Invitatii Ziare.com Oana Badea: Evaluarea Nationala 2014 si minunea iluminarii la disciplina matematica

Duminica, 29 Iunie 2014, ora 18:56
4603 citiri
Invitatii Ziare.com Oana Badea: Evaluarea Nationala 2014 si minunea iluminarii la disciplina matematica

Dupa afisarea rezultatelor examenului de la clasa a VIII-a, opinia doamnei profesoare Carmen Stoica de la Scoala 99 din Bucuresti s-a transformat in adevar. Notele obtinute la proba de limba romana au fost mai slabe decat cele obtinute la matmatica. Intrebarile si problemele ridicate in scrisoarea doamnei ar trebui sa primeasca un raspuns.

Pe de alta parte, inversarea rezultatelor pe discipline in favoarea matematicii se impune a fi analizata si explicata. Cum s-a produs totusi minunea iluminarii la matematica? Dupa ani si ani, matematica, Cenusareasa de altadata si-a luat revansa insfarsit. Asa sa fie? Raspunsul il vor da din toamna, profesorii de matematica din liceele tarii. Toamna se numara bobocii! Va sfatuiesc sa ascultati vocea din cancelariile profesorale.

Am sa fiu foarte clara de la inceput. Absolventii clasei a VIII-a au participat onest la un examen gandit si pus in opera de cei ce au aceasta responsabilitate. Notele copiilor sunt reala raportat la performanta pe care a putut sa o produca, fiecare elev in parte, in ziua probei. Fata in fata cu un subiect dat fiecare a rezolvat cum a putut mai bine. Si totusi de ce empatizam instantaneu cu doamna profesoara Carmen Stoica? De unde vine senzatia neplacuta de gust amar?

Este evident ca exista cel putin doua planuri diferite in derularea examenului national. Vorbesc acum in calitate mea de dascal. Planul elevilor aflati in competitie pentru acces catre liceul mult visat si planul adultilor: profesori, parinti, organizatori. Caci daca ar fi sa vorbesc despre planul politic, atunci as spune ca anul electoral este mai mult decat nefast pentru acuratetea rezultatelor de sistem.

Realitate, adevar, corectitudine. Ma trezesc vorbind despre acestea ca si cum politicului i-ar pasa catusi de putin. Gresit! Politicul lucreaza cu perceptii. Nu conteaza ceea ce este cu adevarat ci conteaza ceea ce se percepe a fi adevarat. Nesansa este ca, in politica, un neadevar poate fi cosmetizat si apoi livrat opiniei publice drept adevar infinit mai repede decat reuseste un profesor sa explice elevilor sai "participiile si gerunziile adjectivizate".

Atat timp cat ne pastram capul pe umeri si putem corela informatii publice nimic nu e pierdut. De aceea, va reamintesc rezultatele simularilor de la clasa a VIII-a din martie 2014. 48,8% din candidati au obtinut medii peste 5, doar 30,4% dintre elevii de clasa a VIII-a au obtinut note peste 5 la matematica si 66,95% au promovat proba de limba romana. Pe buna dreptate ingrijorat, ministerul preciza intr-un comunicat: "Notele de la Matematica indica un nivel scazut de pregatire a elevilor, in conditiile in care subiectele au fost de nivel mediu".

Aceasta minune trebuie negresit explicata. La noi e ca in basme. In doua luni s-a obtinut cat alte sisteme de educatie au dobandit in ani de efort didactic si financiar.

Si daca initial unora li s-a parut tendentioasa afirmatia legata de rezultatul de la matematica, nadajduiesc acum ca afirmatia "minunea iluminarii" nu este nici macar fortata.

Fara sa vreau recitesc scrisoarea doamnei profesoare Stoica si recunosc cu voce tare ca a avut dreptate: "E, asadar, vina noastra, a celor mari, ca toleram un astfel de sistem si suntem parte a lui..." Cine ar vrea sa fie parte a unui sistem in care distorsionarea realitatii este posibila printr-o recalibrare a subiectelor de examen la o disciplina in defavoarea performantei elevilor la cealalta disciplina?

"Ar trebui sa schimbam ceva, cat inca se mai poate", spune doamna profesoara Carmen Stoica. Stiu si eu asa cum multi dintre noi stim ca pentru aceasta schimabare este necesara o masa critica de oameni implicati. Exista aceasta masa critica. Mai trebuie facut un singur lucru sa isi dea mana unul altuia oriunde ar fi.

Oana Badea a detinut functia de secretar de stat in Ministerul Educatiei in guvernul Boc, dupa ce, anterior, a fost inspector scolar general adjunct la Inspectoratul Scolar Judetean Alba.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#rezultate Evaluare Nationala 2014, #scrisoare profesoara evaluare nationala , #evaluare nationala 2014