Ziare.com

Gradinita obligatorie cel putin 2 ani - Legea a trecut de Camera Deputatilor

Miercuri, 28 Martie 2018, ora 14:44

   

Gradinita obligatorie cel putin 2 ani - Legea a trecut de Camera Deputatilor
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri, cu 178 de voturi "pentru", 25 de voturi "impotriva" si 55 de abtineri, propunerea legislativa pentru modificarea articolului 16 din Legea Educatiei, astfel ca invatamantul general obligatoriu este de 15 ani.

Proiectul prevede ca grupa mare de la gradinita va deveni obligatorie incepand cu 2020, iar grupa mijlocie in 2023.

Initiativa a fost propusa de un grup de parlamentari ai PSD si a primit aviz favorabil din partea Guvernului.

"Astfel, invatamantul general obligatoriu este de 15 clase si cuprinde ultimii doi ani ai invatamantului prescolar, invatamantul primar, invatamantul gimnazial si primii 2 ani ai invatamantului secundar superior. Invatamantul prescolar si invatamantul liceal devin obligatorii pana cel mai tarziu in anul 2020", prevede propunerea legislativa.

"Situatia actuala reprezinta intrarea in sistemul educational de tip prescolar de la 3 ani, cu grupa mica, grupa mijlocie, grupa mare. Nu exista insa obligativitate, desi la toate judetele, la toate nivelele, sistemul educational face eforturi pentru a asigura scolarizarea prescolarilor.

Pe de alta parte, ideea de obligativitate inseamna o sansa la educatie de calitate si pentru mediile defavorizate, pentru invatamantul rural, pentru mediile de periferie urbana - acolo unde copiii poate nu au posibiltatea de a beneficia nici de supraveghere, nici de un sprijin educational.

Prin aceasta initiativa, care va merge la Senat, ne propunem ca grupa mijlocie si grupa mare sa devina treptat parte a invatamantului obligatoriu. In felul acesta, de la cei 13 de ani de acum se adauga inca doi ani, dar in etape", sustine initiatorul legii, deputatul PSD Camelia Gavrila.

Aceasta explica faptul ca grupa mare va deveni grupa obligatorie incepand cu 2020, iar grupa mijlocie va deveni grupa obligatorie in 2023.

"Evident ca efortul bugetar este semnificativ, dar credem ca nimic nu este prea scump pentru educatia copiilor. Si, intr-o prima etapa, grupa mare va deveni grupa obligatorie incepand cu 2020, iar grupa mijlocie va deveni in 2023 grupa obligatorie.

Ne-am gandit la un calendar rezonabil care sa permita si o configurare bugetara dar, in acelasi timp, sa ne putem alinia si la un sistem european. (...) Sigur, ne putem gandi si la impact legat de infastructura scolara, dar deocamdata oricum autoritatile locale, sistemele educationale judetene fac efortul de a prinde copiii in sistemul prescolar", a adaugat ea.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 7106 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Daca scoala ramane la nivelul actual, poate sa fie si de 25 de ani,

...tot "cumplit mestesug de tampenie" ramane, vorba lui Creanga al nostru!

 

gradinita???

care gradinite?

 

,Revolutia" incultilor, incompetentilor...PSD si vulpea din padure

Avem, atentie, peste 3000 (trei mii) de localitati in care nu este absolut nici gradinita , nici scoala.In viata logica realitatii spune :-,, Intai dai, oferi si apoi ceri".Si toate legile sa aiba realitate in practica.Uite , pt a obtine permis auto legislatia spune clar, ai dreptul sa dai exament proba practica de doua ori pe luna, la interval de 15 zile dar se constata ca nu se poate decat odata la 6 luni, adica de doua ori pe an si apoi refaci scoala . Asa si cu legea asta . Obligatoriu dar nu aveti unde. Ca si scoala care a ajuns la 1 februarie 2018 la un abandon total de peste 450,000 elevi iar peste 89% dintre cei care inca merg la scoala au acumulat pana azi , anul scolar 2017-2018 peste 600 (sase sute) ani absente .Dam legi ca sa nu adormim in parlament.Si mai grav era cand mergeai la primarie sa soliciti un certificat fiscal care era valabil doar in cursul lunii respective , adica cereai pe 28 ale lunii si peste doua zile , stop.A trebuit sa se puna problema in PE ca statul Roman sa dea o valabilitate de 30 de zile cum fusese anterior PSD si multe altele, sute de aberatii din dorinta ceeariide noi locuri de munca.Pt gradinite in rural nu aveti educatoare . Pregatiti din timp, refaceti cladiri, construiti ca nu da taranu copil de 3-4 ani sa il duci tu cu microbuzul cu un sofer beat cate 10 km dus etc. De la publicarea ,,Legii salarizarii" si pana azi au fost 52 de modificari, OUG, si altele si inca se retuseaza .Nu poti sa faci buget pe vise, iluzii si nu poti promite ce nu ai.Vor fi mari miscari sindicale si multe greve . Se duce minciuna la rang de politica de stat exact ca in RSR unde PCR umfla recoltele si se raportau productii biblice .

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor