Invitatii Ziare.com Oana Badea: Remus Pricopie, fascinat de teoria "moftului"

Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 19:59
3758 citiri
Invitatii Ziare.com Oana Badea: Remus Pricopie, fascinat de teoria "moftului"

Ordinul 3371 din 12 martie 2013 dovedeste cu prisosinta ca pentru ministrul Educatiei, Remus Pricopie, legea 53/2003 privind transparenta decizionala ramane un moft al democratiei.

De la "proprietatea este un moft" pana la a privi transparenta decizionala la fel nici nu e mare efort de facut. Realitatea dovedeste ca elaborarea planurilor cadru pentru invatamantul primar a fost inspirata din aceasta tema iliesciana: moftul.

Ce propunea ministerul in februarie 2013?

In afara de celebrele 4 ore de sport (propuse spre linistea premierului Ponta si disperarea celor care stiu ca nu exista conditii pentru o astfel de optiune), noi, cei interesati, ne amintim ca Planul cadru supus dezbaterii publice propunea cresterea numarului de ore/saptamana/elev.

La clasa I si a II-a, numarul minim de ore crestea de la 18 la 20 ore/saptamana, iar numarul maxim de ore crestea de la 20 la 21 ore/saptamana. La clasa a III-a, numarul minim de ore crestea de la 19 la 21 ore/saptamana, iar numarul maxim de ore ramanea la 22 ore/saptamana. La clasa a IV-a, numarul minim de ore crestea de la 21 la 22 ore/saptamana, iar numarul maxim de ore scadea de la 24 la 23 ore/saptamana.

Prin urmare, elevii din clasele I si a II-a ar fi putut avea o zi din cele 5 ale saptamanii cu 5 ore, cei din clasa a III-a 2 zile cu 5 ore, iar elevii din clasa a IV-a, 3 zile cu 5 ore obligatorii. Peste acestea vin consultatii, cercuri, after-school etc.

Ce criticam atunci?

Lipsa de corelare cu buna practica europeana. Astfel, imi argumentam atunci pozitia prin faptul ca in invatamantul primar european limbii de predare i se aloca un sfert sau o treime din timpul total, matematica ocupa locul secund ca numar de ore, iar studiului limbilor straine i se aloca aproximativ 10% din timpul de predare.

Ignorarea rezultatelor prezentate de studii si cercetari anterioare. Semnalele care au venit si vin de la parinti sau dascali sunt la fel de ingrijoratoare pentru ca toate transmit una si aceeasi idee, spusa in interpretari specifice: fie ca numarul de ore este prea mare, fie ca problema majora a invatamantului romanesc este volumul mare de materie, fie ca doar meditatiile ii mai salveaza pentru a avea rezultate bune la scoala.

Reducerea drastica a zonei de autonomie curriculara in preuniversitar. Vorbim practic de o noua centralizare a deciziei si de o tendinta inexplicabila de limitare a optiunilor in zona curriculara. Ceea ce oamenii din sistem cunosc, incepand de la ministrul Marga, sub denumirea de curriculum la decizia scolii, iar elevii si parintii ca "optionale" se injumatatea pentru invatamantul primar.

Propunerea facea astfel un regretabil pas inapoi in ceea ce priveste flexibilizarea curriculara, afectand modalitatea prin care, pe de-o parte, parintii pot solicita studierea unor discipline, iar pe de alta parte afectand posibilitatea scolilor de a se diferentia prin oferta curriculara. O reomogenizare in detrimentul diversitatii.

Ce au spus oamenii de la catedra?

Imediat dupa prezentarea publica a planurilor cadru pentru invatamantul primar, dascalii, in baza experientei lor, au comparat teoria ministerului cu practica muncii de la catedra. Deloc fericit bilantul pentru minister.

Cateva idei au fost dominante in criticile pronuntate, ele gravitand in jurul alocarii numarului de ore disciplinelor considerate fundamentale acestei etape de invatare si in jurul propunerii de a desfasura 4 ore de sport.

Iata cateva exemple reprezentative:

"Sunt prea putine ore de limba romana la clasa I. Chiar daca se studiaza literele de tipar la pregatitoare, invatarea efectiva a citit-scrisului e anevoioasa. Si la clasa a IV-a sunt putine 4 ore la romana."

