Ziare.com

Andronescu: Cifrele de scolarizare trebuie racordate la piata de munca

Marti, 03 Martie 2009, ora 16:21

   

Andronescu: Cifrele de scolarizare trebuie racordate la piata de munca
Trebuie sa existe un echilibru intre numarul de absolventi care ies din sistemul de invatamant si cererea de pe piata muncii, a declarat, marti, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.

Andronescu a precizat, in cadrul reportului Comisiei pentru Educatie, ca a fost finalizata hotararea de guvern cu cifrele de scolarizare pe 2009 si acestea au fost trimise in teritoriu.

"In invatamantul preuniversitar am mers anul acesta pe alocarea cifrei de scolarizare destinata in anii precedenti Scolilor de Arte si Meserii. Anul acesta este destinata liceelor tehnologice, prevazute cu un curriculum in urma caruia elevii vor primi un certificat nivelul doi de calificare recunoscut in UE", a declarat Andronescu.

Ministru a tinut sa precizeze faptul ca Scolile de Arte si Meserii nu vor fi desfiintate, ci "pregatirea elevilor va fi facuta in liceele tehnologice, care sunt mai bine pregatite pentru a oferi un invatamant de calitate".

"Scolile ar fi trebuit sa functioneze prin contracte directe intre angajatori si Scolile de Arte si Meserii. Absolventul ar fi trebuit sa fie si beneficiarul unui loc de munca la terminarea scolii, asa cum prevedea legea din 2003. In acest an vom dezvolta o comunicare mult mai buna cu angajatorii, deja avem o directie in mininister care se ocupa cu racordarea cifrelor de scolarizare cu piata muncii", a declarat Ecaterina Andronescu.

In ceea ce priveste numarul de ore pe saptamana, ministrul Educatiei a precizat ca in invatamantul preuniversitar s-a redus numarul de ore de la 38 la 30, in conditiile in care "este sufocat ca la varsta de 14-18 ani sa aiba un numar de ore cuprins intre 33 si 38 de ore".

Ministrul a adaugat ca se lucreaza in continuare la modificarea curriculumului in asa fel incat educatia sa fie centrata pe formarea de competente.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 949 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

sa se faca

schimbari in invatamantul preuniversitar. Sa nu ne raportam la ce a fost ci la cerintele actuale. Mai ales la clasele primare, sportul de exemplu , poate fi organizat dupa ore, fiecare elev dupa putinta si dorinte. La cunostiintele mediului, se predau aiureli, mai bine o ora despre poluare si cum sa pastram orasul curat. Sa se implice mai mult parintii, chiar daca inseamna sa stea mai mult la scoala (era buna ideea ministrului)- nu trebuie sa fie ceva chinuitor, nici de o parte, nici de alta...mai multa implicare schimba legea pumnului in legea bunului-simt.

 

Pentru schimbarea la fata

"Dupa putinta si dorinte".Prostie mai mare nici ca am avut de unde sa aud ! Si daca n-are putinta si dorinta ? Nu mai face nimic ? Sunt convins ca-ti lipseste "putirinta"!De altele nu ami vorbim...


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor