Ministerul Educatiei face "curatenie" in universitati - zeci de specializari vor fi desfiintate

Marti, 24 Iunie 2014, ora 17:28
9301 citiri
Ministerul Educatiei face "curatenie" in universitati - zeci de specializari vor fi desfiintate

Ministerul Educatiei a anuntat ca peste 100 de specializari sau programe ale universitatilor din Romania vor intra in lichidare incepand cu anul universitar 2014-2015.

Reprezentanti ministerului au precizat ca 33 de universitati de stat si private au minimum o specializare sau un program care va intra in lichidare in urmatoarele luni.

Astfel, pentru aceste specializari nu se va mai organiza examen de admitere in anul 2014, intrucat vor fi in curs de desfiintare, se arata intr-un proiect de Hotarare de Guvern pus in dezbatere publica, marti, de Ministerul Educatiei Nationale (MEN).

Facultatea la care s-a inscris un singur candidat

Asadar, 120 de specializari si programe vor intra in lichidare, insa studentii inscrisi deja la aceste sectii isi vor putea finaliza studiile.

Printre institutiile de invatamant superior afectate de aceasta masura se numara universitati cunoscute din Cluj-Napoca, Timisoara, Bucuresti, Sibiu, Constanta, Arad, Brasov si altele.

De exemplu, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca va ramane fara numeroase specializari, printre care Fizica mediului si Inginerie medicala de la Facultatea de Fizica, Chimia si ingineria substantelor organice, petrochimie si carbochimie de la Facultatea de Chimie si Inginerie Chimica, precum si fara multe sectii in limbi straine ale Facultatilor de Istorie, Afaceri, Psihologie si Economie.

De asemenea, Universitatea Ovidius din Constanta nu va mai avea specializarea Sociologie de la Facultatea de Drept si Stiinte Administrative Sociologie, si nici sectie de Studii de securitate din cadrul Facultatii de Istorie si Stiinte Politice.

Haos si la admitere: specializari desfiintate chiar in perioada inscrierilor - vezi lista

O alta institutie afectata este Universitatea Transilvania din Brasov, unde intra in lichidare Matematica si Informatica Aplicata de la Facultatea de Stiinta si Ingineria Materialelor, precum si Informatica Aplicata in Inginerie Electrica de la Facultatea de Inginerie Electrica si Stiinta Calculatoarelor.

La Universitatea din Craiova se desfiinteaza sectia de Pedagogie de la Facultatea de Litere, dar si mai multe specialziari din cadrul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor.

Afectate de aceasta masura mai sunt, printre altele, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures si Universitatea Politehnica din Timisoara.

Totodata, numeroase institutii din Bucuresti raman fara multiple specializari, printre care Universitatile Nicolae Titulescu, Hyperion si Spiru Haret, Universitatea Romana de Stiinte si Arte Gheorghe Cristea, Institutul Teologic Romano-Catolic, precum si Universitatea Finaciar-Bancara.

D.T.

Citeste si:
Plagiatul lui Ciucă le-a stricat planurile baronilor liberali: ”Rămânem cu Cîțu până în 2024” - Surse
Plagiatul lui Ciucă le-a stricat planurile baronilor liberali: ”Rămânem cu Cîțu până în 2024” - Surse
Mai mulți lideri cu greutate din PNL plănuiau debarcarea lui Florin Cîțu și instalarea premierului Nicolae Ciucă în funcția de președinte interimar al partidului până în prima parte a...
Jurnalista Emilia Șercan, despre "tehnica" notelor de subsol din doctoratul lui Nicolae Ciucă: "A fost și apărarea lui Victor Ponta"
Jurnalista Emilia Șercan, despre "tehnica" notelor de subsol din doctoratul lui Nicolae Ciucă: "A fost și apărarea lui Victor Ponta"
Emilia Șercan, jurnalista care a făcut public cazul de presupus plagiat în lucrarea de doctorat a premierului României, face precizări în urma explicațiilor oferite de Nicolae Ciucă....