Gradinitele din tara amendate de Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor

Marti, 02 Noiembrie 2010, ora 16:38
2106 citiri
Gradinitele din tara amendate de Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor
Foto: realitatea.net

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a controlat, in perioada 15-30 septembrie, 482 de gradinite cu program prelungit, particulare si de stat, controale in urma carora a aplicat 62 de amenzi contraventionale in valoare de 238.000 lei si 245 de avertismente.

"Astfel, la nivel national, au fost controlate 482 de gradinite constatandu-se ca la 307 dintre acestea (63%) nu erau respectate prevederile actelor normative privind modul de asigurare a calitatii serviciilor prestate in spatiile de educare, instruire si de joaca ale copiilor, precum si a calitatii hranei pentru copii. Au fost verificate 26.000 kg de produse alimentare, 730 kg prezentand nereguli", se arata intr-un comunicat emis marti de autoritate.

Au fost oprite definitiv de la utilizare 114 kg de produse alimentare, alte 550 kg cu probleme de informare-etichetare au fost oprite temporar de la utilizare, pana la remedierea deficientelor.

Controlul a depistat unitati de invatamant care functionau fara autorizatii sanitare si fara aviz PSI sau a caror autorizatie sanitara nu era vizata pe anul in curs si unitati care nu aveau regulament de ordine interioara sau care nu il respectau. Abateri au fost constatate in judetele Vrancea, Maramures, Suceava, Galati, Hunedoara, Arad, Sibiu, Satu Mare, Mures si in Capitala.

"De asemenea, a fost verificata existenta contractelor de prestari servicii de invatamant prescolar incheiate intre conducerea gradinitelor si parinti. S-a constatat ca unele gradinite solicitau plata in avans a taxei de scolarizare, pentru intarziere fiind percepute penalitati de 0,1% si chiar exmatricularea copilului.

In alte contracte nu erau precizate serviciile incluse pentru programul scurt si pentru programul prelungit precum si neprecizarea sumei stabilite pentru hrana copiilor. In situatia disciplinelor optionale, pentru care parintii platesc separat, s-a constatat lipsa contractelor sau ca unele contracte nu contineau lista activitatilor incluse si nici pretul aferent acestora. Abateri au fost constatate in judetele Galati, Satu Mare, Sibiu, Bacau si in Bucuresti", mai informeaza comunicatul.

O incalcare grava a legislatiei o reprezinta nerespectarea prevederilor privind numarul maxim de copii admisi intr-o grupa (20 de prescolari conform OMS 1955/1995), abatere constatata la mai multe gradinite din judetul Vaslui.

Totodata, aspectul spatiilor destinate copiilor a fost un alt punct important pe care l-au avut de verificat comisarii ANPC. S-au mai constatat spatii de cazare cu un numar insuficient de paturi, in unele situatii mai mic decat numarul de copii inscrisi sau situatii cand paturile erau suprapuse fara existenta avizului reprezentantului teritorial al Ministerului Sanatatii, abateri constatate in judetele Vaslui, Galati, Constanta.

Un alt punct important al controlului l-a constituit calitatea serviciilor prestate pentru asigurarea hranei copiilor, comisarii ANPC descoperind alimente cu data durabilitatii minimale depasita (paste fainoase expirate de trei luni, cascaval expirat de sapte zile, piept de pui dezosat expirat de sapte zile, faina alba expirata din 5 septembrie 2010), lipsa documentelor de provenienta a alimentelor sau nerespectarea conditiilor de depozitare.

Abateri de acest tip au fost constatate in judetele Harghita, Sibiu, Caras-Severin, Galati, Bihor, Mures, Arges, Tulcea, Neamt, Cluj, Bucuresti etc.

S-a mai constatat ca unele gradinite prezentau abateri privind dotarea blocurilor alimentare, respectiv nerespectarea circuitului alimentelor si a veselei astfel ca fluxul tehnologic sa se desfasoare intr-un singur sens, dotarea necorespunzatoare a spatiilor pentru prepararea mancarurilor (instalatii frigorifice, utilaje, ustensile, vase uzate), dotarea necorespunzatoare a spatiilor pentru depozitarea alimentelor, lipsa calculului privind necesarul zilnic de calorii si substante nutritive pentru alcatuirea dietei copiilor, lipsa intocmirii foii zilnice de alimente, lipsa retetelor de preparare a alimentelor in unitatile cu bucatarii proprii, lipsa avizarii meniurilor de catre personalul medical din unitate. S-au depistat abateri si in ceea ce priveste spatiile de servire: vesela insuficienta, scaune si mese defecte.

Abateri de acest gen au fost constatate in judetele Arges, Galati, Bihor, Neamt, Tulcea, Mures, Vaslui, Suceava, Satu Mare, Mehedinti, Covasna, Harghita, Bucuresti.

Au mai fost constatate abateri privind informarea consumatorilor: lipsa oricaror elemente de identificare-caracterizare pentru alimente utilizate ca materii prime sau ca atare, acestea fiind practic neetichetate; neafisarea la loc vizibil a listei-meniu cu preparatele care vor fi servite in ziua curenta sau liste-meniu ce nu contineau toate elementele necesare informarii clare si corecte, neinscrierea cantitatii nete/portie la mancarurile mentionate in lista-meniu.

Tot in aceeasi perioada au fost controlate 41 de camine studentesti, constatandu-se abateri la 19 dintre acestea. Au fost aplicate 18 avertismente si o amenda contraventionala in valoare de 3.000 lei.

Au fost constatate abateri ca: lipsa afisarii tarifelor de cazare sau lipsa actualizarii tarifelor (Bucuresti, Mures), lipsa efectuarii in perioada vacantei a lucrarilor de igienizare in camere si in partile comune (Bucuresti), mobilier necorespunzator (paturi, saltele, noptiere, dulapuri cu grad de uzura ridicat, in Bucuresti), grupuri sanitare igienizate necorespunzator (Bucuresti), curatenie deficitara, pereti cu zugraveala exfoliata, chiuvete nefunctionale, faianta sparta, vase de wc fara capac (Mures).

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#gradinite amenzi abateri, #controale protectia consumatorului , #gradinita