Invitatii Ziare.com Oana Badea: Creste numarul de ore in invatamantul primar?

Luni, 18 Februarie 2013, ora 10:27
4905 citiri
Invitatii Ziare.com Oana Badea: Creste numarul de ore in invatamantul primar?

Daca a existat un subiect pentru care dezbaterea sa conteze mai mult decat a contat vreodata, acesta este cel referitor la curriculum.

Cate discipline studiaza copilul tau sau elevul nostru? Cate ore pe zi sau saptamana sunt obligatorii? Cat de mult mai conteaza propunerile parintilor sau creativitatea dascalilor in privinta optionalelor? In ce fel vor arata manualele in baza programelor scolare ce vor genera noile continuturi?

Sunt mize majore. In prima instanta, supun atentiei celor interesati cateva elemente pe care le-am observat citind si analizand planurile cadru pentru invatamantul primar.

Ce spune ministerul?

Pe scurt, proiectul planului cadru "asigura continuitatea conceptiei privind invatamantul primar, valorificand disciplinele abordate integrat", s-a optat pentru "absenta plajei orare la disciplinele din trunchiul comun" si sunt prevazute un numar mai mare de ore pentru stimularea dezvoltarii fizice armonioase.

Ce nu spune ministerul?

Ministerul nu precizeaza care va fi perioada reala de dezbatere si cum se va realiza acest lucru in sistem. Omite sa spuna cu subiect si predicat faptul ca numarul minim de ore obligatorii creste la toate clasele invatamantului primar.

Uita de asemenea sa anunte ca plaja pentru disciplinele optionale este diminuata fata de ceea ce exista in prezent.

Intai de toate, remarc faptul ca modalitatea in care documentele au fost supuse dezbaterii nu respecta decat in parte legea 53/2003 privind transparenta decizionala care prevede: "art. 6. (2) Anuntul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunostinta publicului, in conditiile alin. (1), cu cel putin 30 de zile inainte de supunerea spre analiza, avizare si adoptare de catre autoritatile publice.

Anuntul va cuprinde o nota de fundamentare, o expunere de motive sau, dupa caz, un referat de aprobare privind necesitatea adoptarii actului normativ propus, textul complet al proiectului actului respectiv, precum si termenul limita, locul si modalitatea in care cei interesati pot trimite in scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ." Spun acest lucru tocmai pentru ca subiectul este de maxima importanta.

Dincolo de acest aspect formal, care sper sa fie o scapare si nu o intentie de a scurta perioada de dezbatere, recunosc cu bucurie ca planurile cadru respecta principiile enuntate la art. 68 din Legea 1/2011.

Optiunile referitoare la curriculum national si propuse de noi in Legea Educatiei Nationale sunt validate in acest fel.

Art. 68"

(1) Curriculumul national pentru invatamantul primar si gimnazial se axeaza pe 8 domenii de competente cheie care determina profilul de formare a elevului:

a) competente de comunicare in limba romana si in limba materna, in cazul minoritatilor nationale;

b) competente de comunicare in limbi straine;

c) competente de baza de matematica, stiinte si tehnologie;

d)competente digitale de utilizare a tehnologiei informatiei ca instrument de invatare si cunoastere;

e) competente sociale si civice;

f) competente antreprenoriale;

g) competente de sensibilizare si de expresie culturala;

h) competenta de a invata sa inveti.

De remarcat este si faptul ca tot ceea ce ne-am propus prin lege cu privire la educatie fizica si sport a dat roade. Orele de sport sunt garantate pentru prima oara de prevederea asumata prin art. 68 al (2) din legea 1/2011: " Educatia fizica si sportul in invatamantul preuniversitar sunt cuprinse in trunchiul comun al planurilor de invatamant."

Dupa experienta nefericita din 2009, cand doamna ministru Andronescu a taiat pe picior ore de sport, inventand ciudatul concept al "orelor de sport facultativ - obligatorii", a trebuit sa suflam si in iaurt. Si bine am facut! Atat de bine ca pana si premierul a inteles despre ce este vorba.

