Romania reala: Invatamantul romanesc, incotro?

Autor:
Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 20:20
8371 citiri
Romania reala: Invatamantul romanesc, incotro?

Le-am cerutstudentilor mei, anul III Romana-Engleza, sa comenteze, in engleza, un poem englez din secolul XIX, la alegere.

Trei sferturi n-au putut numi niciun poet englez din secolul XIX si nicio poezie. (Au studiat in anul II Byron, Coleridge, Wordsworth, Shelley). Unul a povestit un roman de Dickens. Cinci au povestit piesa de teatru Romeo si Julieta(numita alternativ "roman",novel, oripoem).Restul de cincisprezece din saizeci, care si-au amintit totusi o poezie, au scris totusi in engleza.

Am corectat mai jos greselile lor:

themnu poate inlocuitheir.Nu se poate spunethem motherin loc detheir mother. intitulatednu exista in engleza (cf. Merriam-Webster).

combinatednu exista in engleza.

to enjoy of lifee incorect ( verbulto enjoye tranzitiv).

writtede incorect in loc dewrote.

poetrynu e identic cupoem.

lirycsnu e ortografiat corect si cu siguranta nu inseamna textul unei poezii, ci versurile unui cantec.

romannu exista in engleza, corect enovel.

disapointnessnu exista, corect edisappointment.

beautifuly thinge incorect.

tryede incorect.

gavesnu exista (givesaugave).

tooked placee incorect.

tabloulGiocondanu e de Picasso, ci de Leonardo da Vinci.

Romeo and Julietnu e un roman.

Romeo and Julietnu e un poem.

Shackspearnu se scrie astfel.

Daca se dadea admitere la facultate ei ar fi cazut la admitere. Toti acesti tineri vor deveni profesori de limba engleza si romana peste trei luni.

Imi este inexplicabil cum asemenea studenti pot deveni profesori, cand in oranduirea veche, bolsevica si totalitarista, ei n-ar fi putut nici macar trece admiterea. Cum s-a ajuns in aceasta situatie?

Putin dupa Revolutie, prin 1995, cred, au aparut locurile cu taxa la Universitati. Ceva mai tarziu s-a suprimat concursul de admitere.

Astfel, Universitatile au dat de gustul banilor. Studentii deveneau intangibili. De vreme ce plateau, prezenti sau nu, trebuia sa treaca examenele, trebuia sa capete diplome. Dupa diplome, dadeau concursul de titularizare, pe care nu-l luau, ramaneau suplinitori si titulari negasindu-se, tot suplinitorii predau.

Primii studenti pe bani au terminat prin 2000. Primii lor elevi au terminat liceul prin 2004. Dupa implementarea programului Bologna, studentii au terminat in trei ani in loc de patru sau cinci, cu lucrari de licenta de saizeci de pagini, nu de o suta sau doua sute.

Lucrarile scurte pot fi cumparate sau descarcate contra cost de pe Internet, de pe site-uri specializate (o suta de lei bucata).

Liceenii intra pe bani la Universitate, fara admitere, termina in trei ani, devin profesori suplinitori, iar elevii lor sunt prost pregatiti, mai prost pregatiti decat precedentii.Paradoxal, se face mai multa scoala la liceu decat la Universitate: la liceu, profesorii pot inca sa lase repetenti elevii care nu invata, fiindca liceul e gratuit, iar profesorii nu sunt platiti dupa numarul de elevi. Studentii sunt mai prost pregatiti decat elevii de liceu.

Le-am cerut celor saizeci de studenti ai mei referate. Din saizeci, mi-au dat referate vreo 20. Din ele, zece erau transcrise (CTRL+ paste) de pe un site Internet, www.referate.ro.

O vina pentru situatie o are asa-numitul invatamantaxat pe competente. In noul sistem, elevii, vezi doamne, nu mai tocesc date seci, ci dobandesc competente. Mare este confuzia din capetele pedagogilor de scoala noua!

