Ziare.com

Haos si la admitere: specializari desfiintate chiar in perioada inscrierilor - vezi lista

Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 13:31

   

Haos si la admitere: specializari desfiintate chiar in perioada inscrierilor - vezi lista
Elevii care au trecut cu bine peste bacalaureat mai au de trecut prin alte emotii inainte de cele de la examenele de admitere la facultatile pe care vor sa le urmeze. Mai exact, este posibil ca mai multi absolventi sa se trezeasca in situatia in care specializarea pe care vor sa o urmeze in cadrul anumitor facultati sa nu mai fie acreditata de minister.

Problemele vin dupa ce 183 de specializari ale facultatilor din Romania au fost desfiintate prin decizia Ministerului Educatiei, din cauza numarului mic de studenti care au ales aceste programe de studii, scrie Digi24. Sase universitati din Romania vor intra in lichidare pentru toate programele de studii.

Hotararea a fost luata dupa ce s-a constatat ca aceste specializari nu respecta toate standardele de calitate impuse si nu au avut foarte multa cautare in ultimul timp, astfel ca le-au fost retrase licentele de functionare.

Decizia vine chiar intr-o perioada de inscrieri si este posibil ca unii dintre candidati sa fi apucat sa se inscrie la specializarile cu probleme.

Lista celor sase universitati aflate in lichidare

Sase universitati vor intra in lichidare pentru toate programele de studii de licenta, a precizat ministrul Mihnea Costoiu, potrivit Mediafax, atragand atentia candidatilor ca trebuie sa verifice la fiecare universitate daca programul de studii pentru care opteaza este autorizat provizoriu sau acreditat.

Institutiile vizate sunt Universitatea "Mihai Viteazul" din Craiova, Institutul Teologic Romano-Catolic din Iasi, Societatea Ateneul Roman - Universitatea Ecologica "Traian" din Deva, Fundatia Univeristara "Milenium" din Timisoara, Fundatia pentru Promovarea Invatamantului European (FINE) - Universitatea Wales- Romania din Bucuresti si Asociatia pentru Invatamant Superior in Comert si Turism - Universitatea de Stiinte, Arte si Meserii din Bucuresti.

Pentru toate programele de studii de licenta din structura acestora, prin Hotararea de Guvern 707/2012 s-a prevazut obligatia de a solicita intrarea in legalitate pana la 31 martie 2013, respectiv sa faca solicitare de evaluare, a explicat ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica Mihnea Costoiu.

Astfel, Universitatea "Mihai Viteazul" din Craiova are in structura sa sase programe de studii universitare de licenta autorizate inperioada 1997 - 2003. Aceste programe au depasit termenele de evaluare in vederea acreditarii. Din anul 2003 institutia nu a mai facut nici o solicitare de evaluare, a precizat Mihnea Costoiu.

Institutul Teologic Romano-Catolic din Iasi are in structura sa doua programe de studii universitare de licenta ce au depasit termenele de evaluare: evaluare periodica la cinci ani pentru programul de studii Teologie romano catolica pastorala respectiv acreditare pentru programul de studii Teologie romano catolica didactica (autorizare provizorie - in 1995). Din anul 1995 institutia nu a mai facut nici o solicitare de evaluare.

Societatea Ateneul Roman- Universitatea Ecologica "Traian" din Deva are in structura sa trei programe de studii universitare de licenta autorizate inperioada 2002 - 2003. Aceste programe au depasit termenele de evaluare in vederea acreditarii. Din anul 2003 institutia nu a mai facut nicio solicitare de evaluare.

Fundatia Universitara "Milenium" din Timisoara are in structura sa un program de studii universitare de licenta autorizat in 2004. Acest program a depasit termenul de evaluare in vederea acreditarii.
Din anul 2004 institutia nu a mai facut nicio solicitare de evaluare.