Asta nu inseamna ca sunt gata rezolvate problemele legate de punerea in practica a unei decizii precum cea de majorare a numarului de ore destinate educatiei pentru un mod de viata sanatos. Cand intra in vigoare, cine preda, cum preda si unde preda inca nu este lamurit. Acest program suplimentar intampina sau nu problema lipsei de spatiu, dotare si abilitare metodologica? Au fost prevazute fondurile necesare?

Partea care insa va necesita o buna argumentare dinspre minister este cea referitoare la orarul copiilor din invatamantul primar. Prin Ordonanta 92/ decembrie 2012, aceeasi Ecaterina Andronescu a modificat art. 66 din lege eliminand sub orice forma posibilitatea de a limita numarul maxim de ore/ saptamana pentru un elev.

Art. 66 - initial

(1) Numarul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de invatamant este de maximum 20 de ore pe saptamana la invatamantul primar, 25 de ore pe saptamana la invatamantul gimnazial si 30 de ore pe saptamana la invatamantul liceal. Aceste ore sunt alocate atat pentru predare si evaluare, cat si pentru invatarea in clasa, asistata de cadrul didactic, a continuturilor predate, conform prezentei legi.

(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), numarul maxim de ore poate fi depasit cu numarul de ore prevazute pentru studierea limbii materne, a istoriei si traditiei minoritatilor nationale si a invatamantului bilingv.

(3) In cadrul Curriculumului national, disciplinele obligatorii au o pondere de 80% in planurile-cadru de la nivelul invatamantului obligatoriu si de 70% in cele de la nivelul liceului.

(4) In cadrul Curriculumului national, disciplinele optionale au o pondere de 20% in planurile-cadru pentru invatamantul obligatoriu si de 30% in cele pentru liceu.

(5) Pentru fiecare disciplina si domeniu de studiu, programa scolara acopera 75% din orele de predare si evaluare, lasand la dispozitia cadrului didactic 25% din timpul alocat disciplinei/domeniului de studiu respectiv. In functie de caracteristicile elevilor si de strategia scolii din care face parte, profesorul decide daca procentul de 25% din timpul alocat disciplinei/domeniului de studiu este folosit pentru invatare remediala, in cazul copiilor cu probleme speciale, pentru consolidarea cunostintelor sau pentru stimularea elevilor capabili de performante superioare, conform unor planuri individuale de invatare elaborate pentru fiecare elev.

Art. 66. - modificat prin Ordonanta 92 din dec/2012

(1) Numarul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregatire este stabilit prin planurile-cadru de invatamant si se aproba prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului. Aceste ore sunt alocate atat pentru predare si evaluare, cat si pentru invatarea in clasa, asistata de cadrul didactic, a continuturilor predate.

(2) In cadrul Curriculumului national, ponderea disciplinelor obligatorii, respectiv a celor optionale se stabileste prin planurile cadru, astfel incat sa fie respectate atat principiul asigurarii egalitatii de sanse si al echitatii, cat si principiul relevantei si al descentralizarii.

(3) Pentru fiecare disciplina si domeniu de studiu, programa scolara acopera 75% din orele de predare si evaluare, lasand la dispozitia cadrului didactic 25% din timpul alocat disciplinei/domeniului de studiu respectiv. In functie de caracteristicile elevilor si de strategia scolii din care face parte, profesorul decide daca procentul de 25% din timpul alocat disciplinei/domeniului de studiu este folosit pentru invatare remediala, pentru consolidarea cunostintelor sau pentru stimularea elevilor capabili de performante superioare, conform unor planuri individuale de invatare elaborate pentru fiecare elev.

Poate tocmai de aceea, planul cadru supus dezbaterii propune cresteri ale numarului de ore/ saptamana/ elev. Astfel:

la clasa I - nr. minim de ore creste de la 18 la 20 ore/ saptamana;

nr. maxim de ore creste de la 20 la 21ore/ saptamana;

la clasa a II-a - aceeasi situatie ca la clasa I

la clasa a III-a - nr. minim de ore creste de la 19 la 21 ore/ saptamana;

nr. maxim de ore ramane la 22 ore/ saptamana;

la clasa a IV-a - nr. minim de ore creste de la 21 la 22 ore/ saptamana;

nr. maxim de ore scade de la 24 la 23 ore/ saptamana.

De aceea elevii din clasele I si a II-a ar putea avea o zi din cele 5 ale saptamanii cu 5 ore, elevii din clasa a III-a ar putea avea 2 zile cu 5 ore iar elevii din clasa a IV-a ar putea avea 3 zile cu 5 ore. Si vorbim despre ore obligatorii, fara consultatii, cercuri, after - school sau orice alta activitate.

Daca in invatamantul primar se intampla acest lucru este firesc sa ne intrebam cu cat vor creste numarul de ore in gimnaziu si liceu unde in prezent elevii stau 7- 8 ore la scoala in unele zile?

Ghiozdanul elevilor va fi mai greu sau mai usor? Este un motiv de ingrijorare acesta sau nu, atata timp cat numarul mare de ore pe saptamana a fost unul dintre elementele semnalate mereu de elevi, parinti si cadre didactice?

Mai mult chiar studiului realizat in 2008, la solicitarea Agentiei pentru Strategii Guvernamentale avertiza ca: "(...) peste 60% din elevi considera ca numarul de ore petrecut la scoala este prea mare. De aceeasi parere sunt si profesorii, 40% dintre acestia fiind de parere ca principala problema a invatamantului romanesc este volumul mare de materie. 45% dintre elevii din Romania fac meditatii pentru a reusi sa obtina note mai mari la scoala. "

Un alt element de ingrijorare il reprezinta curriculum la decizia scolii (disciplinele optionale) care a fost diminuat pentru toate cele 4 clase din primar. Astfel daca in prezent, la clasa I si a II-a sunt posibile 1-3 ore optionale iar la a III-a si a IV-a sunt posibile 1-4 ore optionale, noile planuri cadru propun pentru clasele I- IV doar 1-2 ore optionale.

Este afectata astfel una din putinele zone de autonomie a scolilor consolidata de multi ani in preuniversitar. Libertatea parintilor de a solicita anumite discipline optionale este aproape injumatatita. Totodata profilul individualizat al scolilor pierde teren si tinde sa se uniformizeze prin aceasta restrangere a numarului de ore optionale.

Adaug opiniei mele experienta europeana in materie asa cum este ea prezentata in documentul Date cheie privind educatia in Europa 2012:" In cursul invatamantului primar, un numar tot mai mare de tari le acorda scolilor flexibilitatea de a stabili in totalitate sau partial timpul alocat anumitor discipline. Scolile sunt pe deplin autonome in aceasta privinta in Olanda si Regatul Unit, in timp ce in Belgia si Italia, intre 90% si 75% din timpul de predare in invatamantul primar este stabilit la nivel de scoala. In Germania, Spania si Polonia, proportia timpului flexibil se situeaza intre o treime si jumatate din orar. In Spania, curriculumul obligatoriu adoptat la nivel central reprezinta intre 55% si 65% din timpul total de predare, iar comunitatile autonome raspund de restul orarului si pot aloca timp suplimentar diferitelor discipline. "

Acelasi document concluzioneaza faptul ca in invatamantul primar european se disting cateva coordonate: 1. "Limba de predare este in mod clar cea mai importanta disciplina in ceea ce priveste timpul alocat, care este in general intre un sfert si o treime din timpul total recomandat." 2. "In cele mai multe tari, matematica ocupa al doilea loc in ceea ce priveste timpul total recomandat de predare". 3. "(...) studiul limbilor straine devine obligatoriu intr-un anumit punct in invatamantul primar in aproape toate tarile, acestea totalizeaza in general mai putin de 10% din timpul de predare".

Nevoia de a produce o dezbatere autentica pentru ca planul cadru sa reprezinte optiunea echilibrata si adaptata particularitatilor de varsta si individuale ale scolarului mic este atat de mare incat indraznesc sa cred ca nu ne vom trezi brusc cu un alt acord spre linistea ministerului dar spre nelinistea beneficiarilor directi.

Oana Badea a detinut functia de secretar de stat in Ministerul Educatiei in guvernul Boc, dupa ce, anterior, a fost inspector scolar general adjunct la Inspectoratul Scolar Judetean Alba.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#modificare plan cadru 2013, #Oana Badea numar ore, #numar ore invatamant primar , #invatamant primar