Ziare.com

Este o generatie a copiilor lipsiti de afectivitate - Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Marti, 06 August 2013, ora 12:05

   

Este o generatie a copiilor lipsiti de afectivitate - Interviu
Problemele de comportemant ale copiilor, dificultatile de integrare ale acestora, incapacitatea de a comunica, chiar unele forme de izolare interpretate drept autism, isi au in general originea in faptul ca parintii nu le acorda timpul si afectivitatea necesara, atrage atentia prof. Ioana Costea, directoarea Gradinitei nr. 251 din Capitala.

"Ne intrebam de ce la 13-14 ani nu se poate integra intr-un grup. Trebuie sa vedem ce s-a intamplat cu el la trei ani. Cum era atunci, atunci ce a facut?", spune Ioana Costea intr-un interviu acordat Ziare.com.

Accesul copilului la computer de la varste foarte mici are efecte grave asupra dezvoltarii neurologice si psihologice echilibrate a acestuia, existand riscul ca el sa devina un individ asocial. Este nociva si ambitia parintilor de a-i invata pe copii sa scrie si sa citeasca inainte de varsta scolara, afirma profesoara Ioana Costea.

Cand ar trebui inceapa copilul sa utilizeze computerul?

Daca vorbim despre utilitate, foarte tarziu. Daca vorbim despre satisfacerea unor curiozitati, ca sa vada despre ce e vorba, in jur de 4 ani. Dar accesul trebuie sa fie limitat. Cand mi se spune ca la doi si jumatate copilul stie sa intre singur pe jocuri pe Internet ii intreb pe parinti daca la toaleta merge singur.

Aceasta perceptie a parintilor ca este copilul foarte inteligent daca la nici trei ani stie sa intre pe niste simboluri de pe calculator, duce, de fapt, la autoizolarea copilului. Da, copilul are memorie vizuala foarte buna. El stie ca desenul acela de pe ecran ii pemite sa intre in niste jocuri, daca ii face placere intra tot mai des, dar acesta nu e neaparat un semn de inteligenta, nu are nicio legatura. La acest nivel de varsta, 2-4 ani, nu se poate stabili inteligenta inca.

Pana in jur de 3 ani si jumatate - 4 ani, copiii trebuie sa stie sa se desfasoare intr-un anumit social. In socialul de la nivelul varstei lui, cu copii de varsta lui, dar si in socialul adultilor. Capacitatea copilului de a comunica cu adultii din jurul lui este esentiala pentru dezvoltarea lui din toate punctele de vedere, si ca structura de personalitate, si ca nivel de inteligenta, pentru ca sunt notiuni pe care copilul le asimileaza si ajunge apoi sa faca legatura intre ele. De aici ies "perlele" care ii incanta pe adulti.

Utilizarea computerului nu impiedica, nu face mai dificil acest proces de socializare a copilului?

Utilizarea in exces, sigur ca da. Daca la 3 ani el se joaca 2 ore la computer, chiar daca e un joc adaptat varstei, e clar ca el nu vorbeste, nu comunica, are in fata doar imagini care se succed foarte rapid si de aici o stagnare a dezvoltarii neuro-cerebrale a copilului. Fiecare varsta e "specializata" pentru anumite achizitii si ele dezvolta anumite zone de pe scoarta cerebrala.

Faptul ca sta copilul ore intregi in fata calculatorului, dezvolta anumite zone din creier, cortexul in special, si duce la atrofierea celorlalte. Creierul nu se mai dezvolta echilibrat. La fel si cu privitul in exces la televizor. Aceste excese duc in timp la o incapacitatea de a socializa, de a relationa, de a comunica.

Cu cat copilul intra in contact mai devreme cu calculatorul, dar si cu televizorul, iar acest contact este excesiv, exista riscul ca el sa devina un individ asocial, lumea lui se dezvolta in ceea ce vede pe ecran, este o ruptura de realitatea, de socialul din jur.

Exista o tendinta a parintilor de a pune copilul de mic in fata computerului?

In ultimii ani, din fericire, s-a mai redus. Ea a fost maxima in anii 2000, cand lumea era disperata, nu mai stia ce sa faca sa invete copilul de mic sa lucreze pe calculator. Nu conta daca stia sa spuna "buna ziua", important era sa facem cursuri de calculator. Acum cererea aceasta s-a mai redus.

S-a mai redus la gradinita, dar acasa?

Acasa, computerul si televizorul rezolva probleme de familie. Parintii isi obtin linistea pentru a-si rezolva problemele de serviciu, casnice. Ii pui o tableta in brate copilului si cateva ore nu stii de el. Am vazut ca au aparut tablete speciale pentru copii, cu programe de desenat, de scris litere de exemplu.

Perceptia ca asta dezvolta imaginatia si indemanarea copilului este gresita. Daca il lasi doua ore in fata tabletei, indiferent ce deseneaza si ce litere scrie fara sa-si foloseasca celelalte simturi duce tot la un dezechilibru. Educatia dinaintea aparitiei computerelor nu era neparat mai buna, dar dezvolta mai echilibrat copilul.

Care sunt principalele erori pe care parintii le fac in educatia copilului prescolar?

Lipsa de timp acordat copilului. Este o generatie a copiilor crescuti de bunici, in cel mai bun caz, dar mai ales de bone. Parintii, suprasolicitati de slujbe, nu mai au timp nici macar sa-si manifeste afectiunea si la un moment dat nici nu mai stiu cum. Este o generatie a copiilor lipsiti de afectivitate. Nu pentru ca parintii nu-i iubesc, ci pentru ca nu mai au timp de ei. Simplul fapt ca stai cu copilul acasa, el se joaca pe covor si tu lucrezi pe laptop sau vorbesti la telefon nu inseamna ca ii faci educatie acasa.

Educatie insemna sa-i aloci timp exclusiv, o ora, doua trei, cate ai. Sa vorbesti cu el, sa-i povestesti, sa-i citesti o poveste inainte de culcare. Se mai intampla foarte rar asa ceva. In general copilului i se pune un CD si problema e rezolvata. Dar aceeasi poveste spusa de mama, de tata sau de bunica, are cu totul alt impact, pentru ca omul odata cu povestea transmite energie pozitiva, afectiune, pe care copilul le simte si se manifesta ca atare.

Care sunt efectele alienarii de parinti?

O socializare mult mai greoaie, dificultati in stabilirea relatiilor psiho-afective mai greu. Copilul se joaca in lumea lui, traieste in lumea lui.

Sunt forme de autism?

E mult spus autism, dar pe acest segment, daca ati adus vorba, sunt multe de discutat. Diagnosticul acesta de autism se pune atat de usor. De foarte multe ori sunt comportamente dobandite, nu probleme psihice autentice.

Iar una dintre cauzele acestor comportamente dobandite poate fi tocmai lipsa de afectiune din partea parintelui, a familiei. Niciodata copilul nu e vinovat, intotdeauna daca exista vinovati sau responsabili, ei sunt adultii: familia, educatorii, modelele sociale.

Este esential cum te porti cu copilul din prima zi. Se spune: e mic, mananca si doarme, vai ce cuminte e!. E o mare problema daca pana la un an copilul acela doar mananca si doarme. Sa vorbesti cu el din prima zi, sa iti auda inima batand, duce la o dezvoltare armonioasa. La un an e tarziu.

Contactul vizual e si el esential. Se spune: copilul acesta e autist pentru ca nu are contact vizual. Dar copilul acela poate nu a invatat sa aiba contact vizual, daca mama, la 3-4 luni, il alapta in timp ce vorbea la telefon sau il tinea in brate in timp ce statea la calculator... Trebuie sa razi cu copilul pentru ca si rasul se invata. Totul se invata. Depinde cum stimulezi copilul sa invete, cat de echilibrat il stimulezi sa invete.

Ne intrebam de ce la 13-14 ani nu se poate integra intr-un grup. Trebuie sa vedem ce s-a intamplat cu el la trei ani. Cum era atunci, atunci ce a facut?

E util sa punem copiii sa invete de la 3-4 ani sa citeasca, sa scrie? Se dezvolta asa mai repede?

