2012 - anul schimbarilor in invatamant

Miercuri, 26 Decembrie 2012, ora 09:51
4169 citiri
2012 - anul schimbarilor in invatamant

Anul 2012 a fost pentru domeniul Educatiei unul al schimbarilor dese de ministri, dar si anul trecerii clasei pregatitoare din sistemul prescolar la scoala generala si al dezbaterilor privind introducerea, incepand din 2013, a Bacalaureatului profesional.

Masura introducerii clasei pregatitoare in invatamantul primar a intrat in vigoare incepand cu anul scolar 2012-2013.

Din ianuarie si pana in septembrie, dezbaterile pe acest subiect au fost intense.

Pana la sfarsitul lunii februarie s-au facut un recensamant al copiilor care urmau sa intre la clasa pregatitoare, precum si evaluarea lor psihosomatica. Mii de apeluri erau inregistrate la TelVerde privind clasa pregatitoare instituit de Ministerul Educatiei. Pe forumurile de pe internet erau sute de mesaje ale parintilor care fie erau nemultumiti de noul sistem, fie nu intelegeau implementarea acestuia.

Parintii, in razboi cu ministerul

Inscrierea copiilor la clasa zero i-a determinat pe multi parinti sa isi faca mutatii in alte zone, pentru ca sa poata sa-si dea copilul la scoala pe care si-o doreau. In acest timp, autoritatile dadeau asigurari ca vor fi luate toate masurile pentru ca acesti copii sa fie integrati in sistemul scolar.

Acesti copii aveau nevoie insa de clase special organizate pentru ei, o programa adaptata varstei si mobilier pe masura. S-au organizat in toata aceasta perioada si dezbateri publice pe marginea trecerii clasei pregatitoare in sistemul scolar, partidele din Opozitie de la acea vreme criticand masura instituita de ministrul Educatiei.

La sfarsitul lunii februarie, la Bucuresti, mai multe asociatii de parinti au actionat in judecata ministerul pentru metodologia privind inscrierea in clasele I si pregatitoare. Se cerea suspendarea si anularea ordinului ministrului Educatiei privind inscrierea in clasa pregatitoare si in clasa I. Sindicalistii din Educatie i-au cerut ministrului amanarea introducerii clasei pregatitoare la scoala generala, in conditiile in care, in baza unui sondaj, trei sferturi dintre parinti nu erau de acord cu aceasta masura.

Abia pe 29 februarie, Ministerul Educatiei publica pe site-ul propriu pachetul curricular destinat clasei pregatitoare, continand programele scolare, precum si planul-cadru aferent primelor clase ale invatamantului primar.

Parintii au pierdut in acest an "lupta" cu clasa pregatitoare. Multe dintre procesele puse pe rol nu le-au dat castig de cauza acestora, iar inscrierile in clasa zero aveau sa inceapa in martie. Insa, nici procesul de inscriere a copiilor in clasa pregatitoare nu a fost lipsit de incidente. In prima zi de inscrieri, aplicatia MECTS s-a blocat, ministrul Educatiei de la acea vreme, Catalin Baba, anuntand ca va fi declansata o ancheta interna privind intreruperea procedurii si ca au fost luate masuri pentru a nu mai exista probleme.

Pe 17 septembrie, peste 128.000 de copii au inceput clasa pregatitoare si aproximativ 171.000 clasa I, intrand in anul scolar 2012-2013. Dintre cei peste 128.000 de elevi din clasa pregatitoare, peste 10.000 sunt numai in Capitala.

Si premierul Victor Ponta a criticat, inca din septembrie, trecerea clasei pregatitoare de la gradinita la scoala. Pe 19 septembrie, seful Executivului chiar i-a cerut ministrului Educatiei de la acea vreme, Ecaterina Andronescu, ca, incepand cu anul viitor, sa readuca la gradinita clasa pregatitoare.

"Eu in continuare sustin ca harababura si dezastrul generat de domnul ministru Funeriu cu clasa pregatitoare reprezinta o prostie si va sustin pentru a repune lucrurile in ordinea lor normala: clasa pregatitoare la gradinita. La cinci ani si jumatate il trezesti (pe copil - n.r.) la sapte dimineata, il tii opt ore. (...) Dumneavoastra trebuie sa pregatiti pentru anul viitor un mod de scolarizare care sa aiba grija de copii si de parinti", afirma Ponta.

De altfel, in noiembrie, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, preciza ca vrea sa se realizeze un sondaj in randul parintilor in care acestia sa spuna unde doresc clasa pregatitoare - la scoala sau la gradinita. Ministrul afirma ca, dupa primul semestru al anului scolar actual, se vor face toate evaluarile pentru a se lua o decizie foarte bine argumentata in ceea ce priveste locul clasei pregatitoare.

Bacalaureatul profesional

Discutii aprinse in acest an au fost si pe marginea introducerii Bacalaureatului profesional.

Pentru prima data in Romania, pe 4 septembrie, senatorii din Comisia de educatie discutau propunerea MECTS privind introducerea Bacalaureatului profesional, care ar permite angajarea absolventilor de liceu pe piata muncii dupa finalizarea studiilor liceale, dar care in schimb nu va permite inscrierea la facultate.

"Doi ani, Bacalaureatul nu ne-a adus decat rezultate slabe. Sunt foarte multi absolventi de liceu care nu au finalizat acest ciclu de invatamant. Pentru cei care merg pe piata muncii, am decis sa gandim o formula prin care sa finalizeze liceul si sa se angajeze. Sa ii adaugam Bacalaureatului o componenta care nu da drept de acces in invatamantul superior, dar da drept de angajare pe piata muncii. Angajatorii sunt reticenti sa ii angajeze pe cei care termina liceul, dar nu au luat bacalaureatul, multi absolventi sunt someri", afirma, la acea vreme, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.

Ea preciza ca Bacalaureatul profesional va ramane la optiunea elevului si a parintilor.

Fostul ministru al Educatiei, consilierul prezidential Daniel Funeriu, a criticat varianta Bacalaureatului profesional. "Este o masura total gresita, un fel de'bac cu buletinul'. Bacalaureatul trebuie sa fie trecut de cei care invata. Actualul Guvern vrea sa dea bacalaureatul si celor care nu il merita. I-a intrebat cineva pe cei peste 100.000 de elevi care au luat Bac-ul daca li se pare normal asa ceva? Cred ca este pentru a lua voturile celor picati la Bac. Oamenii acestia chiar nu inteleg nimic. Sper ca plenul Senatului sa nu voteze asa ceva", declara, pe 5 septembrie, Funeriu.

Pe 17 septembrie insa, cu 73 de voturi "pentru", 15 "impotriva" si o abtinere, Senatul aproba proiectul de lege privind organizarea si desfasurarea examenului de Bacalaureat profesional.

Cu toate acestea, in 9 octombrie, presedintele Traian Basescu trimitea la reexaminare Parlamentului aceasta lege care ajunsese la promulgare. A doua zi, in sedinta de Guvern, premierul ii cerea ministrului Ecaterina Andronescu sa sustina in Legislativ adoptarea legii cu privire la bacalaureatul profesional si sa gaseasca "solutia corecta" in acest sens. "Doamna ministru Andronescu, chiar daca presedintele, din cand in cand, isi mai doreste sa fie prim-ministru si nu ii place cum e cu Bac-ul, va rog sa mergeti in Parlament sa sustineti adoptarea legii, pentru a gasi solutia corecta", spunea Ponta.

Cateva zile mai tarziu, in 15 octombrie, Comisia pentru invatamant din Camera Deputatilor a decis mentinerea Bacalaureatului profesional prin respingerea cererii de reexaminare a presedintelui Traian Basescu privind OUG 73/2010 pentru modificarea Legii invatamantului.

Sase ministri in 12 luni

Anul 2012 a adus la Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului nu mai putin de sase ministri. Daniel Funeriu, Catalin Baba, Ioan Mang, Liviu Pop (interimar), Ecaterina Andronescu aveau sa detina portofoliul Educatiei in 2012.

Dupa alegerile parlamentare din 9 decembrie si desemnarea lui Victor Ponta ca prim-ministru, MECTS este regandit intr-o alta structura: Ministerul Educatiei Nationale, preluat de la 21 decembrie de Remus Pricopie, Ministerul Sportului si Tineretului - condus de Nicolae Banicioiu, in Cabinet existand si un ministru delegat pentru invatamant superior, cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica - Mihnea Cosmin Costoiu.

2012 a inceput, la Educatie, sub conducerea democrat-liberalului Daniel Funeriu, criticat in dese randuri de Opozitie, de sindicate pentru masurile impuse in mandatul sau.

Dupa depunerea mandatului de catre Guvernul Boc si preluarea Executivului de catre premierul Mihai-Razvan Ungureanu, la conducerea MECTS a fost desemnat tot un democrat-liberal - Catalin Baba -, al carui mandat, ca de altfel al intregului Cabinet, a fost de doar 78 de zile. Guvernul Ungureanu a fost demis printr-o motiune de cenzura, iar prin schimbarea noii majoritati parlamentare, premierul desemnat, social-democratul Victor Ponta, o propunea, pe 2 mai, la conducerea Educatiei pe Corina Dumitrescu, rector al Universitatii "Dimitrie Cantemir" din Capitala.

La doar doua zile insa de la aceasta nominalizare, Consiliul Superior al Magistraturii anunta inceperea de verificari in vederea stabilirii conditiilor in care, pe site-ul sau oficial, a fost postat CV-ul "cu vadite erori materiale" al prof. univ. dr. Corina Adriana Dumitrescu, membru al CSM din partea societatii civile. In data de 4 mai, la Educatie era propus un alt ministru - seful Departamentului de resort al PSD, senatorul Ioan Mang.

Pe 8 mai, acesta prelua portofoliul Educatiei, insa a doua zi Partidul Democrat Liberal ii cerea demisia, acuzandu-l de un plagiat comis in 2003 prin preluarea aproape integrala a unui articol stiintific apartinand unor autori japonezi pe care l-ar fi publicat in cadrul unui seminar. La data de 15 mai, Mang a demisionat si el, interimatul fiind asigurat de ministrul delegat pentru dialog social Liviu Pop.

La expirarea interimatului, in functia de ministru al Educatiei era numita Ecaterina Andronescu.

Planuri pentru 2013

La capitolul Educatie, programul de guvernare al Cabinetului Ponta isi propune cresterea performantei sistemului romanesc de invatamant, asigurarea politicilor de echitate sociala, asigurarea deprinderilor si competentelor care sa permita dezvoltarea personala, intelectuala si profesionala din perspectiva invatarii pe tot parcursul vietii, dar si deschiderea sistemului de educatie, formare profesionala si cercetare catre societate, catre mediul social, economic si cultural.

De asemenea, programul prevede introducerea unor masuri de stabilizare a cadrelor didactice tinere in universitatile romanesti, stoparea procesului de pensionare accelerata si abuziva a personalitatilor academice si intarirea capacitatii de monitorizare, evaluare a sistemului si de planificare strategica, pe baza datelor statistice nationale si internationale.

Se are in vedere, totodata, realizarea a 50.000 de noi locuri in gradinite si crese pana in anul 2016, revigorarea si extinderea cursului de limba, cultura si civilizatie romaneasca in Europa (in Italia, Spania, Franta, Portugalia si Cipru si in perspectiva in cat mai multe state membre) pentru elevii de cetatenie romana care invata in scolile publice din statele mentionate, introducerea manualelor electronice, refacerea taberelor pentru elevi si studenti, generalizarea programului 'Scoala de dupa scoala' in parteneriat cu autoritatile locale, parinti, agenti economici.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#retrospectiva invatamant 2012, #invatamant modificari 2012 , #invatamant