Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Evaluarea nationala - ne furam caciula? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 27 Iunie 2015, ora 07:50
8632 citiri
Evaluarea nationala - ne furam caciula? (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Educatiei ne-a anuntat ca notele peste 5 la evaluarea nationala de anul acesta au fost cu aproape 10% mai multe decat anul trecut.

E o veste buna in care as vrea sa cred. As vrea sa cred ca, dupa cum ne spune dl ministru Cimpeanu, elevii si profesorii au fost mai constiinciosi. Dar in afara de aceste procente nu prea am pe ce sa imi bazez optimismul.

In anul scolar care se incheie nu am vazut nimic in sistemul de educatie romanesc care sa imi sugereze un restart. Si o spun nu doar ca jurnalist care are in fata situatia macro, ci si de la nivelul micro ca parinte. Acelasi haos, aceeasi degradare lenta, aceeasi inadecvare a programelor, acelasi dezinteres generalizat. Numarul profesorilor cu autentic har este foarte mic, dar in general domneste regula minimei rezistente.

Si atunci ma intreb daca nu cumva cheia acestor rezultate substantial mai bune nu trebuie cautata in alta parte.

"Subiectele au avut un nivel de dificultate normal, nicidecum scazut, dar nici de olimpiada", spune ministrul Sorin Campeanu. Ce inseamna normal? Normal in raport cu ce? Cu o exigenta profesionist stabilita pentru final de clasa a 8-a? Normal in raport cu nivelul general scazut al scolii romanesti? Unde cade limita normalitatii?

Eu nu am caderea sa evaluez dificultatea subiectelor, dar daca intrebi profesori de limba romana si matematica, multi iti spun ca au fost foarte usoare. Asa au socotit si multi dintre elevi la iesirea din examen. Inteleg ca in cazul probei de limba si literatura romana a fost un subiect pentru care baremul de corectare a admis ca valabile doua variante de raspuns, pentru ca formularea ar fi fost considerata ambigua.

As vrea sa fiu bine inteleasa, nu pledez pentu exigente exagerate, pentru strivirea copiilor, dar cred ca o scadere a standardelor pentru a masca o stare proasta a educatiei nu ar reprezenta decat o imensa autopacaleala, o mutare a gunoiului sub pres.

Da, este foarte adevarat ca un examen national trebuie sa fie accesibil nu numai elevilor din scolile de elita, ci si celor din mediul rural, din orasele mici. Dar solutia nu este sa-i tragi pe cei buni in jos, ci sa-i ridici pe cei care sunt sub standard.

Nu foloseste nimanui sa demobilizezi calitatea, sa egalizezi la un nivel scazut. Nu aceasta mi se pare calea.

Da, avem probleme mari cu invatamantul din mediul rural si degetul pe aceasta rana l-a pus fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea intr-un interviu acordat Ziare.com: "Daca te nasti la tara, aproape ca esti condamnat la subperformanta. Daca nu ajungi la cele 2-3 scoli bune din oras, ai sanse tot mai mici sa te realizezi in viata. Cum au aratat si evaluarile din 2014, scoala romaneasca nu produce egalizarea sanselor, dimpotriva, adanceste inegalitatea. Pierdem talente uriase pentru ca nu asiguram copiilor egalitatea sanselor de a accede la resurse educationale de calitate." Si ca sa nu mai arate acelasi lucru anul acesta am scazut exigenta?

Rezolvarea acestei inegalitati ar trebui sa fie o prioritate absoluta. Dar asta inseamna sa accepti problema, sa o asumi si sa gasesti solutii pentru ea, nu sa o maschezi cu cifre.

Eu cred ca trebuie sa tindem spre ridicarea nivelului spre exigente din ce in ce mai mari, care sa fie sustinute de ridicarea nivelului educatiei, prin reforma reala de la nivelul programelor, prin investitii in dotari si salariile profesorilor, printr-o strategie inteligenta, coerenta si constant aplicata, indiferent de factorul politic.

Dar ceea ce cred ca s-a intamplat la aceasta evaluare, adica crearea iluziei unei sporiri de calitate prin scaderea standardelor, mi se pare extrem de periculos pentru ca eludeaza diagnosticul real si demobilizeaza copiii dispusi la efort si excelenta.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#rezultate evaluare nationala, #Evaluare Nationala 2015 , #evaluare nationala 2015