Nu. Pana in jur de 5 ani, daca o familie vrea sa se ocupe de copil, faptul ca vorbeste cu el, ca ii citeste povesti si apoi il stimuleaza sa povesteasca la randul lui este esential. Asta determina increderea in sine a copilului, ii dezvolta vocabularul activ, ii activeaza vocabularul pasiv, adica acelea pe care le are in minte, le intelege, fara sa le fi rostit. Nu ai nevoie sa scrie literele, ai nevoie sa stie sa comunice, sa se adapteze mediului, bun sau mai putin bun, sa reactioneze corect in diverse situatii si medii.

Este mai buna educatia copilului mic in colectivitate sau acasa cu bona, de exemplu?

Normele actuale, potrivit carora gradinitele se organizeaza pentru copii intre 3 si 6 ani, sunt stabilite in urma unor studii ample ale Institutului de cercetari psihopedagogice. Copilul se dezvolta cu mult mai bine intre copii de aceeasi varsta, cu aceleasi necesitati si aceleasi dorinte.

Acasa, de cele mai multe ori bona se uita la Suleiman in timp ce copilul se joaca pe tableta. Intr-un mediu institutionalizat, copilul are un program pe care il invata, institutia ii organizeaza intr-un fel timpul si invatarea. De la ora cutare la ora cutare face asta, de la ora cutare la ora cutare face altceva, copilul invata si daca vrei sa sari intr-o zi o etapa ti se atrage atentia.

E valabil si in cazul alegerii intre bona si cresa?

Cu siguranta intr-o cresa cu standarde bune copilul se dezvolta mai bine decat acasa cu bona. Nu e nicio indoiala. Personalul specializat il intelege si stie sa-l invete. Asta e meseria cadrului didactic, asta a invatat toata viata, asa cum a invatat inginerul sa fie inginer. Cadrul didactic stie ce, cand si cum sa stabileasca cu copilul. Copilul are nevoie de reguli, are nevoie de o viata organizata, ele ii dau un sentiment de stabilitate.

Iar colectivitatea asigura aceasta viata organizata, desigur la nivelul varstei. Copilul simte si nevoia de autoritate. In invatamant, autoritatea nu se impune, se castiga. Daca ai castigat-o, l-ai castigat de partea ta. La aceasta varsta nu poti impune nimic, totul se castiga, bazat pe afectivitate.

Copilul se ataseaza de cadrul didactic si face diferenta intre atasamentul fata de familie si cel fata de "doamna". Cu acest atasament un cadru didactic profesionist stie sa lucreze, sa imbine totul.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 12007 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
21 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Articol similar cu cele politice! Concluzie? TENTATIVA ESHUATA!...

In calitate de mama ar fi trebuit sa stii IE&D ca nu profesoara directoare de gradinitza era cea mai abilitata sa vorbeasca despre lipsa sau nu de afectivitate a copiilor din generatziile de astazi. Oricita experientza pedagogica ar avea!
Ori poate la '251' or fi facu "unii" copii gradinitza?!?

Bref, articolul e insignifiant de la un capat la altul si nu aduce NIMIC NOU! Nici idei, nici, solutzii, nici concepte moderne educatzionale...
Pacat... Ca tata si bunic stiu EXACT cam ce grad de lipsa de profesionalism si competentze exista in gradinitzele si caminurile din Romania. Absolut de neacceptat!... Si nu vorbim aici de lipsa de talent sau cunoshtintze ale educatoarelor ci de o grava problema sistemica si institutzionala a acestor ashezaminte!
Daca nu este asa sa vorbeasca aici, raspicat, parintzii si bunicii, nu politrucii!

Toata gogoasha stupida a educatziei preshcolare se reduce, in esentza, la norocul/nenorocul de a da peste o educatoare devotata, daruita copiilor si capabila sa raspunda prompt la uluitoarele capacitatzi cognitive ale astora mici.

Restul e apa de ploaie. De dincolo de lipsa fondurilor, a unui numar suficient de ashezaminte de gen sau lipsa unor cadre corespunzatoare si CORECT stimulate

 

Pe Ioana o prinde mai bine astfel de articole

Politica s-o lase la specialisti.

 

'Pe Ioana o prinde mai bine astfel de articole'

Articolele 'prind' agramatule...
Unde nu te prinde si pe tine 'omul de la munte'

Este cea mai elocventa legatura cauza-efect intre indepartarea de

valorile crestine si ...involutia speciei umane in

materie de ratiune,sensibilitate,altruism!

80% dintre adolescentii inceputului de secol XXI sunt

tabula rasa in materie de comportament,performante

intelectuale,practice,orientare sociala!

Egoismul,indiferenta,subiectivismul,lupta pentru

suprematie sunt la fel de manifeste ca si in

epoca respectiva,primitiva!

@adeavar - ai mult ... adevar in ceea ce spui...

Sint atit de multe de spus despre incredibil de stupida natura umana a unui specimen proiectat eminamente sa-si foloseasca atit de mult ratziunea si inteligentza...

Copii nu se nasc lipsitzi de afectivitate! Doar adultzii sint idiotzi si strica iremediabil uneori acele minunate daruri lasate de Big. D, omului...

Din nefericire omul n-a involuat in materie de altruism. Omul n-a avut niciodata aceasta calitate! Altruismul nu vine din evolutzia speciei ci din ... revolutzia interioara a individului! Iar pt. asta Dumnezeu & mama Natura ne-au dotat cu tot ceea ce e necesar.
Totul depinde doar de fiecare dintre noi!

De ce crezi ca exista inca atita saracie, foamete si umilintze in lume? Pt. ca e cel mai simplu sa conduci o ... turma inebunita de necesitatzile zilnice decit sa convingi cu ceva pe acei care au depasit simplele cerintze animale si au ascensionat la nivelul 2 al necesitatzilor umane: ideatzia, cultura, comunitatea deci altruismul, dezvoltarea si progresul, ratziunea superioara, umanitatea in cele mai inalte atribute ale ei!

De ce credeai tu ca am eu avatarul pe care-l am?!?...

Este multi specialisti ca tine in politica, Ionica?

NU ma indoiesc ca te pricepi la politica, la educatia copiilor, dar piatra de incercare alta.

- Ce zici de rapitza?

Proliferarea filmelor horor,a violentei,a jocurilor electronice

de aceeasi speta...da rezultate!

Desi conceptia idealista despre lume si viata pare o

utopie in mintea multor muritori,invit inteleptii

lumii sa ne dea ceva mai plauzibil in loc!

A-l elimina pe Dumnezeu din ecuatie si a ne da

dumnezei tot mai ...abitir,fara tata si mama,este

tocmai bulversarea si entropia ratiunii umane cu

toate consecintele ei!

Primitivii infiintau dumnezei la tona, pentru ca nu isi

explicau fenomenele;noi ne consideram dumnezei cu

dezinvoltura si pumnul in piept iar decadenta e la ea acasa!

..sarmanul om,daca si-ar putea vedea in antiteza

vigoarea,intransigenta,fudulia din vremurile bune si

sfarsitul neputincios al incheierii socotelilor pe Terra...intr-un serial!

Un spectacol comediant si la fel de tragic!

@adevar - Daca n-ai fi atit de ciudat si ilogic...

...orientat politic in comentariile tale obishnuite, sint convins ca am putea avea oricind discutzii ziditoare. Despre orice!
Postarea de fatza este dovada...

Daca-i tzine-o tot asa probabil ca ai contribui si tu la schimbarea ... la fatza(care este astazi calendaristic!) a mizeriei cotidiene a site-ului.
Am facut bine ca n-am sarit peste comentariul tau.

Sanatate!...

Vorbe, vorbe...

Ce e important nu se pomeneste, parca am fi o societate de hotentoti, fara Hristos. Mama sa nu mai munceasca, ca o roaba "realizata", bunicii sa aiba grija de nepoti, tetevizorul si jocurile zero, cititul cat mai devreme, botezul ortodox prin trei afundari nu altfel, Sf. Biserica...

De fapt, singurul lucru negativ referitor la acesti copii ...

... este acela ca sunt... prea putzini!
In masura in care tinerii parintzi vor reveni la "fertilitatea traditzionala" vom avea generatzii de copii deosebit de afectuosi si de inteligentzi, certitudini ca viitorul nostru nu va fi unul negru, cum nu obosesc sa ne anuntze stoluri intregi de cucuvele!!