"...sunt prea putine ore pentru matematica si cunoasterea mediului"

"Daca s-ar aerisi programa asa incat sa se urmareasca obtinerea de competente reale si necesare(citit, intelegrea mesajului, socotit), s-ar putea urmari obtinerea unui alt tip de invatamant! Dar sa nu ne amagim ca, daca copii vor face 4 ore de sport, nu vor mai fi obezi! FALS! Aici trebuie lucrat la mentalitatea parintilor care sa nu isi supraalimenteze copiii, sa-i ia din fata calculatorului si sa-i scoata in parc."

"Putem sa avem noi dreptate, nimanui nu-i pasa, si asa cum spunea adineaori cineva, SCHIMBA DOAR DE DRAGUL DE A SCHIMBA si nu se gandesc la CONSECINTE. Si asa este aglomerata programa, de ex. la clasa I si asa cu 8 ore avem prea putine ore pentru consolidare, daca ne lasa cu 5-6, nu terminam literele!!!!! Nici nu putem vorbi de ore la dispozitia invatatorului."

Ce s-a aprobat prin ordinul de ministru?

Asa cum arata acum planul cadru, lucrurile nu stau deloc bine pentru disciplinele care constituie baza dobandirii instrumentelor muncii intelectuale.

Numarul orelor destinate invatarii limbii romane a scazut in ciuda solicitarilor venite dinspre dascalii cu experienta. Comparatia trebuie facuta cu plajele orare oferite de vechile planuri cadru si nu cu proiectul propus in februarie. Spre exemplu la clasele a III-a si a IV-a, plaja orara permitea un maxim de 7 ore de limba romana/saptamana, iar acum numarul orelor este limitat la 5 (este adevarat ca in prima propunere era si mai delicata impartirea numarului de ore...)

Daca in februarie ne ingrijora diminuarea plajei orare destinata optionalelor, prin ordinul semnat de actualul ministru acesta isi asuma proces regretabil de anulare a singurei modalitati prin care scolile din preuniversitar isi individualizau profilul.

Sa pleci de la o plaja orara de 1-4 ore/saptamana si sa ajungi la 0-1 ore/saptamana este un regres. Punct.

E adevarat ca pentru procesul de omogenizare este exact ceea ce trebuie facut. Doar ca omogenizarea nu se potriveste deloc cu societatea in care spunem ca vrem sa traim.

Ora de limba straina se recastiga in beneficiul elevilor nostri. Si este corect sa reamintim faptul ca primele planuri cadru pentru invatamantul primar, cele publicate in urma cu un an, ofereau aceasta posibilitate. Era necesar sa fie asa tocmai pentru ca la gradinita in mod frecvent se initiaza studierea limbilor straine.

Dupa cum a fost porunca premierului, cele 4 ore dedicate sportului au ramas neatinse. Sa fie foarte clar: tocmai de aceea a fost sacrificat numarul orelor destinate disciplinelor care permit achizitiile fundamentale din invatamantul primar. De aceea s-a diminuat in mod nepermis numarul orelor din curriculum la decizia scolii.

Pentru ca moftul premierului sa nu suporte vreo atingere si numarul total de ore pe saptamana sa nu creasca, au fost facute sacrificii. Doamne fereste ca opinia publica sa atribuie o eventuala crestere a numarului de ore saptamanal impunerii venite dinspre Palatul Victoria. Totul pana la imaginea premierului. In rest, da-o incolo de gramatica!

Care sunt concluziile?

Urmeaza redactarea planurilor cadru pentru gimnaziu. Eu una, n-as sta prea linistita daca as fi vizata de aceste modificari. Pentru o vreme, cei din invatamantul primar au scapat. Nu stim inca daca ghiozdanul elevilor va fi mai greu, dar in mod cert echipamentul sportiv va trebui carat cu bocceluta nu de 2, ci de 4 ori pe saptamana.

In ceea ce priveste nevoia de a produce o dezbatere autentica pentru elaborarea unor planuri cadru echilibrate, este cert: pentru ministrul Remus Pricopie ramane in stand-by.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Oana Badea plan cadru, #Oana Badea invatamana primar, #plan cadru invatamant primar , #invatamant primar