curand conducator de doctorate in limba si literatura latina.

Profetia mi s-a adeverit. Din 2009, profesorul dr. Dan Negrescu, de la Facultatea de Litere din Timisoara, conduce doctorate in limba si literatura latina.

Invatamantul romanesc e prabusit cu totul. Predau profesori care fac greseli de clasa a sasea. Absolva cu diploma studenti care acum cinsprezece ani ar fi cazut la admitere. Conduc doctorate oameni total necalificati. Comisia centrala de acreditare a titlurilor universitareface conducatori de doctorat in gluma.

Sunt un excelent prooroc. Nu se mai mira nimeni ca n-avem universitati remarcabile cu cercetatori remarcabili, cand insisi conducatorii de doctorat se fac din carton lipit cu aracet.

Am cunoscut din mers, pe strada, in aprilie 2010, un domn, Chira, din Bistrita ori Dej. De meserie facea garduri de fier. Ca studii, ispravise liceul cu vreo patruzeci de ani in urma. Am stat de vorba despre Eugen Barbu, Ivasiuc, Blaga, Esenin, Petru Culianu, Cioran, I. D. Sirbu siArt Nouveau. Citise imens.

Am stat de vorba la Sasca Montana cu un batranel sarman, Mircea Bragea, despre navarhii de la Arginuse, Hannah Arendt,Parinteasca dimindari,poeziile lui Dinescu, Ernest Renan, despre depozite cuaternare porfiroblastice, marnocalcare triasice si Ben-et-Nash, prima stea din Ursa Mare. Ca studii, avea cinsprezece ani de temnita grea dupa 1950.

Cand universitatile romanesti vor fi in stare sa cultive intelectuali de talia absolventilor de liceu din vremea lui Dej, de talia puscariasilor din vremea lui Groza, fiti amabili si treziti-ma.

Problema universitatilor din Romania nu e sa ajunga din urma cine stie ce universitati vestice. Problema universitatilor noastre e sa ajunga din urma nivelul liceelor romanesti din 1988. Si atunci mai vorbim.

Educatia e singurul domeniu in care nu se vorbeste de greaua mostenire a comunismului. Regimul de debandada, numit democratie si ministrii incapabili si iresponsabili au transformat invatamantul romanesc intr-un haos.

Din toti olimpicii internationali romani de anul trecut, unul singur s-a inscris de nevoie la Universitatea din Bucuresti, fiindca nu stia engleza, ca sa devina bursier la o Universitate straina.

Fac inca patru profetii: Peste cinci ani niciun liceean olimpic nu se va inscrie student in vreo universitate romana.

Peste zece ani, nivelul de analfabetism al studentilor romani va fi acelasi ca cel pe care l-am pomenit mai sus.

Peste zece ani nicio universitate romaneasca nu va intra in lista primelor cinci sute de universitati din lume, iar kazahii, sauditii, srilankezii si zulusii ne vor privi, ca si acum, de sus.

Nici peste zece ani ministerul Educatiei nu-si va decupa din presa un articol despre starea invatamantului roman, ca sa-l aiba la indemana.

Dan Ungureanu

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7868 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
25 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

...

Excelent articol!

 

 

Excelent articol!

Asta-i cruda realitate. Analfabeti cu diplome(cumparate).

 

 

Penibil.....

Dar cand ii fluiera Vanghelie, toti profesorasii astia sunt prezenti sa protesteze ca au salarii mici....de parca salariul ar avea vreo legatura cu ortografia, cu Shakespeare sau cu poetii englezi ai secolului XIX.....

 

 

Un articol...

...muscator, trist si adevarat.
Problema e la toate nivelurile - incepe din scoala generala si liceu si continua in universitati.
"Cand universitatile romanesti vor fi in stare sa cultive intelectuali" - intii trebuie sa ai ce sa cultivi. In facultate capeti cunostintele necesare unei profesii - pentru asta ai nevoie de o baza solida, aceea pe care ar trebui sa o dea educatia preuniversitara.
Ori la noi se gasesc studenti care sa spuna ca "orasele Greciei antice nu aveau nevoie de fortificatii fiindca erau situate in Valea Nilului". Si nu e gluma, e un citat real!

 

 

Halal profesor !

Se lauda cu faptul ca studentii sai nu stiu nimic. Studentii stiu ceea ce invata de la profesori. Cand un anumit student nu stie, vina e a studentului. Cand majoritatea nu stiu, vina e a profesorului.

Domnule profesor, mai bine te-ai ocupa de studenti, nu de publicistica.

Auzi, cica majoritatea studentilor nu puteau numi un poet englez din secolul XIX. Sunt convins ca daca domnul profesor le-ar fi impus anumite lecturi, ar fi putut numi o gramada. Dar decat sa faca asa ceva, prefera sa se vaicareasca pe ziare.com.

Numai studentii sunt de vina, nu-i asa dom' profesor ? Si bineinteles, guvernul.

 

 

cateva consideratii

ma alatur un pic la ce a spus unusual. Am studiat in occident in sistem bologna (la care au aderat 46 de tari). Aici cu 3 ani nu prea te angajeaza nimeni, musai sa faci 5. Lucrarea dupa primii 3 ani este de minim 50 pag. cea de dupa 5 ani este de minim 100 si poate ajunge la 200. Nu numarul conteaza ci structura lucrarii care e musai sa aiba un capitol aplicativ. Competentele sunt mai mult ca necesare d.le Ungureanu, fara ele nu poti lega teorie de practica. Noi in sesiune aveam 6-7 examene dar puteai face si mai mult....numai ca nu se putea si stiti de ce? Pe semestru aveai in mod normal (pt cei care tineau ritmul) 6 cursuri. La fiecare curs primeai 5 credite, adica ca sa-ti fie recunoscute cele 5 credite trebuia sa muncesti mult in afara orelor. Un singur credit echivala cu 25-30 ore de munca pt fiecare student. Nu era numai examenul de la sfarsit dar erau f. multe lucrari in timpul semestrului. Deci tu in afara cursurilor mai munceai acasa zilnic cateva ore. Cei mai smecheri incercau la sfarsit sa suplineasca dar nu prea reuseau. De ce toata acesta munca???? PT. dobandirea competentelor d.le Ungureanu nu pt cunostinte. Alea iti erau furnizate, tu le asimilai si ca sa stii sa lucrezi cu acele cunostinte iti formai competente. Va dau un exemplu: Curs de psihopatologie: baza teoretica data de profesor, impartirea in grupuri. Intr-un grup de 6 studenti, unul se ocupa cu partea de cercetare, altul cu partea istorica a bolii, unul cu proiectul de interventie, etc. Ore multe de lucru ca sa punem cap la cap bucatile. Prezentarea in aula in fata tuturor. Fiecare tb sa dea dovada de multa creativitate. Nota pe acea lucrare scrisa si pe prezentare. Examen sfarsit de curs, scris si oral. De ce? Pt competente d.le Ungureanu. Colaborare (si nu doar competitie cum este la noi), interactiune, munca in grup, impartirea notei (toti tb sa munceasca in grup, daca unul nu o facea nu ajungea la ex final). Si uite asa un semestru, curs dupa curs, lucrari dupa lucrari si examen final care era scris si oral plus toate evaluarile din timpul cursului (inclusiv prezenta). COMPETENTE. Nu poti sa ramai la cunostinte. Exemplele pe care le dati cu cei fara facultate dar care stiau f. multe...da, sunt si autodidacti. Am cunoscut si eu destui si chiar am invatat multe de la ei. Este un zidar aici care scrie niste poezii....citeste in primul rand Leopardi. Faptul ca profetiile vi s-au adeverit...cine angajeaza acei profi in facultati??? Sunt oameni f. pregatiti de care nimeni nu zice o vorba. Cand vor fi concursuri adevarate nu o sa stiti pe cine sa alegeti....si acei oameni pregatiti vor ridica stacheta. Funeriu este omul potrivit la momentul potrivit. Cunostintele fara competente sunt apa de ploaie, competentele fara cunostinte...hmm, nu exista.

 

 

TOT RESP[ECTUL D-NUL UNGUREANU

pentru sinteza prezentata.sunt sigur ca cele relatate sunt adevarate.dar,intamplator fica mea este studenta tocmai la universitatea bucuresti,la engleza si...o meditez la engleza de la gradinita.am platit sa faca vara cursuri la londra,unde a fost bine apreciata.colegii ei care invata la londra au 6-7 exam. /sesiune.fica mea spune ca are 17 examene/sesiune.invata foaryte mult,iar dumneavoastra spuneti ca studentii nu invata.nu credeti ca se insista mult cu acele cursuri inutile?cum explicati ca la anumite examene studentul afla doar in ziua ex. daca poate intra sau nu?nu credeti ca trebuie facuta o reforma?eu am fost la cursuri liceale in marea britanie si stiu cum se invata aici.nu credeti ca d.voastra profesorii sunteti prea rigizi?

 

 

Gresit.

se pleaca de la o constatare: studentii sunt slab pregatiti. si nu numai, elevii de liceu sunt la fel de batuti in cap (imi povestea un prieten zilele trecute ce orori se petrec in lucrarile de bac).
pot confirma ca si in cercetare lucrurile stau la fel: fie candidatul la doctorat este incapabil sa citeasca literatura stiintifica (auzi scuze uluitoare de genul: asta nu s-a predat la cursuri), fie colegul tau de cercetare te plagiaza fara nici o jena.
ok. adevaruri adevarate.
insa asta tine de coruptia din sistem. nu de examenul de admitere. si inainte se intra relativ usor la facultate (ne amintim bine acele blestemate "culegeri" de orice: adica, ca si astazi, si atunci se lucra dupa retzeta).
deosebirea dintre "astazi" si "ieri": pe vremuri, multi dintre cei intrati la o facultate nu treceau de primul an.
nici taxa nu este cu adevarat o problema. am avut si experienta unei facultati din vest: unde studentul se impovareaza pe juma de viata cu un "student loan" si trage tare; trage tare pt ca stie ca profesorul nu prea are mila de banii lui, si stie si ca acel GPA final conteaza intr-un cv.
diferenta dintre vest si "la noi": taxa la o privata romaneasca este echivalenta cu un bun de larg consum: televizor, frigider, nu mai mult de o plasma latzita exagerat. este o prostie: stundeti de 3000-5000 de lei.
in vest: la o facultate de stat: in jur de 15-20000 dolarei/an; la privati: cam 40000/an. faceti comparatia.
in fine, mana in mana cu coruptia merge si calitatea slaba a profesorilor, mai ales in universitar. e chestie de standarde: poate ca ar trebui sa importam si noi acel sistem de "tenure track", macar intr-o forma imblanzita la inceput.