 

Aveti dreptate,stimata deoamna Ioana Ene.Asa a crescut Victor Ponta

.........apoi si-a luat lumea in cap si a devenit COPILUL STRAZAII in Paris, apoi plagiator si asasinul lui Panait. Un goloan nu stie decat ce a practic,at golaneala si infractiunea.

 

@OTTO - Mai e FAQ-e, FAQ-aliciul FAQ-ariciului,...

...a-fonematicul number one al gramaticii autohtone, a ortografiei mioritice si sintazei neaoshe romaneshti!
All-in-one...
Ca politics without grammar nu se poate!
Asa a invatzat grobi in gimnaziu...

 

Generatia noua

Marturisesc ca din tot articolul mi-a placut o singura fraza:"Capacitatea copilului de a comunica cu adultii din jurul lui este esentiala pentru dezvoltarea lui din toate punctele de vedere, si ca structura de personalitate, si ca nivel de inteligenta, pentru ca sunt notiuni pe care copilul le asimileaza si ajunge apoi sa faca legatura intre ele".Restul articolului este gem de fructe.Adevarul,nespus in articol,este ca desi titlul
articolului este foarte cuprinzator,dezvoltarea lui ar
fi fost mai bine structurata daca se pornea de la principiul "Un copil il ai asa cum ti-l cresti" si de aici poti sa dezvolti incepand cu conduitele perceptive ale copilului si terminand cu dezvoltarea organica si mintala foarte influentata de mediu iar afectivitatea
nu poate suplini experienta castigata cat si viata sociala in general.A incerca sa dai o explicatie psihologiei copilului este ca si cum ai incerca sa cauti o pozitie-cheie in psihologia adultului prin faptul ca adultul este explicat de copil in aceeasi masura in care
adultul il explica pe copil,fara a se tine cont ca de fapt adultul il educa folosind diverse mijloace.Asa ca,
putem da o explicatie a dezvoltarii copilului,tinand cont
de toate etapele de dezvoltare anterioare.

 

Articol foarte interesant. Felicitari!

"Copilul are nevoie de reguli, are nevoie de o viata organizata, ele ii dau un sentiment de stabilitate." Nu ii dau un sentiment de stabilitate, ii dau un sentiment de plictiseala. Mai trebuie lasati copiii si sa fie creativi (mai putine reguli).

 

exista motive de ingrijorare?

Nu exista afectivitate? De unde se obtine afectivitatea? Prin ce procedee? Cum ar putea cineva sa beneficieze de aceste sentimente ce te face sa fii afectiv? In opinia mea dou lucruri sunt foarte importante :
1) cei 7 ani de acasa !
2) Nivelul apropopierii de Demiurg!
Daca nu ai cei 7 ani de acasa atunci esti pasibil sa comiti acte reprobabile de care sa iti para rau! Priviti intreaga Europa caci geme de acte comise de oameni indolielnici ca si caracter care nu ne fac cinste! Credeti ca ei au cei 7 ani de acasa? Nu iti este jena sa iti declini identitatea si sa raspunzi : Sunt roman ? Si asta daca te intreaba o noua cunostinta sau trebuie sa scrii intr-un CV pentru angajare! Apoi, nu stiu altii cum sunt dar trebuie sa ai capacitatea de a te pune in locul celui/celor pagubiti si sa vezi daca tie ti-ar placea!Ma doare pentru ca procentul de oameni fara cei 7 ani de acasa este foarte mare.....!
-Daca nu il ai pe Dumnezeu atunci inseamna ca nu iubesti si daca iubesti nu poti sa-i faci rau aproapelui tau!Cum adica, sa lupt, sa fac planuri , sa uramaresc pentru a fura ceva? Vi se pare uman? Odata ce il ai pe Dumnezeu inseamna ca iubesti si stii ca El ne iubeste foarte mult , atat de mult incat a dat pe singurul Sau Fiu sa moara pentru noi pentru ca atunci noi sa avem posibilitatea vietii vesnice! Odata ce intelegi ca legile fundamentale ale lui Dumnezeu sunt iubire atunci nu mai svarsesti acte dureroase impotriva mea si a lui! Trebuie sa intelegi ca daca nu esti corect si furi toata viata ta asta nu duce nicaieri si mai mult, iti traiesti viata degeaba fara un tel de viitor ! Deci daca generatia de azi [anii85-'90] nu are insuflate cele doua concepte atunci nu ne putem astepta la mari caractere in viitor! Vedeti si USA , in Texas l-au scos pe Dumnezeu din scoli, in nord s-au facut reclame ca : se poate si fara Dumnezeu'' ceea ce inseamna ca si-au abandonat valorile de baza inca de la formarea lor ca tara!
Da, in opinia mea exista motive de inngrijorare!

