Carduri cu puncte, recompensa pentru copiii ascultatori

Luni, 21 Iulie 2008, ora 14:19
1511 citiri
Carduri cu puncte, recompensa pentru copiii ascultatori

Scolarii neascultatori pot fi educati mai usor daca sunt recompensati pentru progresele lor, psihologii sfatuindu-i pe parinti sa apeleze cu incredere la utilizarea unor carduri cu puncte, similare celor folosite pentru recompensarea clientilor in magazine sau benzinarii.

Astfel, parintii pot confectiona pentru copiii lor carduri de activitati, in baza carora cei mai receptivi la vorbele adultilor primesc puncte, pe care le pot schimba, de exemplu, in minute in plus de joaca la calculator sau in timp petrecut cu prietenii, scrie Gandul.

Metoda recompensei se bucura, in prezent, de un imens succes in toate hypermarketurile sau farmaciile care elibereaza carduri de fidelitate. Asa cum magazinele ofera premii sau discounturi pentru clientii fideli, asa si parintii pot alege sa ofere recompense copiilor cuminti.

Pentru a intocmi acest card de activitati, parintele trebuie sa stabileasca impreuna cu cel mic care sunt atributiile lui dimineata. Pe card pot fi trecute, sub forma de tabel, propozitii simple de genul: "Ma trezesc", "Ma imbrac", "Merg la baie si ma spal pe dinti si pe fata", "Servesc micul dejun", "Imi pregatesc ghiozdanul pentru scoala" sau "Plec la scoala in timp util".

"Cardul trebuie pus intr-un loc de unde poate fi cu usurinta observat de copil (dormitor sau frigider). Cand copilul a facut o activitate singur, va primi pe card, in dreptul activitatii respective, o bulina vesel colorata sau o 'fata fericita'", se recomanda in volumul 'Varsta scolara - Ghid pentru parinti', editat de "Salvati copiii".

Astfel, pe cardul de activitati se pot aloca, de exemplu, 5 puncte pentru reusita copilului de a se trezi dimineata la prima atentionare a mamei. Alte trei puncte copilul le poate castiga daca se imbraca singur. Cand aduna 9 puncte pe card, a castigat 10 minute in plus la ora de joaca la calculator.

Copilul de varsta scolara va invata astfel sa-si respecte rutina de dimineata fara suport din partea parintelui, sustin psihologii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Violența domestică a devenit infracțiune în Kazahstan. Ce pedepse riscă agresorii
Violența domestică a devenit infracțiune în Kazahstan. Ce pedepse riscă agresorii
Violenţa domestică împotriva femeilor şi a copiilor a devenit infracţiune în Kazahstan, după ce preşedintele Kasîm-Jomart Tokaiev a semnat luni o nouă lege, relatează marţi, 16 aprilie,...
Primar agresiv cu o mamă care îi reproșează că la grădiniță copiii se spală la găleată: “Ce ați fi vrut, să o iau în brațe, să o pup?” VIDEO
Primar agresiv cu o mamă care îi reproșează că la grădiniță copiii se spală la găleată: “Ce ați fi vrut, să o iau în brațe, să o pup?” VIDEO
O filmare cu scandalul dintre un primar din Timiș și mama unui copil, care îi reproșează că nu există apă la grădinița din sat, a fost postată pe rețelele de socializare, zilele...
#card, #puncte, #copii, #educatie, #program , #invatamant