Scoala amendata pentru ca elevii erau obligati sa poarte uniforma - Regulamentul, discriminator

Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 19:11
8202 citiri
Scoala amendata pentru ca elevii erau obligati sa poarte uniforma - Regulamentul, discriminator

O scoala gimnaziala din Capitala a fost sanctionata cu 1.000 de lei de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), pe motiv ca reprezinta "discriminare indirecta" prevederea din regulamentul unitatii de invatamant referitoare la scaderea notei la purtare in cazul in care nu este folosita uniforma.

Potrivit unui comunicat, "regulamentul unei scoli gimnaziale din Bucuresti care prevede obligativitatea purtarii uniformei scolare si sanctioneaza nerespectarea acestei norme cu scaderea notei la purtare si cu trecerea absentei nemotivate pentru ziua respectiva reprezinta discriminare indirecta".

CNCD recomanda modificarea regulamentului scolii prin eliminarea masurilor discriminatorii si sugereaza unitatii scolare sa publice in mass-media un rezumat al hotararii in speta.

Hotararea CNCD poate fi atacata in instanta.

Uniforma obligatorie in scoli? Lege noua pentru ca fetitele care poarta fuste scurte atrag privirile baietilor

Lipsa uniformei nu este un motiv de sanctionare disciplinara, chiar daca exista o prevedere potrivit careia elevii trebuie sa poarte "elemente vestimentare", care se aproba la fiecare inceput de an scolar de catre consiliile de administratie ale unitatilor de invatamant, a declarat miercuri purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, Marian Banu.

"Lipsa uniformei nu este un motiv de scadere a notei la purtare. Exista o obligativitate ca fiecare unitate de invatamant sa aiba o tinuta adecvata, decenta, care poate fi o uniforma, un veston, un ecuson, dar, daca cineva nu vine cu uniforma sau nu poarta uniforma, nu poate sa fie amendat sau sa i se scada nota la purtare.

Exista o prevedere prin care unitatile de invatamant au obligatia ca elevii sa poarte elemente vestimentare care se aproba la inceputul anului scolar in Consiliul de Administratie si in care se cere si opinia parintilor si a comunitatii locale. Noi putem sa prevedem in regulamentul scolar ca este obligatorie o tinuta vestimentara sau elemente vestimentare, dar nu puteam sanctiona elevii ca vin fara uniforma, pentru ca trebuie sa avem in vedere cauzele pentru care elevul vine fara uniforma", a explicat Banu.

Citeste si:
Clotilde Armand susține că DNA a deschis un nou dosar penal legat de activitatea fostului primar al Sectorului 1
Clotilde Armand susține că DNA a deschis un nou dosar penal legat de activitatea fostului primar al Sectorului 1
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, susţine că procurorii DNA au deschis un dosar penal cu privire la modul în care o companie înfiinţată de fostul edil al sectorului şi de angajaţi ai...
Florin Cîțu: Am susținerea a 40 de filiale dintre care 34 au votat doar moțiunea "România Liberală"
Florin Cîțu: Am susținerea a 40 de filiale dintre care 34 au votat doar moțiunea "România Liberală"
Premierul Florin Cîțu a declarat, sâmbătă, 18 septembrie, la începutul Consiliului Național al PNL, că are susținerea a 40 de filiale din țară din care 34 au votat doar moțiunea lui...
Sursa: AGERPRES