Este o generatie a copiilor lipsiti de afectivitate - Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 06 August 2013, ora 12:05
13527 citiri
Este o generatie a copiilor lipsiti de afectivitate - Interviu

Problemele de comportemant ale copiilor, dificultatile de integrare ale acestora, incapacitatea de a comunica, chiar unele forme de izolare interpretate drept autism, isi au in general originea in faptul ca parintii nu le acorda timpul si afectivitatea necesara, atrage atentia prof. Ioana Costea, directoarea Gradinitei nr. 251 din Capitala.

"Ne intrebam de ce la 13-14 ani nu se poate integra intr-un grup. Trebuie sa vedem ce s-a intamplat cu el la trei ani. Cum era atunci, atunci ce a facut?", spune Ioana Costea intr-un interviu acordat Ziare.com.

Accesul copilului la computer de la varste foarte mici are efecte grave asupra dezvoltarii neurologice si psihologice echilibrate a acestuia, existand riscul ca el sa devina un individ asocial. Este nociva si ambitia parintilor de a-i invata pe copii sa scrie si sa citeasca inainte de varsta scolara, afirma profesoara Ioana Costea.

Cand ar trebui inceapa copilul sa utilizeze computerul?

Daca vorbim despre utilitate, foarte tarziu. Daca vorbim despre satisfacerea unor curiozitati, ca sa vada despre ce e vorba, in jur de 4 ani. Dar accesul trebuie sa fie limitat. Cand mi se spune ca la doi si jumatate copilul stie sa intre singur pe jocuri pe Internet ii intreb pe parinti daca la toaleta merge singur.

Aceasta perceptie a parintilor ca este copilul foarte inteligent daca la nici trei ani stie sa intre pe niste simboluri de pe calculator, duce, de fapt, la autoizolarea copilului. Da, copilul are memorie vizuala foarte buna. El stie ca desenul acela de pe ecran ii pemite sa intre in niste jocuri, daca ii face placere intra tot mai des, dar acesta nu e neaparat un semn de inteligenta, nu are nicio legatura. La acest nivel de varsta, 2-4 ani, nu se poate stabili inteligenta inca.

Pana in jur de 3 ani si jumatate - 4 ani, copiii trebuie sa stie sa se desfasoare intr-un anumit social. In socialul de la nivelul varstei lui, cu copii de varsta lui, dar si in socialul adultilor. Capacitatea copilului de a comunica cu adultii din jurul lui este esentiala pentru dezvoltarea lui din toate punctele de vedere, si ca structura de personalitate, si ca nivel de inteligenta, pentru ca sunt notiuni pe care copilul le asimileaza si ajunge apoi sa faca legatura intre ele. De aici ies "perlele" care ii incanta pe adulti.

Utilizarea computerului nu impiedica, nu face mai dificil acest proces de socializare a copilului?

Utilizarea in exces, sigur ca da. Daca la 3 ani el se joaca 2 ore la computer, chiar daca e un joc adaptat varstei, e clar ca el nu vorbeste, nu comunica, are in fata doar imagini care se succed foarte rapid si de aici o stagnare a dezvoltarii neuro-cerebrale a copilului. Fiecare varsta e "specializata" pentru anumite achizitii si ele dezvolta anumite zone de pe scoarta cerebrala.

Faptul ca sta copilul ore intregi in fata calculatorului, dezvolta anumite zone din creier, cortexul in special, si duce la atrofierea celorlalte. Creierul nu se mai dezvolta echilibrat. La fel si cu privitul in exces la televizor. Aceste excese duc in timp la o incapacitatea de a socializa, de a relationa, de a comunica.

Cu cat copilul intra in contact mai devreme cu calculatorul, dar si cu televizorul, iar acest contact este excesiv, exista riscul ca el sa devina un individ asocial, lumea lui se dezvolta in ceea ce vede pe ecran, este o ruptura de realitatea, de socialul din jur.

Exista o tendinta a parintilor de a pune copilul de mic in fata computerului?

In ultimii ani, din fericire, s-a mai redus. Ea a fost maxima in anii 2000, cand lumea era disperata, nu mai stia ce sa faca sa invete copilul de mic sa lucreze pe calculator. Nu conta daca stia sa spuna "buna ziua", important era sa facem cursuri de calculator. Acum cererea aceasta s-a mai redus.

S-a mai redus la gradinita, dar acasa?