 

copii fara copilarie, tinere "vlastare europene"

"Mințile luminate cu tableta ale (i)responsabililor din invățămint au decis, de ceva vreme, că Ion Creangă este un autor mult prea dificil pentru copiii de la clasele mici și, ca atare, trebuie marginalizat.

Probabil că personaje precum Ivan Turbincă, Stan Pățitu sau Dănilă Prepeleac se dovedesc a nu se mai incadra in viziunea modernistă, europeană, a celor ce stabilesc lista de lecturi a copiiilor noștri. Iar poveștile invechite cu Scaraoschi ale unuia dintre cei mai importanți autori ai acestui neam nu mai pot ține pasul cu zinele, trolii și hary-poterii despre care trebuie să invețe acum orice tinăr vlăstar european."
(Continuarea: http://www.invectiva.ro/Poveste-Porcilor.php#.UgCT76xsDAM)

 

Directoarea Grădinitei are Mare Dreptate ... :)):)):))

Multi, To'arăsi Posstacks Ze.Ka au fost scăpati PREA_FOARTE_Destul la Computere,
inainte de a invăta să se orienteze SINGURI către Cabinetuu' de Toaletă.

De AIA "scapă" pe Forum Cestii care erau in Modru FIRESC, destinate Evacuării din Locuintă ...

Acum, chiar "PĂRINŢII" lor Adoptivi i-au ales
cu Multă Grijă ... :)):)):))
După Talente NATIVE ...

Primuu' Criteriuu' este chiar si Explicatia Contradictiei următoare.

Computerele au apărut la NOI, Romanii, masiv, după Primuu' Val de după 1990.
Cand Zmeckerii Romani Infometati din Occident au navălit AICI cu Computere DEJA FUMATE acolo, cu 4000 - 5000 EUD Bucata.
Posstacks Crancen_IN_Darjiti de Profesie,
au Varste Peste 40 -50 - 60 de Ani.
INAINTE de Era Computerelor au avut ... STAGIU in Activuu' Benevol Camuflat ... :)):)):))
CARE NU sunt CADRE Stăine DIRECT ... :)):)):))
DECI aveau Varsta BIOLOGICĂ mult peste Doi Ani jumate, in Discutiune ...

DA !
Da' Varsta REALĂ, verificată de J'de MII de Ori prin Dejectiunile DEPUSE ZILNIC pe Forum ... :)):)):))

ESTE de Doi Ani jumate ... :)):))
La cativa NU mai este Sperantă de Vindecare.
CLINIC.

Altii, Săracii de Dansii, sunt PRIZONIERI in Subsoluri de unde "emit".
Ca si Copiii din Orfelinate ... :)):)):))
DACĂ ar avea Careva Milă si Vreme de Dansii,
POATE, ar scăpa de Sclavia Ideologică.

POATE ...
Că au fost SI mancurtizati ...

 

Io sunt un Crestin IMPLICIT prin Fapte si Comportament ... :)):)):))

Deci,
MILA mă obligă să ii avertizez pe Unii care se vor grăbi să facă Mizerii pe Net ca Răspuns, că ... :)):)):))

Sunt SIGUR că,fie din Prrostie, fie din Shuturi in Dosuri, vor exista
"Cetăteni cu Fete Triste care vor ignora cu MULTĂIn_Constientă, ba chiar si cu In_Continentă,

după Educatinea Deficitară in discutie Sfatul meu CRESTINESC... :)):)):))
Demuuuuult NU m-am mai dezlăntuit ...

 

Normal!

Nici calculatorul,nici CD-urile,nu transmit afectivitate...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor