Obsesia copiatului la examen

Luni, 08 Noiembrie 2010, ora 21:08
1685 citiri
Obsesia copiatului la examen

Institutia examenului de verificare a cunostintelor, indiferent daca este vorba de o verificare partiala sau finala a unui ciclu de studiu, un concurs de admitere, de ocupare a unui post sau de obtinere a unui grad profesional, a fost si este si in prezent confruntata cu tentativa de a da raspunsuri si prin consultarea unor surse de informare adiacente.

In conceptia sistemului nostru de evaluare, aceasta maniera este considerata frauda si se sanctioneaza.

A copia, adica a folosi o sursa de informare nepermisa de evaluator, care sa suplineasca lipsurile datorate unui slab bagaj de cunostinte, a fost o permanenta confruntare intre abilitatea celui evaluat de a gasi modalitati de consultare a unor materiale ajutatoare si supraveghetor, care incearca sa descurajeze aceasta practica.

Formal, aceasta exigenta din partea evaluatorului este fireasca, deoarece ea permite o cuantificare reala a bagajului de cunostinte si, in cadrul unui concurs, o ierarhizare corecta a candidatilor.

Am introdus in discutie conceptul de bagaj de cunostinte accumulate. Odata intrat in sistemul formativ organizat, periodic elevul este testat si notat privind cantitatea si veridicitatea cunostintelor retinute din totalul celor predate de catre formator.

De-a lungul timpului, imaginatia si abilitatatile celor testati au evoluat, punand la grea incercare capacitatile si aptitudinile supraveghetorilor.

A aparut chiar si s-a dezvoltat o adevarata industrie a mijloacelor tehnice de inselare a vigilentei supraveghetorilor, presa scrisa sau cea electronica abundand de oferte din acest domeniu.

Legislatia nu interzice comercializarea acestor adevarate bijuterii de electronica miniaturizata.

Combaterea acestei practici a copiatului impune din partea evaluatorului un efort din ce in ce mai mare, presupunand costuri importante, cum ar fi cresterea numarului de supraveghetori, evident, retribuiti.

Se pune in mod firesc intrebarea: este posibil ca aceast conflict pagubos in care se consuma resurse dar, mai important, se promoveaza nonvaloarea, sa fie eradicat?

Revenind la notiunea de cunostinte acumulate in procesul de scolarizare si formare profesionala, trebuie sa ne referim la conceptul formativ promovat de sistemul nostru de invatamant.

Fara a intra in detaliile filozofiei scolii romanesti privind tipul de informatie necesar formarii pentru viata si implicit pentru societatea in care urmeaza sa se exprime, trebuie mentionat ca practica scolara s-a bazat preponderent, indiferent de disciplina(sa o numim materie), pe transmiterea unui numar de informatii, pe care elevul trebuie sa le retina, iar memoria si implicit efortul de memorare au fost si au ramas inca principalul atribut testat cu ocazia diferitelor momente de evaluare.

Evident ca, in consecinta, verificarea impune in principiu extragerea din strafundurile zonelor de stocare a informatiilor ca atare.

Acest sistem se preteaza cel mai bine la practica copiatului si cat timp nu se modifica sistemul practica, evident condamnabila a copiatului, nu va disparea.

Reteta totusi exista si ea, a fost si este practicata de evaluatori inteligenti, care realizeaza faptul ca, in afara unui set de cunostinte general valabile, restul mai repede sau mai tarziu nefolosite sa pierd in zone ale sistemului natural de stocare sau dispar definitiv.

Un evaluator inteligent si realist nu trebuie sa interzica utilizarea niciunui mijloc de informare.

In fond, in practica profesionala, absolventul va trebui sa apeleze permanent la surse de informare, atat pentru regasirea unor notiuni uitate, dar mai ales deoarece stiinta si practica profesionala, indiferent de domeniu, se imbunatatesc, se completeaza, chiar se reconsidera.

Deci, elaborarea unor subiecte de testare astfel concepute incat sa puna in evidenta inteligenta, cunostintele acumulate, dar si inteligenta emotionala a celui evaluat este reteta sigura prin care institutia copiatului va da faliment.

Simplu, nu?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#copiat examen, #instrumente copiat examen, #teorie copiat examen, #pedagogie examen , #examene