Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Situatie aberanta la ierarhia mediilor de admitere la liceu

Sambata, 06 Iulie 2013, ora 21:13
3132 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Situatie aberanta la ierarhia mediilor de admitere la liceu

Cine are rabdarea sa faca niste calcule privind ierarhia mediilor de admitere la liceu ramane stupefiat: Media de admitere la liceu se obtine ca medie aritmetica a mediei claselor V-VIII si a mediei de la Evaluarea Nationala.

Iata situatia de la Bucuresti, unde avem 11.377 posibili candidati la admiterea la liceu. Spun posibili pentru ca nici in anii trecuti nu s-au inscris toti candidatii pentru repartitia computerizata de admitere in liceu.

Iata statistica notelor:

9-10= 38% ; 8-8,99=23%; 7-7,99= 16%; 6-6,99= 12%; 5-5,99= 8%; 3,60-4,99= 3%

Adica, intre 8-10 avem 61% dintre absolventii clasei a VIII-a, iar intre 7-10 avem 77%! Plus 1300 de note de 10 la Evaluarea Nationala, la matematica. O tara de genii, ce mai!

Ce facem insa atunci cand aceste medii generale sunt contrazise de mediile pe tara de la Evaluarea Nationala, cand 24% n-au luat nici cinci. Ministerul nu a publicat statistica pe transe de medii, cum facea in alti ani, (oare de ce?), multumindu-se cu precizarea "Cele mai multe note peste 5 au fost inregistrare in transa de note 9 - 9,99 (29.666)".

Raportat la cei 162.693 de elevi inscrisi, inseamna 18%, mult diferit de procentul de 38% inregistrat la ierarhia mediilor de admitere la Bucuresti. Explicatia vine de la mediile claselor V-VIII, mult peste cele de la Evaluarea Nationala, in ciuda faptului ca aici s-au dat subiecte extrem de usoare, din categoria "cate mere are Ana".

Concluzia este: continuam sa ne mintim ca suntem o tara de genii, traim in continuare in minciuna, mistificare, ipocrizie, amagindu-ne cu ce nu avem, un invatamant performant.

Situatia aceasta are consecinte cu impact social devastator. Elevii buni si foarte buni sunt scufundati in masa larga a celor mediocri, fara satisfactia de a le fi recunoscute meritele. Nu mai exista diferente de notare reala intre elevi. Ce motivatie ar avea sa se pregateasca in continuare foarte bine daca nu ies in fata cu nimic, daca societatea nu-i apreciaza cu nimic.

Elevii si profesorii corecti, demni si integri sunt sanctionati de o societate bolnava, care nu numai ca nu le recunoaste valoarea, dar este posibil sa piarda si locurile de la liceele foarte bune, unde se va intra cu medii de la 9,80 in sus!

Acesti elevi foarte buni vor pleca, probabil, dupa terminarea liceului la universitati straine, nemaiavand incredere intr-o tara care in loc sa aprecieze tinerii valorosi ii ascunde printre mediocritati.

Se constata si o fuga de scoala a tinerilor. 40.000 de absolventi ai clasei a VIII-a nu s-au mai inscris la Evaluarea Nationala, iar 50.000 nu s-au inscris la Bacalaureat. Si asta pentru ca diplomele obtinute in astfel de conditii nu sunt recunoscute in piata muncii, angajatorii privati stiu si ei cum sunt obtinute si nu dau doi bani pe ele.

Aici am ajuns ca rezultat al politicilor din educatie si formare profesionala generate de clasa politica. Cu exceptia Legii Educatiei Nationale, promovate de Guvernarea Boc, amputata intre timp de actuala Putere, in rest culegem roadele politicii de ascundere sub pres a realitatii din sistemele de educatie si formare si dirijarea spre fabricile de diplome universitare a unui numar cat mai mare de tineri platitori de taxe.

Solutii exista, cu conditia sa avem un guvern si un premier care sa nu plece de la premiza ca 99% este ok, doar accidente regretabile pe ici pe colo.

O evaluare standardizata la nivel de tara se poate pune in opera dupa ce stabilim harta competentelor asteptate de la elevi, generale, specifice, pe discipline si etape de scolarizare.

Este posibila construirea de bazine de itemi standardizati, la nivel de tara, care sa constituie baza evaluarii predictive si sumative (la inceput si sfarsit de an scolar).

Evaluarile predictive si sumative, cele de la examenele de absolvire, se pot face cu aplicatii informatice, care sa genereze teste tip grila personalizate, cu subiecte similare dar nu identice, cu corectare tot informatica, fara interventia profesorilor. Am avea astfel o oglinda fidela a situatiei invatamantului la un moment dat.

Sunt multe alte posibilitati care se aplica deja in state cu invatamant performant.

Profesorii trebuie sa inteleaga ca salariile si pensiile lor sunt platite astazi de elevii lor de acum 20-30 de ani, banii nu pot veni din cer sau din alta parte.

Si atunci, cine pacaleste pe cine, cine fura caciula cui?

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#evaluare nationala rezultate, #inscriere liceu 2013 , #evaluare nationala 2013