Fundatia pentru Promovarea Invatamantului European - Universitatea Wales - Romania din Bucuresti are in structura sa doua programe de studii universitare de licenta autorizate in anul 2003, ce au depasit termenele de evaluare in vederea acreditarii. Din anul 2003 institutia nu a mai facut nicio solicitare de evaluare.

Asociatia pentru Invatamant Superior in Comert si Turism - Universitatea de Stiinte, Arte si Meserii din Bucuresti are in structura sa un program de studii universitare de licenta autorizat in 2004, ce a depasit termenul de evaluare in vederea acreditarii. Din anul 2004 institutia nu a mai facut nicio solicitare de evaluare.

Patru universitati acreditate au probleme

Potrivit lui Costoiu, alte patru universitati, de aceasta data acreditate, au intrat in proces de monitorizare dupa ce au fost inregistrate mai multe nereguli, mai informeaza Mediafax.

Este vorba despre Univeristatea "Mihail Kogalniceanu" din Iasi, Universitatea "Mihai Eminescu" din Timisoara, Universitatea Financiar-Bancara din Bucuresti si Institutul Teologic Romano Catolic din Bucuresti.

Potrivit ministrului Costoiu in total din acest an vor intra in lichidare 183 de specializari din 37 de institutii de invatamant superior din tara.

Sindicatele si-au dat binecuvantarea

"A sustine o specializare cu 10 - 25 de studenti e ineficient. Poate nu sunt indeplinite cerintele mediului de afaceri, daca indeplinesc standardele de calitate. Va asigur ca vor mai fi in viitor trimise si cateva alte specializari care nu au indeplinit criteriile sau care au fost scoase din anumite contexte.

Daca universitatile sustin ca este absolut necesar sa functioneze o anumita specializare - daca are succes local sau chiar national - pot obtine din partea ministerului o aprobare", a declarat presedintele Alma Mater, Anton Hadar, la Digi24.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6127 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

traiasca abramburica

si reforma uselista a invatamintului, ca ati ales asta aveti.

 

Astea 5 universitati n-au mai cotizat din 2003 asa ca PSD-istii nu

pot fi ingaduitori!

 

bine, dar ce facem cu iuniversitatea bukaleza spritzu' lu' haretz...

...ai carei zeci de mii de aptsolventi bukalezi si de la mare departare de bukale nu pot primi diplomele dupa ce au platit mahmudelele finca numita scoala supirioara nu are la o gramada de specializari acreditare. motivul smEN-ului procopiest meresc si uslamist pentru neacreditarea numitelor in acest articol "universitati" de buzunar este pur si simplu hilar deoarece alte "universitati" de punga groasa nu sunt date jos de la ieducationala mioritica masa deoarece au zeci de mii de fraieri care platesc si prajiti se trezesc. ce facem toashu' procopie cu merii astai ieducationali supiriori p.u.t.r.e.z.i.ti?

 

Trebuie sa recunosc,

dupa atatia ani, ca Suzana Gadea era beton la organizarea de examene la facultati.Pana si bacalaureatul era o afacere serioasa ca 3 zile dadeai examene scrise si pe cale bucala pana iti amorteau picioarele si falcile.Curiozitatea m-a impins acum doi ani sa revad locul unde am invatat eu de am devenit inginerul lui Peste Prajit.Admiterea era admitere cu examene adevarate.Ce era vorba de bani sau de cine-i tactu.si ce avere are.Pentru ca era singura fac.de profil din tara la admitere pentru 90 de locuri eram 47 pe un loc.Eu de la pascutul oilor de la tara am intrat si baiatul primului secretar din Neamt nu.Fusesem coleg de liceu cu el,numai ca eu stateam la camin si el la vila.Cand se termina scoala luam sapa de coada si cartea noaptea sa nu pazesc oile toata viata.Noua oranduire a distrus tot ce era mai bine organizat,invatamantul.Povestile astea cu intrarea la facultati fara examene serioase se datoreaza actualilor diriguitori si profesorilor care au intrat si ei la fel.Era sa fac infarct cand am auzit titulatura de prof.univ.doc.docent X la vasta de 34 de ani.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor