Cele 7 etape prin care trece copilul în primul an de grădiniță. Adaptarea durează până la 6 luni

Miercuri, 15 Septembrie 2021, ora 10:29
6189 citiri
Cele 7 etape prin care trece copilul în primul an de grădiniță. Adaptarea durează până la 6 luni
Primul an de grădiniță al copilului, dificil pentru părinți FOTO Unsplash

Învățătoarea Oana Moraru a scris pe Facebook o postare pentru părinții ce au copii ce trebuie să se adapteze la grădiniță, o situație care le dă adesea acestora emoții. Copilul poate să plângă după părinte, să refuze să stea, dar adevărul este că timpul de adaptare este de aproximativ șase luni, după cum explică învățătoarea.

Oana Moraru atrage atenția asupra faptului că adaptarea nu începe când plânsul dispare, fiind șapte etape prin care trece copilul.

”Pentru cei care aveți copii în adaptare la grădi, iată etapele prin care trece orice suflet şi minte, înainte de relaxarea completă. Nu toți trec în acelaşi ritm; alții le traversează rapid şi apoi iar se întorc la ele; unii le amestecă. Dar ele sunt acolo, şi timpul real de adaptare e de aprox. 6 luni.

Adaptarea nu s-a produs când a dispărut plânsul de despărțire. Ea continuă subtil şi cu multe procese intense interior, până în momentul în care tot organismul se relaxează, copilul devine expresiv, impetuos, cu voce şi rol în grup. Deci, răbdare multă şi înțelepciune!”, explică Oana Moraru.

Cele 7 etape de adaptare la grădiniță

Etapa 1: Testarea spațiului, cu dominantă anxioasă (teama de abandon) sau, dimpotrivă, surescitată și extrem de interesată de nou; (aprox. 2 săptămâni)

Etapa 2: Conștientizarea și anticiparea despărțirii de familie, cu plâns la despărțire, refuz şi opoziționism; (aprox. 2 săptămâni)

Etapa 3: Declanșarea procesului de transfer emoțional și atașament către o educatoare; (aprox. 2-3 săptămâni)

Etapa 4: Anticiparea siguranței și a programului, cu încă perioade de anxietate și teamă de abandon; nesiguranță la despărțire, dar mai uşor deja să intre - încă manipulări acasă şi tergiversări; (aprox. 1 săptămână)

Etapa 5: Dezvoltarea jocului social și dobândirea treptată a rolurilor în grup (aprox. 6 săptămâni)

Etapa 6: Perioadă de regres, declanșată de oboseală, conștientizări, dificultăți naturale de relaționare (respingere, dominare, manipulare) (1-2 săptămâni)

Etapa 7: Acomodarea sigură, cu relaxare, bucurie și siguranță, cu partener stabil de joacă și înțelegerea rutinelor, a regulilor etc. (după aprox. 3 -4 luni începe această perioadă, adică după încheierea etapelor 1-6).

Răcelile, motiv de teamă pentru părinți

Părinții povestesc adesea că, în primul an de grădiniță, copiii stau mai mult acasă deoarece răcesc foarte des. Oana Moraru arată că, în primul an, cei mici trec prin 9-12 episoade de viroză respiratorie, iar acest lucru ”se încadrează în normalitate”.

Despărțirea în fața grădiniței

Învățătoarea vorbește și despre momentul în care copilul este lăsat la grădiniță, punctând faptul că nu trebuie să fie niște ”despărțiri cu milă”.

”De aceea, despărțirile cu milă şi asigurări insistente nu sunt cele mai bune. Părintele trebuie să exerseze starea de calm şi asertivitate. Oglindind şi validând emoția copilului, dar nu marinând în ea el însuşi. Sub nicio formă nu îmbrăcați haina sau rolul de "convingător".

Pentru că e un rol slab, care îl împinge pe copil să intre în rol de victimă sau negociator războinic - cu tantrum şi manifestări teatrale. Nu copilul ia decizia să intre în grădiniță. Ar fi foarte comod aşa pentru mami şi tati, dar e nerealist. Părintele e deja hotărât că a sosit etapa de ieşire din marsupiu. Cu blândețe, dar calm şi decizie, face ce e de făcut. Pentru că el e adultul.

De partea cealaltă, educatorul înțelege să îl reasigure, să se înțeleagă cu familia pentru zile scurte la început, cu multă comunicare şi nelăsat copilul să plângă în episoade lungi şi obositoare”, concluzionează Oana Moraru.

Românii care își ajută părinții cu bani. Ce sume cheltuie: "Vreo 2.000 de lei pe lună. Iarna le dau mai mult"
Românii care își ajută părinții cu bani. Ce sume cheltuie: "Vreo 2.000 de lei pe lună. Iarna le dau mai mult"
Mulți tineri fac față cu greu cheltuielilor cotidiene și sunt sprijiniți financiar de părinți. Aceștia fie le oferă diferite sume de bani, fie le cumpără casă sau mașină. Ajutorul...
”Regele opulenței” va avea un copil cu o româncă din Pașcani. Cum au dezvăluit sexul bebelușului VIDEO
”Regele opulenței” va avea un copil cu o româncă din Pașcani. Cum au dezvăluit sexul bebelușului VIDEO
Românca Andreea Sasu, în vârstă de 33 de ani, una dintre cele mai apreciate fotomodele din Italia, este cuplată cu celebrul designer german Philipp Plein, iar în curând va deveni mamă....
#gradinita, #adaptare, #sfaturi, #copii, #parinti , #gradinita