Acasa, computerul si televizorul rezolva probleme de familie. Parintii isi obtin linistea pentru a-si rezolva problemele de serviciu, casnice. Ii pui o tableta in brate copilului si cateva ore nu stii de el. Am vazut ca au aparut tablete speciale pentru copii, cu programe de desenat, de scris litere de exemplu.

Perceptia ca asta dezvolta imaginatia si indemanarea copilului este gresita. Daca il lasi doua ore in fata tabletei, indiferent ce deseneaza si ce litere scrie fara sa-si foloseasca celelalte simturi duce tot la un dezechilibru. Educatia dinaintea aparitiei computerelor nu era neparat mai buna, dar dezvolta mai echilibrat copilul.

Care sunt principalele erori pe care parintii le fac in educatia copilului prescolar?

Lipsa de timp acordat copilului. Este o generatie a copiilor crescuti de bunici, in cel mai bun caz, dar mai ales de bone. Parintii, suprasolicitati de slujbe, nu mai au timp nici macar sa-si manifeste afectiunea si la un moment dat nici nu mai stiu cum. Este o generatie a copiilor lipsiti de afectivitate. Nu pentru ca parintii nu-i iubesc, ci pentru ca nu mai au timp de ei. Simplul fapt ca stai cu copilul acasa, el se joaca pe covor si tu lucrezi pe laptop sau vorbesti la telefon nu inseamna ca ii faci educatie acasa.

Educatie insemna sa-i aloci timp exclusiv, o ora, doua trei, cate ai. Sa vorbesti cu el, sa-i povestesti, sa-i citesti o poveste inainte de culcare. Se mai intampla foarte rar asa ceva. In general copilului i se pune un CD si problema e rezolvata. Dar aceeasi poveste spusa de mama, de tata sau de bunica, are cu totul alt impact, pentru ca omul odata cu povestea transmite energie pozitiva, afectiune, pe care copilul le simte si se manifesta ca atare.

Care sunt efectele alienarii de parinti?

O socializare mult mai greoaie, dificultati in stabilirea relatiilor psiho-afective mai greu. Copilul se joaca in lumea lui, traieste in lumea lui.

Sunt forme de autism?

E mult spus autism, dar pe acest segment, daca ati adus vorba, sunt multe de discutat. Diagnosticul acesta de autism se pune atat de usor. De foarte multe ori sunt comportamente dobandite, nu probleme psihice autentice.

Iar una dintre cauzele acestor comportamente dobandite poate fi tocmai lipsa de afectiune din partea parintelui, a familiei. Niciodata copilul nu e vinovat, intotdeauna daca exista vinovati sau responsabili, ei sunt adultii: familia, educatorii, modelele sociale.

Este esential cum te porti cu copilul din prima zi. Se spune: e mic, mananca si doarme, vai ce cuminte e!. E o mare problema daca pana la un an copilul acela doar mananca si doarme. Sa vorbesti cu el din prima zi, sa iti auda inima batand, duce la o dezvoltare armonioasa. La un an e tarziu.

Contactul vizual e si el esential. Se spune: copilul acesta e autist pentru ca nu are contact vizual. Dar copilul acela poate nu a invatat sa aiba contact vizual, daca mama, la 3-4 luni, il alapta in timp ce vorbea la telefon sau il tinea in brate in timp ce statea la calculator... Trebuie sa razi cu copilul pentru ca si rasul se invata. Totul se invata. Depinde cum stimulezi copilul sa invete, cat de echilibrat il stimulezi sa invete.

Ne intrebam de ce la 13-14 ani nu se poate integra intr-un grup. Trebuie sa vedem ce s-a intamplat cu el la trei ani. Cum era atunci, atunci ce a facut?

E util sa punem copiii sa invete de la 3-4 ani sa citeasca, sa scrie? Se dezvolta asa mai repede?

Nu. Pana in jur de 5 ani, daca o familie vrea sa se ocupe de copil, faptul ca vorbeste cu el, ca ii citeste povesti si apoi il stimuleaza sa povesteasca la randul lui este esential. Asta determina increderea in sine a copilului, ii dezvolta vocabularul activ, ii activeaza vocabularul pasiv, adica acelea pe care le are in minte, le intelege, fara sa le fi rostit. Nu ai nevoie sa scrie literele, ai nevoie sa stie sa comunice, sa se adapteze mediului, bun sau mai putin bun, sa reactioneze corect in diverse situatii si medii.

Este mai buna educatia copilului mic in colectivitate sau acasa cu bona, de exemplu?

