Modele de subiecte pentru examenele nationale, publicate pe Internet

Luni, 31 Octombrie 2011, ora 22:22
2578 citiri
Modele de subiecte pentru examenele nationale, publicate pe Internet
Foto: Adevarul

Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE) din cadrul MECTS a publicat luni pe site-ul www.subiecte2012.edu.ro modelele de subiecte pentru examenele nationale din anul 2012.

Modelele de subiecte pentru evaluarea competentelor si pentru probele scrise sunt insotite de precizari privind scopul evaluarii, statutul disciplinei, structura subiectelor, competentele de evaluat, detalii privind evaluarea, inclusiv baremele de evaluare si de notare, se arata intr-un comunicat al Ministerului Educatiei.

La evaluarea nationala pentru absolventii clasei a VIII-a se regasesc modelele de subiecte pentru Limba si literatura romana si Matematica, precum si pentru Limba si literatura materna (sase discipline).

Pentru examenul de bacalaureat 2012 este prezentat spre informarea elevilor, a profesorilor si a tuturor celor interesati un ghid privind desfasurarea probelor A si B (de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana si in limbile materne), a probei C (de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata in liceu) si a probei D (de evaluare a competentelor digitale).

De asemenea, sunt publicate modele de subiecte pentru toate probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale, dar si pentru probele scrise, si anume, pentru Limba si literatura romana, Limba si literatura materna (sapte discipline), Matematica, Istorie, Fizica, Chimie, Biologie, Informatica, Geografie si pentru cele cinci discipline socio-umane (Economie, Filosofie, Logica si argumentare, Psihologie, Sociologie).

MECTS mentioneaza in comunicatul de presa ca pentru proba C sunt publicate modele structurate in functie de continutul probei: intelegerea unui text audiat, proba scrisa si proba orala, corespunzatoare celor zece limbi de circulatie internationala studiate in liceu. Sunt publicate si traduceri ale modelelor de subiecte in limbile minoritatilor nationale.

In vederea facilitarii accesului catre modelele de subiecte din anii anteriori au fost create linkuri speciale in acest sens, acelasi sistem fiind utilizat si pentru subiectele si baremele de evaluare si notare din sesiunile anterioare.

MECTS precizeaza ca modelele sunt orientative si au ca scop familiarizarea elevilor si a profesorilor cu tipul de subiecte, precum si cu nivelul de dificultate al acestora.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#modele examene nationale, #MECTS, #CNEE , #examene