Prima saptamana de scoala le-a aratat dascalilor din Romania adevaratul dezastru provocat de criza de coronavirus: lipsa de preocupare a parintilor, dar si proasta infrastructura online. Problemele create de anularea scolii ne-au fost povestite de o invatatoare din Bucuresti, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, de teama repercusiunilor venite din partea sefilor ei.
Educatoarea ne-a povestit ca o treime din clasa pe care a preluat-o nu stie sa scrie si nici sa citeasca, iar acum are o clasa a II-a, de 22 de elevi, cu care face educatie pe "doua viteze".
"Am si copii slabi care au pierdut sfarsitul anului trecut si nimeni nu a avut grija ca ei sa invete. Unul dintre copiii pe care ii am eu in clasa a-II-a nu este in stare nici macar sa scrie "a" mic. I-am facut fisa pentru ca am observat ca are probleme, ea nefiind in stare nici sa isi spuna numele. Cand m-am apropiat de ea, si-a bagat barbia in piept ca si cum as fi vrut sa o lovesc. Acum are curaj sa vorbeasca, dar nu poate spune o propozitie cursiv. Pentru ea si pentru alti cinci elevi care inca nu stiu sa scrie cum trebuie trebuie sa gasesc o solutie sa recupereze", ne-a povestit invatatoarea.
Potrivit ei, cand scoala s-a oprit, in martie, invatatura s-a oprit si pentru acei copii.
"Este evident ca nimeni nu a avut grija de ei, nu au mai facut absolut nici un exercitiu cu parintii. Am doua treimi din copii care citesc foarte bine, pentru clasa a-II-a, si de cealalta parte ii am pe cei sase de care nu s-a ocupat nimeni si care au uitat si literele pe care le-au invatat in prima parte a clasei I. Desi ei nu stiu nimic, invatatoarea de atunci a trebuit sa ii treaca, pentru ca asa a venit ordinul atunci", a mai spus invatatoarea.
Acum trebuie sa lucreze diferentiat cu cele doua parti din clasa, pentru a incerca sa le aduca la acelasi nivel.
"Acum, vorbesc cu anumiti invatatori si cei care pot sa imi cedeze anumite ore pentru a-i invata pe acestia ce au pierdut in toata aceasta perioada. Am luat o ora de sport, am luat ora de abilitati practice, am luat orele care sunt mai putin esentiale si fac cu ei exercitii simple de matematica si lectii de citire si scriere", ne-a mai declarat dascalul.
Invatatoare a ramas mirata de cat de cumiti si ascultatori sunt copiii atunci cand vine vorba de respectarea masurilor de siguranta sanitara.
"Copiii sunt foarte cuminti, s-au obisnuit si cu mastile, dar cred ca mai tare noi, adultii, avem acest disconfort de a purta mastile. Cei mici le poarta, si le poarta mult mai bine decat am vazut ca poarta multi adulti", a afirmat aceasta. Ne spune ca ii este foarte greu sa predea cu masca pentru ca trebuie sa mentina un ton usor ridicat pentru a se face auzita de catre toti copiii. Din acest motiv, in fiecare zi se intoarce de la scoala ragusita.
"In fiecare dimineata le fac dezinfectia, nu dureaza mult, dar ne asiguram ca suntem cu totii curati cand incepem orele. In cazul in care nu au masca, le dau eu, pentru ca am primit de la scoala, si le dau sa poarte", mai spune educatoarea.
Scoala la care aceasta preda spune ca este una dintre cele mai norocoase pentru ca ea a primit un laptop performant, dar si copiii urmaeaza sa primeasca tablete.
"Ne-au spus sa le facem lista cu copiii care vor avea nevoie de tablete, pentru eventualul moment in care va incepe scoala online, asa ca i-am trecut pe toti", s-a destainuit dascalul.
...IT-Vianu @ co ..kk-elite-mioritice-ultimii-din-UE...profesori... Vezi tot