Elevii din Bucuresti vor sustine doua simulari la materiile de la examenele nationale

Joi, 18 Octombrie 2012, ora 20:18
3268 citiri
Elevii din Bucuresti vor sustine doua simulari la materiile de la examenele nationale

Elevii bucuresteni vor sustine doua simulari la materiile de la Evaluarea Nationala si Bacalaureat, potrivit planului de masuri pentru cresterea gradului de promovabilitate la examenele nationale, care a fost aprobat de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

Astfel, la 30 ianuarie, va fi organizata o prima simulare pentru gimnaziu si liceu la limba si literatura romana, din materia de la clasele terminale. Aceasta va fi urmata, pe de data de 1 februarie, de o simulare pentru gimnaziu si liceu la matematica.

O a doua simulare pentru gimnaziu si liceu, din materia prevazuta in programele de examen, va avea loc la limba si literatura romana in data de 24 aprilie, iar la matematica pe 26 aprilie.

Pentru candidatii care sustin examenul de Bacalureat vor mai fi organizate in plus o simulare la istorie in data de 26 aprilie, precum si una la disciplinele la alegere de la proba scrisa la alegere a profilului si specializarii, in data de 22 aprilie.

In document se arata ca ISMB si-a propus cresterea procentului de promovabilitate a candidatilor care participa la examenele nationale din 2013. In acest sens, fiecare unitate de invatamant trebuie sa-si concentreze eforturile spre imbunatatirea procentului de promovabilitate la nivelul scolii, prin identificarea si implementarea unor masuri remediale pentru elevii claselor terminale de gimnaziu sau liceu.

Astfel, planul mai prevede si o serie de alte masuri pentru identificarea in fiecare unitate de invatamant a punctelor slabe si pentru realizarea unor planuri care sa remedieze problemele, bazate pe realitate.

Este vorba despre aplicarea unui chestionar pentru elevii claselor terminale de liceu, in cursul saptamanii 15-19 octombrie. Potrivit ISMB, chestionarele vor permite realizarea unor statistici preliminare privind nivelul de participare la examenul de Bacalaureat si rezultatele preconizate, precum si fundamentarea planurilor de masuri la nivelul scolii sau al disciplinelor de examen. Rezultatele interpretarii chestionarelor vor fi prezentate si discutate in sedinta Consiliului Profesoral din fiecare unitate de invatamant.

Frecventa elevilor, monitorizata

De asemenea, cadrele didactice vor trebui sa realizeze o situatie cu rezultatele obtinute de elevii claselor terminale la evaluarea initiala. Totodata, va fi monitorizata frecventa elevilor la clasele terminale de gimnaziu si liceu.

In plus, va fi prezentata o situatie referitoare la evolutia scolara a elevilor pe parcursul gimnaziului si a liceului. Situatiile centralizate pe sector vor fi transmise catre ISMB pana la data de 23 octombrie.

In baza analizelor efectuate in fiecare scoala in legatura cu rezultatele obtinute de candidati la examenele nationale din 2012, precum si a rezultatelor obtinute de elevii claselor terminale de gimnaziu si liceu la evaluarea initiala, vor fi elaborate planuri de masuri la nivelul catedrelor si la cel al unitatii de invatamant, pana pe 25 octombrie.

Sefii catedrelor de specialitate vor transmite pana la 29 octombrie planurile ce includ masurile menite a remedia problemele catre profesorii metodisti de specialitate care au repartizata unitatea de invatamant respectiva spre monitorizare. Acestia vor avea obligatia sa asigure periodic consilierea, indrumarea si monitorizarea punerii in aplicare a masurilor.

Responsabilii comisiilor metodice din scoli vor preda metodistilor si un grafic cu pregatirile suplimentare si un raport asupra nivelului de participare a elevilor la orele de curs, respectiv la orele de pregatire suplimentara.

Metodistii vor verifica in perioada 10-14 decembrie pentru primul semestru si intre 22-26 aprilie pentru cel de-al doilea parcurgerea materiei si asigurarea evaluarii ritmice, obiective si relevante, prin vizite la unitatile de invatamant repartizate.

Unitatile de invatamant liceal vor lua masuri pentru anuntarea graficului de pregatire suplimentara pe discipline catre absolventii proprii din seriile anterioare, facilitand participarea acestora la orele de pregatire organizate pentru elevii claselor terminale.

In perioada urmatoare, la propunerea ISMB vor debuta cursuri de formare pentru cadrele didactice in vederea eficientizarii activitatilor de pregatire a elevilor pentru examenele nationale Cursurile vor fi desfasurate prin Casa Corpului Didactic Bucuresti.

ISMB mai afirma ca va sprijini unitatile de invatamant preuniversitar din Bucuresti in cazul in care sunt probleme legate de frecventa la ore a elevilor, participand prin reprezentanti la lectorate cu parintii la nivelul scolii, in special in unitatile de invatamant unde la clasele terminale se inregistreaza prezente medii sub 25% la orele de specialitate.

In document se mai arata ca din analizele interne efectuate la nivelul ISMB au rezultat o serie de puncte slabe in ceea ce priveste exemenele nationale. Printre acestea se numara nivelul de participare la ore, precum si cel de implicare si participare activa in cadrul activitatilor de la clasa, lipsa preocuparii elevilor pentru studiul individual, lipsa adaptarii demersurilor didactice la specificul claselor, lipsa stabilirii unor "tinte stategice" la nivelul fiecarei ore, precum si lipsa obtinerii feed-back-ului la fiecare ora.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Bucuresti doua simulari examene nationale, #Evaluarea Nationala Bacalaureat 2013, #simulari Bacalaureat 2013 , #evaluare educatie