Jubileu pentru invatamantul evreiesc din Romania

Luni, 21 Martie 2016, ora 14:39
3806 citiri
Jubileu pentru invatamantul evreiesc din Romania
Foto: Lauder- Reut

In pragul aniversarii a 20 de ani sub auspiciile Fundatiei internationale Ronald S Lauder, filiala din Romania a absolvit "Magna Cum Laude" toate etapele de performanta si de dezvoltare institutionala necesare unei autonomii depline, atat din punct de vedere functional, cat si financiar.

Din dorinta de a revitaliza traditiile evreiesti in Europa Centrala si de Est dupa distrugerile imense cauzate de nazism si comunism, Fundatia internationala Ronald S. Lauder a infiintat, in ultimele 3 decenii, peste 50 de gradinite si scoli evreiesti, care sa ofere comunitatilor locale educatie iudaica, pe care le-a sustinut permanent din punct de vedere material si moral.

Valoarea fundamentala care sta la baza viziunii si a misiunii declarate este asumarea responsabilitatii, iar obiectivul pe termen lung al programului nu vizeaza numai sustinerea elevilor in vederea absolvirii scolii, ci si sustinerea scolilor in vederea absolvirii programului, a dobandirii independentei.

Gradinita si scoala Lauder-Reut din Bucuresti sunt primele dintre unitatile de invatamant Lauder, care au ajuns la nivelul la care pot functiona independent. Ronald S. Lauder, presedintele fondator al fundatiei internationale care ii poarta numele si presedintele Congresului Mondial Evreiesc, a predat integral stafeta misiunii si a obiectivelor educationale doamnei Tova Ben Nun-Cherbis, presedintele fondator al filialei din Romania, pentru a le continua si dezvolta independent.

Acest moment jubiliar atat pentru filiala din Romania, cat si pentru intreaga comunitate evreiasca a fost marcat printr-un eveniment de gala care poarta acelasi nume ca noul nume al Fundatiei, dobandit pe deplin merit: Ziua Absolvirii "Magna cum Laude-Reut".

"La 28 de ani de la infiintarea fundatiei mele, sunt mandru sa fiu martorul faptului ca una dintre scolile mele, si anume Scoala Reut / a Prieteniei din Bucuresti, a promovat la statutul de scoala independenta. Acest succes reprezinta implinirea viziunii mele si imi ofera o satisfactie nemarginita.

In acelasi timp, nu ma surprinde faptul ca in Bucuresti se afla prima comunitate evreiasca pregatita sa faca acest pas si exista trei motive care stau la baza acestui lucru:

In primul rand, comunitatea evreieasca din Bucuresti este una mandra si puternica. Este adevarat ca Holocaustul si deceniile ulterioare de persecutie a evreilor au afectat comunitatea ca numar si cunoastere. De asemenea, este adevarat ca nimic nu a putut diminua mandria si devotamentul comunitatii.

In al doilea rand, evreii din Romania au beneficiat de o conducere minunata in ultimele decenii, intai prin regretatul Dr. Cajal. Acum, prin Dr. Vainer, federatia comunitatilor evreiesti din Romania este condusa cu viziune si stabilitate. Si, cel mai important, este condusa, asa cum spunem noi, evreii, cu suflet, neshama.

In cele din urma, al treilea motiv pentru care nu sunt surprins ca Scoala Reut este prima dintre scolile noastre care a dobandit autonomie deplina se datoreaza liderului sau extraordinar, Tova Ben Nun", a transmis excelenta sa, ambasador Ronald S. Lauder.

Ziua Absolvirii "Magna cum Laude - Reut" a fost celebrata pe data de 16 martie a.c., la Sinagoga Mare din Bucuresti, sub egida Ambasadei statului Israel si a Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania. Au fost prezente numeroase personalitati din tara si din strainatate - fondatori, membri ai Consiliului Director Lauder din New York, reprezentanti ai prestigiosilor parteneri institutionali ai academici, diplomatici sau administrativi.

Evenimentul a fost dedicat in egala masura lui Ronald S. Lauder si scolii evreiesti, care, in cele aproape doua decenii de activitate neintrerupta, este recunoscuta pentru straduinta sa de a oferi educatie de calitate, pentru performantele si pentru aprecierea de care se bucura atat in tara, cat si in strainatate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#sistem invatamant evreiesc Romaia, #scoala Lauder Reut Romania , #invatamant special