Examen de definitivat: Profesorii au primit subiecte mai usoare, ca la Bac

Joi, 20 Aprilie 2017, ora 19:35
3912 citiri
Examen de definitivat: Profesorii au primit subiecte mai usoare, ca la Bac
Foto: Arhiva Ziare.com

Peste 6.000 de profesori au sustinut, joi, proba scrisa a examenului de definitivat.

Testarea nu le-a creat probleme, asa cum s-ar fi asteptat unii dintre ei, iar subiectele au fost similare cu cele pe care trebuie sa le rezolve absolventii de liceu la examenul de bacalaureat.

Spre exemplu, profesorilor de limba romana li s-a cerut sa redacteze un eseu de 600 - 900 de cuvinte in care sa motiveze, formuland doua argumente, apartenenta unui text poetic apartinand lui Mihai Eminescu la un curent cultural/literar, prin mentionarea si exemplificarea a doua trasaturi ale acestuia.

"Motivati utilizarea virgulei in secventa: nici usi trantite, nici tropaitul copilului, nici strigatele nevestei, nici bombanelile batranului. Precizati ce parte de vorbire este fiecare dintre cuvintele subliniate: Gasi neasteptat de repede cheia, o vari in broasca si, cu genunchiul indoit - pentru ca in mana cealalta tinea servieta -, impinse usa, incet la inceput, si pe urma o dadu de perete", sunt alte cerinte ale examenului.

Cei care au sustinut examenul la istorie au avut de analizat in trei-patru pagini regimurile politice democratice si totalitare din Europa contemporana, avand in vedere: mentionarea a doua caracteristici ale unui regim totalitar din Europa, in perioada interbelica; mentionarea a doua fapte istorice desfasurate in politica interna din Romania, in perioada 1945-1946 si precizarea unei deosebiri dintre acestea, prezentarea a doua asemanari si a unei deosebiri dintre regimurile politice democratice din Romania interbelica, respectiv din Romania dupa 1989, dar si alte cerinte.

Un exemplu din testarea profesorilor de geografie este punctul la care candidatilor li se cere care pentru Carpatii Meridionali cuprinsi intre Valea Jiului si Culoarul Timis-Cerna sa precizeze tipul de relief predominant la peste 2000 m altitudine si trei forme de relief specifice si valorile climatice caracteristice la altitudini mai mari de 2000 m: temperatura medie anuala si precipitatiile medii anuale.

Mai simplu ca in alti ani, spun candidatii

Cei mai multi dintre candidati sunt de parere ca subiectele au fost mai accesibile comparativ cu anii precedenti, fiind increzatori ca vor trece examenul.

Dana, o tanara educatoare din Capitala, sustine ca subiectele au fost mai usoare decat se astepta. Lucreaza de doi ani cu prescolarii si si-a dorit de mica sa fie educatoare.

"La prima parte, am avut gramatica, la a doua, text liric din literatura pentru copii. Am mai avut doua exercitii, primul despre jocul didactic pentru varste de 4-5 ani, iar la al doilea exercitiu, am avut rolul convorbirii pentru presolari, un eseu de 300-600 de cuvinte.

Mi s-a parut foarte usor fata de ce s-a dat in anii trecuti. Cred ca modelul meu a fost educatoarea pe care am avut-o pentru ca, de cand eram mica, imi doream meseria asta", a povestit Dana.

La fel ca Dana, o alta candidata, Antoaneta, spune ca isi doreste sa promoveze acest examen pentru ca meseria de dascal este ceea ce vrea sa faca toata viata. Lucreaza in sistemul educational de mai bine de 8 ani si urmeaza sa se inscrie si la doctorat.

"A fost simplu, a fost un ansamblu la tot ceea ce contine cartea de consiliere. Este prima data cand dau definitivatul, dar titularizarea am dat-o de mai multe ori. Inspectiile au fost foarte simple, pentru ca sunt in sistem din 2009. Mie imi place foarte mult meseria asta si asta vreau sa fac in continuare, nu ma gandesc la bani. M-am uitat si pe subiectele de anul trecut si acum au fost mai usoare", a declarat Antoaneta Stanciu, cadru didactic.

Si salariile marite conteaza

Alti dascali recunosc ca si anunturile privind marirea salariala i-au impins sa incerce sa dea acest examen esential pentru cariera de profesor.

"Este primul an in care am lucrat la stat si m-am gandit sa dau acest examen. Pana acum, am lucrat la privat. Recunosc, faptul ca s-au marit salariile m-a determinat sa sustin examenul de definitivare. Am avut putine emotii, dar cred ca o sa iau peste 8. Am avut subiect din limba si literatura romana, poezie si doua subiecte de metodica si la metodica a fost mai greu, bineinteles", a afirmat Alexandra Mihai, educatoare.

Dar nu toti sunt la prima incercare. De exemplu, Dumitru este profesor de religie si anul trecut a picat proba scrisa pentru ca nu s-a pregatit suficient.

"Pentru cine a invatat, subiectele au fost usoare. Am dat si anul trecut, dar nu am reusit, dar cred ca anul acesta voi lua examenul. Am invatat mai mult decat anul trecut, a fost o lectie pentru mine primul examenul. Daca iti faci treaba cu sufletul, nu te gandesti la salariu. Poate fi si asta o baza, dar va veni si banutul. Este foarte impotant acest examen, pentru ca in urmatorii ani ne depunem dosarul pentru urmatoarea treapta", a explicat Dumitru Gabor.

In afara de subiectul de specialitate, profesorii au sustinut, joi, si a doua parte a probei scrise, cea de metodica si pedagogie.

Lucrarile scrise vor fi evaluate in 6 centre organizate la nivel national. Nota minima de promovare a examenului este 8. Cei care promoveaza examenul dobandesc dreptul de practica in invatamantul preuniversitar. Examenul certifica si faptul ca un cadru didactic debutant care a optat pentru aceasta cariera dispune de pregatirea necesara pentru exercitarea profesiei didactice si poate intra pe o ruta de profesionalizare ascendenta, avand dreptul de a deveni titular in sistemul de invatamant preuniversitar si de a participa ulterior la sustinerea examenelor pentru obtinerea gradelor didactice.

Primele rezultate vor fi afisate marti, 25 aprilie, la centrele de examen si pe definitivat.edu.ro. Contestatiile vor fi depuse in centrele de examen, conform calendarului aprobat, in zilele de 25 aprilie, dupa afisarea rezultatelor, si 26 aprilie. Rezultatele finale se afiseaza la centrele de examen si pe site-ul examenului, duminica, 30 aprilie.

Anul trecut, rata de promovare la examenul de definitivare in invatamant a fost de 69,08%, cu aproximativ 20 de procente mai mare decat in anul 2015, cand doar 49,25% au obtinut cel putin nota 8.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#subiecte examen definitivat 2017, #examen definitivat 2017 , #examene