 

 

s-a dus performsntza in invatzamint.

Fara performanta se obtzine un carton folosit in a educa performantzele urmashilor .
......
Asta-i "performantza"..la noi.(shi nu numai in invatzamint).

 

 

Mda

Adevarat,excelent articol care arata nivelul de cultura al elevilor:cea ce e trist insa ,e faptul ca asistam la Vanghelizarea Invatamantului Romanesc

 

 

cateva nelamuriri

nu vreau sa acuz;doar sa pun cateva necunoscute pe tapet;de ce la la universitatea targoviste se cumpara orice examen?cum este posibil ca persoane peste 50 de ani varsta sa fie bursieri,cumparand examene?vreti exemple?stiu multe persoane!nu credeti ca un mare pas inainainte al coruptiei a fost infiintarea a zeci de noi universitati?nu credeti ca profesorii universitari iubesc mai mult banul decat a profesa?

 

 

Dezastrul invatamantului romanesc

Invatamanul romanesc, pastorit de alde andronescu, garantata vanglelie si ceilalti baroni, capusat de sindicalisti de teapa lui nistor, toaca de multi ani multe zeci de miliarde de euro, inutil si ineficient, numai in folosul celor de mai sus, invatamantul ajungand o paragina in pragul prabusirii, nivelul de cunostiinte al elevilor romani, conform normelor europene este pe ultimele locuri. Din cauza profitorilor si a sistemului clientelar, exista o uriasa rezistenta a sitemului la reforme reale, bazate pe competitie si pe modele occidentale, singurele care pot sa puna ordine si sa aduca performanta.

 

 

(in)competenta transversala

As fi vrut sa scriu ca situatia nu e atat de grava, ca mai sunt si exceptii, dar tendinta articolului si a postarilor e sa spuna ca toate-s praf / lumea-i cum este / si ca dansa suntem noi.
Eu n-am terminat liceul in anii '50, ci in 2001. In cei patru ani de liceu am citit mult, de-atunci dateaza cultura mea generala. Rar mai am timp sa citesc beletristica - in rest - numai carti de specialitate. Ce vreau sa spun e ca indiferent de sistemul de invatamant, elevul/ studentul este si trebuie sa fie un autodidact.
Dupa mine, diferenta dintre ,,atunci" si ,,acum" nu este data de continut versus competente (disciplinare sau transversale), ci de faptul ca elevii nu mai citesc. De ce nu mai citesc este o alta poveste...

 

 

"perle'

Poemul "Luceafărul" a fost scris de Tudor Arghezi! In Balada populară "Miorita", principalul personaj este o oaie turnătoare, iar Toma Alimos l-ar bate la orice oră din zi pe Bruce Willis. Mai in glumă, mai in serios, acestea sunt doar cateva dintre răspunsurile date de elevi la tezele din acest an. Nu ne intrebati ce note au luat...

Cel mai important poet al neamului a avut parte in acest an de un tratament special din partea elevilor. Pentru inceput, cea mai cunoscută capodoperă a sa i-a fost contestată...cu nonsalantă. "Intrebare: Cine a scris poezia "Luceafarul"? Răspuns: Tudor Arghezi."

Iată si motivul care l-a inspirat probabil pe Mihai Eminescu să scrie volumul său cu elegii. "Eminescu este trist pentru ca nu a reusit sa facă nimic in viata lui", a scris un elev.

Cat despre jertfa si actul de creatie al mesterului Manole, elevii au un punct de vedere...usor diferit. "Manole a pus-o pe Ana la zid si a inceput să o lucreze…"

In viziunea elevilor, Toma Alimos ar fi salvat cu sigurantă toate victimele de pe Titanic. Cine stie? La cate brate spun elevii că ar fi avut eroul, poate că ar fi adus chiar inot vasul la mal.

 

 

citit articol.

corect. reforma trebuie sa inceapa cu invatamantul.
este singura posibilitate de a scoate tara din ra**tul in care este. ar putea dura vreo 20 de ani, dar alte solutii miracol de azi-pe-maine nu exista. data fiind actuala clasa politica. numai o societate bine educata, cu simt civic bine dezvoltat mai poate supravietui in lumea de maine. dar pentru asta avem nevoie de oameni cu viziune. astfel ca Basescu a fost cea mai mare dezamagire: sa te joci cu tara pentru parfumul unei blonde tzine de absurdul suprarealist.
de aceea spun: romanica-manelica este o tara fara viitor pe termen mediu.

 

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor