Premiera in educatie: Gimnaziul dureaza 5 ani, din toamna

Luni, 01 August 2011, ora 19:35
6122 citiri
Premiera in educatie: Gimnaziul dureaza 5 ani, din toamna

Elevii care incep clasa a V-a din toamna vor sta in gimnaziu cu un an mai mult, adica cinci ani, in loc de patru, inclusiv clasa a IX-a. La final, elevii vor trebui sa treaca peste evaluarea nationala obligatorie cu cinci probe, respectiv sase pentru minoritati. Apoi, ca sa intre la liceu, elevii vor da admitere.

Noile reglementari sunt prevazute in Legea educatiei, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2011. Practic, actul normativ a introdus clasa a IX-a in invatamantul gimnazial, prima generatie de elevi afectata de aceasta masura fiind cea care incepe clasa a V-a peste o luna si jumatate, scrie Mediafax.

Elevii vor fi evaluati la sase probe, una fiind specifica minoritatilor nationale: probe scrise la limba si literatura romana, limba materna, o alta transdisciplinara la matematica si stiinte, dar si la o limba de circulatie internationala. De asemenea, evaluarea include si o proba practica de utilizare a calculatorului, precum si o proba orala transdisciplinara de evaluare a competentelor civice si sociale, ambele sustinute in timpul anului scolar.

Rezultatele evaluarii se exprima printr-un punctaj, similar testelor internationale. Absolventii invatamantului gimnazial dobandesc diploma de absolvire si foaia matricola, parte a portofoliului educational, potrivit Legii educatiei.

Tot in cazul elevilor care intra in clasa a V-a in 12 septembrie 2011, admiterea la liceu se mjuta in fiecare scoala. Astfel, in cazul in care numarul de candidati depaseste numarul locurilor oferite de unitatea de invatamant, admiterea se face luand in calcul in proportie de 70% portofoliul educational al elevului, media de absolvire a invatamantului obligatoriu, precum si media la probele de la evaluarea nationala de la sfarsitul clasei a IX-a si in proportie de 30% nota obtinuta la proba de admitere stabilita de unitatea de invatamant. In cazul mediilor egale, diferentierea se face pe baza portofoliului educational al elevului.

Citeste si:
Clotilde Armand susține că DNA a deschis un nou dosar penal legat de activitatea fostului primar al Sectorului 1
Clotilde Armand susține că DNA a deschis un nou dosar penal legat de activitatea fostului primar al Sectorului 1
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, susţine că procurorii DNA au deschis un dosar penal cu privire la modul în care o companie înfiinţată de fostul edil al sectorului şi de angajaţi ai...
Florin Cîțu: Am susținerea a 40 de filiale dintre care 34 au votat doar moțiunea "România Liberală"
Florin Cîțu: Am susținerea a 40 de filiale dintre care 34 au votat doar moțiunea "România Liberală"
Premierul Florin Cîțu a declarat, sâmbătă, 18 septembrie, la începutul Consiliului Național al PNL, că are susținerea a 40 de filiale din țară din care 34 au votat doar moțiunea lui...
Sursa: Ziare.com