Copii cu dizabilitati batuti de profesori: Avocatul Poporului face ancheta. Se cer camere video in toate scolile speciale

Vineri, 31 Martie 2017, ora 15:32
2556 citiri
Copii cu dizabilitati batuti de profesori: Avocatul Poporului face ancheta. Se cer camere video in toate scolile speciale
Foto: Ziare.com

Avocatul Poporului a anuntat vineri ca va efectua o ancheta cu privire la posibile violente exercitate asupra copiilor de la Scoala Gimnaziala Speciala nr. 4 din Bucuresti.

Potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului, ancheta a fost demarata in urma petitiei pe care a primit-o de la organizatia Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD).

"Conform informatiilor din presa, copiii cu dizabilitati din Scoala Speciala Gimnaziala nr. 4 sunt batuti cu brutalitate, in mod sistematic, de cadrele didactice, sunt legati cu funia si transportati catre diferite zone ale unitatii de invatamant, sunt agresati fizic, psihic si emotional permanent", arata Avocatul Poporului.

In context, Avocatul Poporului reaminteste ca s-a sesizat din oficiu si urmeaza sa intocmeasca un raport special cu privire la situatia copiilor din Romania, care va fi inaintat presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului.

Sesizarea din oficiu vizeaza, intre altele, posibila incalcare a art. 22 si art. 49 din Constitutie privind dreptul la viata si la integritate fizica si psihica si protectia copiilor si a tinerilor.

Citeste si marturiile profesorilor de la scoala pentru copii cu dizabilitati

CEDCD cere instalarea de camere video in toate scolile speciale din Romania

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati solicita Guvernului emiterea unui act normativ de urgenta care sa prevada, printre altele, instalarea de camere video in toate scolile speciale din Romania, dupa abuzurile la care ar fi fost supusi copiii cu dizabilitati de la respectiva scoala.

Intr-un comunicat transmis vineri, CEDCD arata ca situatia de la Scoala Speciala nr. 4 nu este un act izolat si cere Guvernului si Ministerului Educatiei ca, pana la demararea procesului de reforma in sistemul de educatie, sa fie emis un act normativ in regim de urgenta, care sa prevada instalarea de camere video in toate cele 176 de scoli speciale din Romania si demararea unei anchete exhaustive in scolile speciale din tara noastra cu privire la situatia abuzurilor impotriva elevilor.

De asemenea, CEDCD solicita demararea unui program national de evaluare psihologica a personalului didactic si nedidactic din scolile speciale din Romania cu experti evaluatori independenti si elaborarea unui plan de masuri de prevenire a abuzurilor si violentelor in scolile speciale, precum si acordarea accesului reprezentantilor societatii civile in unitatile de invatamant special pentru efectuarea de vizite de monitorizare.

Pe de alta parte, CEDCD anunta ca a sesizat Sectia 26 Politie ca urmare a amenintarilor primite de angajatul care a dezvaluit abuzurile la care ar fi fost supusi copiii de la Scoala Speciala nr. 4.

"Urmare a amenintarilor la adresa vietii si integritatii fizice a domnului Filip Toni, angajatul Scolii Speciale nr. 4, care a dezvaluit abuzurile din unitatea de invatamant, din partea unuia dintre reclamati, CEDCD a sesizat Sectia 26 Politie si a solicitat sprijin pentru prevenirea oricarei forme penale de retaliere impotriva acestuia", sustin reprezentantii Centrului.

Potrivit CEDCD, copiii cu dizabilitati de la scoala respectiva "sunt batuti cu brutalitate in mod sistematic de cadrele didactice, sunt legati cu funia si transportati catre diferite zone ale unitatii de invatamant, sunt agresati fizic, psihic si emotional permanent", iar aceste fapte au fost sesizate de-a lungul timpului de catre doi angajati ai scolii la ISMB si DGASPC Sector 4.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#Avocatul Poporului ancheta scoala speciala Bucuresti, #ancheta copii batuti scoala speciala, #camere video instalate scoli speciale , #invatamant special