Exista materii axate pe competente (a invata engleza, franceza ori muzica inseamna sa stii vorbi engleza, franceza, respectiv sa canti, fluieri sau fredonezi melodii). Exista materii bazate pe cunostinte (istoria, geografia, anatomia si zoologia, de pilda). Exista materii intermediare, ca biologia si chimia, in care competentele si cunostintele sunt complementare. Cultura generala e alcatuita doar din cunostinte.

Educatia axata pe competente naste monstri, fiindca a sti cine a pictat Gioconda e o cunostinta, nu o competenta. O alta studenta, tot de anul III Litere, ma instiinteaza ca poetul ei preferat e Macedonski, autorul frumosului poem"Mistretul cu colti de argint".

Pe vremea mea, a numi pe cineva "autorul meu preferat" presupunea macar sa-i fi poti identifica poeziile.Se presupune ca un absolvent de engleza stie dupa trei ani ca in engleza, romanul se numestenovel.

Universitatea zulusa

Este imperativ necesar, e indispensabil sa se revina la Universitatea gratuita cu concurs de admitere si cu numar limitat de locuri.E suficient ca s-a inchis un cerc vicios, ca absolventii de universitati fast-food au virusat invatamantul gimnazial si liceal si trimit universitatilor liceeni care nu stiu nimic.

Conform cu site-ul QS, Quaquarelli Symonds, Israelul, tara mica, cu suprafata Moldovei, are trei universitati pe locurile 102, 114 si 132 din lume. Carolina din Praga e pe locul 230 in lume. Universitatea Eotvos Loranddin Budapesta e pe locul 400.

Universitatea Bucuresti e pe locul 500, langa Universitatea din Szeged, (populatie 166.000 locuitori) Universitatea Kwazulu din Africa de Sud, din Bangladesh , Kazahstan si Sri Lanka.

Universitatea din Liubliana e pe locul 400. Universitatea Iagelona din Polonia e pe locul 302. Universitatea Ben Gurion, din desertul Neghev, e pe locul 323. Universitatea Babes-Bolyai este dupa locul 600, langa niste universitati saudite, srilankeze si kazahe (nisip, jungla, nisip).

Site-ul ARWU al Institutului de Pedagogie al Universitatii Jiao Tong se opreste la primele cinci sute de universitati din lume, unde pe la coada se afla Universitatea Kwazulu Natal, cea din Liubliana si cea din Wellington, Noua Zeelanda.

Universitatea din Bucuresti are de ajuns din urma universitatea zulusa din Durban, cea slovena (Liubliana, 280 000 locuitori) si cea din Wellington (386000 locuitori, la capatul lumii, in largul Pacificului).

Am expus in Observatorul cultural, numarul 296 din 2005, cazul unui profesor universitar de latina. Greselile de traducere pe care le facea demonstrau o cunoastere precara a limbii latine.

(Solilocviile lui Augustin) Aliud est enim exhausta pestis, aliud consopita.

Una este o epidemie terminata, altceva e o epidemie care mocneste.

Dan Negrescu, traducere la Solilocvii, p. 60: "una sunt secaturile molimei, si alta scufundarile in somn adinc".

(Etica lui Abelard) Poenitentia est commissa deflere et flenda non commitere. Cainta inseamna sa deplingi cele savirsite si sa nu savirsesti lucruri de deplans.

Dan Negrescu, Etica lui Abelard, p. 81: "Cainta a fost data spre a plange, dar nu inseamna ca plansul o si face eficienta".

(Solilocviile lui Augustin) Hoc ergo unum superius praetermiseras. Trecusesi cu vederea acest lucru mai sus.Dan Negrescu, traducere la Solilocvii, p. 82: "Asadar, acest lucru il pui mai presus".

(Toma de Aquino,De ente et essentia) sicut diaphaneitas deaere." - .ca transparenta laaer. Dan Negrescu, traducere, p. 85: ". starea diafana inarama.".

Un om care confundaa neglijacua pune mai presussi care confunda transparenta aerului cu opacitatea aramei, prevedeam in acel articol, va deveni in curand conducator de doctorate in limba si literatura latina.

Profetia mi s-a adeverit. Din 2009, profesorul dr. Dan Negrescu, de la Facultatea de Litere din Timisoara, conduce doctorate in limba si literatura latina.

