Bataie mare pe camere in campusurile studentesti

Vineri, 05 Septembrie 2008, ora 19:34
3609 citiri
Bataie mare pe camere in campusurile studentesti

Ca in fiecare toamna, studentii sunt nevoiti sa se bata pe locurile de cazare din campusuri, cei mai dezavantajati fiind cei care invata in marile centre universitare, Bucuresti, Cluj, Timisoara, dar si Iasi.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educatiei si Cercetarii, pe cele aproximativ 102.000 de locuri din caminele studentesti se bat aproape 200.000 de tineri care nu au cazare, scrie Evenimentul Zilei online.

Din aceasta cauza, chiriile in marile orase incep sa creasca odata cu venirea studentilor, care nu au alta varianta la cazarea in camin, decat inchirierea.

Iasi

In Iasi, cel mai renumit complex studentesc este cel al Universitatii Tehnice - campusul "Tudor Vladimirescu", care are 21 de camine, o cantina, un dispensar, dar si o biserica. In schimb, Universitatea "Al.I. Cuza" are patru campusuri studentesti.

Un loc de cazare in camin costa intre 90 si 150 de lei pe luna, iar, daca vor conditii de lux, tinerii se pot caza in Centrul de Schimburi Internationale "Gaudeamus" sau in caminul Akademos din "Pacurari".

Cluj

In Cluj cele mai multe camine studentesti se gasesc intr-unul din cele trei campusuri ale orasului: "Hasdeu", Observatorului si Marasti. Cladirile au fost renovate: geamuri termopan, acces pe baza de cartela electronica, centrala termica proprie, bai moderne, acces la internet. In "Hasdeu", cel mai bine conturat complex, functioneaza si magazine, cafenele, pizzerii sau cluburi, astfel ca, in sesiune, tinerii gasesc aproape orice la indemana.

Bucuresti

In Capitala, studentii la Academia de Studii Economice (ASE) se pot caza in unul dintre cele 19 camine, localizate central si semicentral, cu o capacitate totala de 5.790 de locuri. Ca regula, locurile de cazare in camine se repartizeaza pe facultati, iar ocuparea lor de catre cei din anul I se face in ordinea mediilor obtinute la concursul de admitere din iulie - septembrie 2008.

Universitatea din Bucuresti (UB) ofera 5.354 de locuri de cazare pentru anul universitar 2008 - 2009.

Universitatea Politehnica detine trei campusuri universitare, in Splaiul Independentei, Leu si Polizu. Caminele sunt grupate in doua complexe, respectiv Regie si Leu.

Campusul Regie cuprinde 26 de camine cu un numar total de 10.500 de locuri de cazare, cu toate camerele cuplate la internet (accesul fiind gratuit). In fiecare camin exista si cate o sala de lectura, iar in Regie este un Birou Antidrog - care functioneaza in colaborare cu organele de politie. Tinerii mai beneficiaza de un cabinet medical, un cabinet stomatologic modernizat si de un Centrul de Consiliere si Orientare Profesionala.

Timisoara

Universitatea de Vest a anuntat deja ca are locuri in camine numai pentru 10 procente dintre studentii de anul I. Mai precis, din cele aproximativ 2.800 de locuri de cazare disponibile in caminele studentesti ale Universitatii de Vest din Timisoara, mai putin de 400 au fost rezervate bobocilor.

Per total insa, mai putin de jumatate dintre studentii Universitatii incap in camine. Repartitia se va face insa diferit, in functie de conducerea fiecarei facultati in parte. Decanii stabilesc daca studentii de la masterat si doctoranzii primesc locuri de cazare.

La nivelul Universitatii Politehnica, rectorul Nicolae Robu promite ca din aceasta toamna vor beneficia de cazare toti cei 5.500 de studenti care au solicitat aceasta facilitate. "Am cazut de acord cu Liga studentilor pentru ca, la nevoie, sa mai instalam un pat sau doua in camere, pana la maximum sase, pentru a putea raspunde tuturor cererilor", spune rectorul.

Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Preşedintele american Joe Biden a afirmat duminicp, 21 aprilie, că antisemitismul "nu-şi are locul" în campusurile universitare, într-un moment în care studenţi propalestinieni de la...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#campusuri, #locuri cazare, #studenti , #invatamant