Premierul Republicii Moldova: Marea provocare - intoarcerea tinerilor acasa

Sambata, 28 Septembrie 2019, ora 17:00
4756 citiri
Premierul Republicii Moldova: Marea provocare - intoarcerea tinerilor acasa

Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat sambata, la Timisoara, unde a participat ca invitat de onoare la deschiderea anului de invatamant la Universitatea de Vest (UVT), ca tinerii care termina studiile in Romania nu se mai intorc acasa, iar aceasta reprezinta o mare provocare pentru autoritatile de la Chisinau.

"Absolventii nu se prea intorc. In general, este o problema faptul ca tinerii din Republica Moldova nu se intorc acasa dupa studiile facute in Romania, pentru ca nu cred ca au un viitor acasa. Aceasta este provocarea cea mai mare pe care o avem noi, autoritatile de la Chisinau, sa le redam increderea oamenilor si in special tinerilor ca pot avea un viitor acasa", a afirmat Sandu.

Maia Sandu a fost distinsa cu Medalia de Aur a UVT. Rectorul Marilen Pirtea a subliniat ca universitatea recunoaste meritele premierului moldovean de promotor al educatiei, al valorilor europene si transatlantice.

"Dincolo de podul de flori dintre Romania si Republica Moldova, sunt sigur ca vom pune caramida peste caramida pentru a consolida, in primul rand, in domeniul Educatiei, punti adevarate intre cele doua tari-surori", a spus Pirtea.

Prim-ministrul de la Chisinau a multumit UVT atat pentru distinctie, cat si pentru faptul ca universitatea timisoreana urmareste ceea ce se intampla in Republica Moldova.

"Sunt bucuroasa ca apreciati eforturile noastre indreptate spre constructia unui stat de drept, a unei societati democratice. Cunoasteti ca noi traim timpuri dificile, ca luptam pentru putina democratie pe care o avem astazi la Chisinau si incercam sa o consolidam. Apreciem atentia si ajutorul pe care ni-l acorda sistemul educational din Romania, autoritatile, societatea romaneasca, pentru ca noi avem mare nevoie de ajutor", a subliniat Sandu, intr-o conferinta de presa.

Premierul moldovean a mentionat ca inca din perioada in care era ministru al Educatiei a incercat sa consolideze relatiile in domeniu romano-moldovene si a initiat mai multe proiecte concrete, inclusiv pe domeniul invatamantului superior, aducand la Chisinau Agentia de Asigurare a Calitatii din Romania, pentru a ajuta sa se puna in ordine sistemul educational.

"Acum imi doresc sa continuam si sa crestem numarul acestor proiecte. Va multumim ca acceptati studenti din Basarabia. Stiu ca de-a lungul timpului au venit multi studenti din Basarabia la UVT si speram sa continue. (...) Am discutat despre un eventual proces comun de curricula educationala. (...). Discutam despre cum putem avea manuale mai bune, poate facem un efort comun cu expertii in domeniul Educatiei din Romania. Cred ca sunt multe domenii in care putem lucra impreuna, in special pentru ca noi suntem o tara mica, cu resurse foarte mici si am vrea ca aceste eforturi comune sa contribuie si la imbunatatirea calitatii, dar si la cresterea eficientei pentru Educatie", a explicat premierul Maia Sandu.

La UVT invata peste 700 de studenti straini, dintre care 400 sunt din Republica Moldova.

"Sunt doua asociatii studentesti in Timisoara, in UVT ale studentilor din Republica Moldova, relationam extrem de bine cu ei, iar la nivelul conducerii UVT am promovat toate initiativele si evenimentele pe care ei le-au avut in Timisoara. Incurajam astfel de demersuri si chiar ne-am propus sa fie principalii formatori de opinie in randul colegilor lor mai mici din Republica Moldova, intr-o campanie de a-i convinge si pe altii sa vina la studii la UVT, ei ca ambasadori ai UVT oferindu-se in acest demers", a precizat Marilen Pirtea.

Citeste si:
Aurescu, despre anunţul lui Macron, privind prezenţa NATO în România: „Rezultatul eforturilor preşedintelui Klaus Iohannis”
Aurescu, despre anunţul lui Macron, privind prezenţa NATO în România: „Rezultatul eforturilor preşedintelui Klaus Iohannis”
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a salutat joi, 20 ianuarie, anunţul preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, privind disponibilitatea ţării sale de a participa la prezenţa militară NATO...
Sancțiune drastică pentru cei care locuiesc în chirie sau gazdă, dacă sunt prinși că au alt domiciliu declarat. Câte persoane pot figura la o adresă
Sancțiune drastică pentru cei care locuiesc în chirie sau gazdă, dacă sunt prinși că au alt domiciliu declarat. Câte persoane pot figura la o adresă
Cetățenii care nu pot face dovada că locuiesc efectiv la adresa din buletin ca urmare a verificărilor făcute de polițiști ar putea rămâne fără acte de identitate, conform unui proiect de...