Invatamantul romanesc e prabusit cu totul. Predau profesori care fac greseli de clasa a sasea. Absolva cu diploma studenti care acum cinsprezece ani ar fi cazut la admitere. Conduc doctorate oameni total necalificati. Comisia centrala de acreditare a titlurilor universitareface conducatori de doctorat in gluma.

Sunt un excelent prooroc. Nu se mai mira nimeni ca n-avem universitati remarcabile cu cercetatori remarcabili, cand insisi conducatorii de doctorat se fac din carton lipit cu aracet.

Am cunoscut din mers, pe strada, in aprilie 2010, un domn, Chira, din Bistrita ori Dej. De meserie facea garduri de fier. Ca studii, ispravise liceul cu vreo patruzeci de ani in urma. Am stat de vorba despre Eugen Barbu, Ivasiuc, Blaga, Esenin, Petru Culianu, Cioran, I. D. Sirbu siArt Nouveau. Citise imens.

Am stat de vorba la Sasca Montana cu un batranel sarman, Mircea Bragea, despre navarhii de la Arginuse, Hannah Arendt,Parinteasca dimindari,poeziile lui Dinescu, Ernest Renan, despre depozite cuaternare porfiroblastice, marnocalcare triasice si Ben-et-Nash, prima stea din Ursa Mare. Ca studii, avea cinsprezece ani de temnita grea dupa 1950.

Cand universitatile romanesti vor fi in stare sa cultive intelectuali de talia absolventilor de liceu din vremea lui Dej, de talia puscariasilor din vremea lui Groza, fiti amabili si treziti-ma.

Problema universitatilor din Romania nu e sa ajunga din urma cine stie ce universitati vestice. Problema universitatilor noastre e sa ajunga din urma nivelul liceelor romanesti din 1988. Si atunci mai vorbim.

Educatia e singurul domeniu in care nu se vorbeste de greaua mostenire a comunismului. Regimul de debandada, numit democratie si ministrii incapabili si iresponsabili au transformat invatamantul romanesc intr-un haos.

Din toti olimpicii internationali romani de anul trecut, unul singur s-a inscris de nevoie la Universitatea din Bucuresti, fiindca nu stia engleza, ca sa devina bursier la o Universitate straina.

Fac inca patru profetii: Peste cinci ani niciun liceean olimpic nu se va inscrie student in vreo universitate romana.

Peste zece ani, nivelul de analfabetism al studentilor romani va fi acelasi ca cel pe care l-am pomenit mai sus.

Peste zece ani nicio universitate romaneasca nu va intra in lista primelor cinci sute de universitati din lume, iar kazahii, sauditii, srilankezii si zulusii ne vor privi, ca si acum, de sus.

Nici peste zece ani ministerul Educatiei nu-si va decupa din presa un articol despre starea invatamantului roman, ca sa-l aiba la indemana.

Dan Ungureanu

Citeste si:
Dubla măsură a lui Iohannis: Plagiatul lui Ponta versus plagiatul lui Ciucă. Ce spunea președintele în 2014 VIDEO
Dubla măsură a lui Iohannis: Plagiatul lui Ponta versus plagiatul lui Ciucă. Ce spunea președintele în 2014 VIDEO
Klaus Iohannis, președintele României, a fost extrem de critic în anul 2014 față de lucrarea de doctorat plagiată a lui Victor Ponta, comparativ cu reacția pe care a avut-o în cazul...
„Nea Petrică” Daea s-ar putea întoarce în funcția de ministru al Agriculturii. Care sunt alte nume luate în calcul pentru înlocuirea lui Chesnoiu
„Nea Petrică” Daea s-ar putea întoarce în funcția de ministru al Agriculturii. Care sunt alte nume luate în calcul pentru înlocuirea lui Chesnoiu
PSD stabileşte miercuri, în şedinţa Consiliului Politic Naţional, cine va prelua portofoliul Agriculturii, după demisia lui Adrian Chesnoiu, în urma cererii DNA de ridicare a imunităţii...