Normele actuale, potrivit carora gradinitele se organizeaza pentru copii intre 3 si 6 ani, sunt stabilite in urma unor studii ample ale Institutului de cercetari psihopedagogice. Copilul se dezvolta cu mult mai bine intre copii de aceeasi varsta, cu aceleasi necesitati si aceleasi dorinte.

Acasa, de cele mai multe ori bona se uita la Suleiman in timp ce copilul se joaca pe tableta. Intr-un mediu institutionalizat, copilul are un program pe care il invata, institutia ii organizeaza intr-un fel timpul si invatarea. De la ora cutare la ora cutare face asta, de la ora cutare la ora cutare face altceva, copilul invata si daca vrei sa sari intr-o zi o etapa ti se atrage atentia.

E valabil si in cazul alegerii intre bona si cresa?

Cu siguranta intr-o cresa cu standarde bune copilul se dezvolta mai bine decat acasa cu bona. Nu e nicio indoiala. Personalul specializat il intelege si stie sa-l invete. Asta e meseria cadrului didactic, asta a invatat toata viata, asa cum a invatat inginerul sa fie inginer. Cadrul didactic stie ce, cand si cum sa stabileasca cu copilul. Copilul are nevoie de reguli, are nevoie de o viata organizata, ele ii dau un sentiment de stabilitate.

Iar colectivitatea asigura aceasta viata organizata, desigur la nivelul varstei. Copilul simte si nevoia de autoritate. In invatamant, autoritatea nu se impune, se castiga. Daca ai castigat-o, l-ai castigat de partea ta. La aceasta varsta nu poti impune nimic, totul se castiga, bazat pe afectivitate.

Copilul se ataseaza de cadrul didactic si face diferenta intre atasamentul fata de familie si cel fata de "doamna". Cu acest atasament un cadru didactic profesionist stie sa lucreze, sa imbine totul.

Propunerea neașteptată de președinte care l-a încântat pe CTP: ”Mai trebuie să și vrea. Are toate datele...”
Propunerea neașteptată de președinte care l-a încântat pe CTP: ”Mai trebuie să și vrea. Are toate datele...”
Invitat în cadrul emisiunii ”România în direct” de la postul de radio Europa FM, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat situația de pe scena politică a României, în urma anulării...
Noi negocieri pentru formarea guvernului: PSD, PNL, USR și UDMR au decis reducerea numărului de ministere și de secretari de stat SURSE
Noi negocieri pentru formarea guvernului: PSD, PNL, USR și UDMR au decis reducerea numărului de ministere și de secretari de stat SURSE
Partidele proeuropene, PSD, PNL, USR și UDMR au convenit, în urma discuțiilor purtate miercuri, 11 decembrie, ca noul Guvern să fie redus de la 18 la cel mult 16 ministere, potrivit surselor...
#copii computer dezvoltare creier, #educatie socializare autism , #gradinita
Comentarii
Poza Ioan din Chicago
Ioan din Chicago
rank 5
Pe Ioana o prinde mai bine astfel de articole
Poza D ILIU
D ILIU
rank 4
  1. Artileria ucraineană a stabilit un nou record. A lovit o țintă aflată la 70 de kilometri, folosind un sistem primit de la o țară vecină
  2. Un cunoscut cântăreț de muzică populară a fost trimis în judecată pentru viol. Victimele, trei adolescenți de 13,14 și 16 ani
  3. Trei tineri sunt cercetați după ce n-au oprit la semnalul polițiștilor. Ce au găsit oamenii legii în mașina lor
  4. Cât mai poate rezista Ucraina în război fără ajutorul SUA. Estimarea sumbră a unui oficial de la Kiev
  5. Sfârșit cumplit pentru un bărbat din Neamț. A murit într-un incendiu provocat de un cablu electric defect
  6. Un român din Spania și-a înjunghiat partenera de peste 10 ori, în fața fetiței de 2 ani. Bărbatul avea ordin de restricție
  7. Un partid de extremă dreapta aflat la guvernare în Olanda vrea să blocheze intrarea României în Spațiul Schengen terestru. Când se ia decizia
  8. Polonia nu vrea ca "statele ostile să interfereze în mod făţiş" ca în România și Republica Moldova. Posturi TV pe lista de importanță strategică
  9. Scăpați de Bashar al-Assad, rebelii sirieni au vandalizat și incendiat mormântul tatălui său, Hafez VIDEO/FOTO
  10. Blocul Național Sindical, scrisoare deschisă către clasa politică: ”Încrederea în capacitatea clasei politice de a guverna responsabil şi echitabil s-a erodat”