Perle la Evaluarea Nationala: "Contemporan, ce ma-sa o mai fi si asta?"

Marti, 24 Iunie 2014, ora 16:32
12547 citiri
Perle la Evaluarea Nationala: "Contemporan, ce ma-sa o mai fi si asta?"

Subiectele de la proba scrisa de Limba si literatura romana le-au dat batai de cap absolventilor de gimnaziu care dau examenul de Evaluare Nationala.

Unul dintre elevi a consemnat in lucrare ca poemul la prima vedere pe care l-au avut de comentat, "Randuri pentru Anul Nou", de Ion Minulescu, "are un mesaj frumos", dar recunoaste ca nu prea l-a inteles, scrie Adevarul. "Nu am ce sa spun, jos palaria, dar nu prea stiu ce vrea el sa zica, comunica cu un element al naturii, cred", a scris acesta pe foaia de examen.

Evaluare Nationala 2014: Subiectele la Limba si literatura romana

"Poezia este prea trista si are sentimente de tristete, iar tristetea este dureroasa, e deprimant sa fii asa, dar e ok ca poti comunica cu acest An nou care vine odata pe an si e prea tare ca-ti aduce mancare si distractie, dar el a uitat sa precizeze asta", a scris un alt candidat.

Un alt elev a considerat ca titlul poeziei este "socant si sukar" si ca Ion Minulescu este "un al doilea Eminescu", in vreme ce un absolvent de gimnaziu considera ca "Minulescu este un bolnav, suferea si comunica cu obiectele".

La cerinta de gramatica, un candidat a scris pe foaia de examen: "Predicativa este: 'profa este prea tare, si are ochelari sexy', 'psihologice - verb', 'Anul Nou este un verb compus'".

"Contemporan, ce ma-sa o mai fi si asta?"

La ultimul subiect, unde elevilor li s-a cerut sa relateze o intamplare de la intalnire organizata de scoala cu un poet contemporan, multi au relatat intalniri imaginare cu Creanga sau Eminescu, semn ca nu aveau proprietatea termenului "contemporan".

"Contemporan, ce ma-sa o mai fi si asta?", a scris unul dintre candidati, recunoscand astfel ca nu stie ce inseamna acest termen.

"M-am intalnit inca de pe hol cu Creanga si i-am zis 'tu esti Mare sef, sa stii ca mi-au placut amintirile tale, poti sa mi le zici inco data, hai te rog'", a scris un alt candidat pe foaia de examen.

Un elev care a relatat o intalnire imaginara cu autorul "Luceafarului" a scris: "Mihai Eminescu se intalnise cu iubita lui si ne spunea ca aseara a scris o poveste de iubire despre ei, prea tare si poetul este din ce vad cum l-a descris Creanga in trecut".

Un alt absolvent de gimnaziu care a venit nepregatit la examen a fost mai sincer si a incercat sa gaseasca indurare de la profesorul corector, scriind: "Sper sa fii bun corectorule si sa-mi apreciezi macar efortul ca am ajuns pana la scoala".

Evaluare Nationala 2014: Calendarul examenelor pentru absolventii de gimnaziu (Video)

La subiectul I, absolventii de clasa a VIII-a au avut de rezolvat o serie de cerinte pe baza poemului "Randuri pentru Anul Nou", de Ion Minulescu.

La subiectul II, candidatilor li s-a cerut sa comenteze un articol de ziar ce avea la baza ideea conform careia "cartile de fictiune pe care le citim ne ajuta sa empatizam cu cei din jur si sa ne adaptam mai usor la diverse situatii de viata, arata cele mai recente studii psihologice".

La subiectul III, absolventii de gimnaziu au avut de relatat o naratiune in care sa prezinte o intamplare petrecuta in timpul unei intalniri cu un scriitor contemporan, organizata de scoala.

Marti, pe 24 iunie, a avut loc a doua proba din cadrul examenului de Evaluare Nationala 2014, cea la Limba si literatura materna. Miercuri, pe 25 iunie, absolventii de scoala generala vor sustine proba scrisa la Matematica.

In perioada 28 iunie - 30 iunie, profesorii vor rezolva contestatiile depuse de elevii nemultumiti, urmand ca pe 1 iulie sa fie afisate rezultatele finale.

Media obtinuta la examenele de Evaluare Nationala va avea o pondere de 75% in media finala de admitere la liceu, 25% reprezentand media generala din anii de gimnaziu.

Citește și:
Tensiuni într-o filială USR. Mai mulți membri se bat pentru candidatura la primărie
Tensiuni într-o filială USR. Mai mulți membri se bat pentru candidatura la primărie
USR Iași se află din nou în mijlocul unor tensiuni majore după ce trei membri au anunțat deja că vor să candideze pentru primărie în timp ce unii cer inclusiv dizolvarea conducerii....
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
PNL și PSD se află în mijlocul mai multor tensiuni, atât din cauza legilor Educației criticate în spațiul public de mai mulți social-democrați, dar și a taxei de solidaritate față de...